A fehér terror

Szombaton valami végképp megváltozott a világban. Eddig az Egyesült Államokban a náci támadások célpontja, valamelyik jól meghatározható kisebbség ellen irányult. Most ez megváltozott és egy teljesen heterogén csoport ellen fordult, akik politikai értelemben az ellenfeleik. De a mostani támadás nagyon sok tekintetben új dolgot hozott.

A cselekmény maga valójában egy klasszikus palesztin támadás receptje. Már több, mint 10 éve, hogy a palesztin terror szervezetek autóval elkövetett, ártatlan célpontok elleni gázolásokra hívták fel a tagjaikat és az elkeseredett, fanatizált lakosságot, amit átvett később maga az ISIS is. Most ez az eszköz megjelent a nácik repertoárjában is. Miért érdekes ez?

Az amerikai fajvédő fehér szervezetek eddig a félkatonai milíciákat tekintették a fő csapás iránynak, illetve az ebből a körből elkövetett, random lövöldözések voltak a jellemzők, illetve ennek a csúcspontjaként a híres oklahomai robbantás, mely újra ráirányította a figyelmet a náci szélsőségesekre. Charlottesville-ben megjelentek a katonai ruhába öltözött és karabéllyal felfegyverzett milicisták, mégsem nyitottak tüzet az antifa ellentüntetőkre, hanem egy magányos elkövető hajtott a tömegbe. Ide tartozik még, hogy Angliában, pedig a savas támadásokat kezdték el használni a radikális fehér fajmentő szervezetek, amik jellemzően Pakisztánban és Afganisztánban voltak elterjedve, főleg nők elleni támadások eszközeiként.

Szembe kell néznünk azzal a lehetséges recepttel, hogy a neonáci szervezetek semmilyen erőszakos terror cselekményben nem vesznek részt hivatalosan, az egy másik dolog, hogy valójában ők állnak a háttérben. A támadást nem a tagjaik követik el, hanem egy “független, magányos, őrült” lesz az elkövető. Egy könnyen befolyásolható ember kiszámíthatatlan cselekménye ellen kell majd intézkedéseket hoznia a rendvédelmi szerveknek, illetve a különböző biztonsági szolgalatoknak.

A náci szervezetek nem szeretnék, hogy jogilag vagy politikailag támadhatóak lennének, továbbra is a társadalom tagjai kívánnak lenni, használni kívánják a jogi és gazdasági lehetőségeket, valamint komoly propagandát kívánnak folytatni. Nekik ezért alapvető szükségük a magányos elkövető receptje, hiszen komoly előkészületet és logisztikát nem igényel, ezért nehezen is köthető egy szervezethez.

Vajon meddig kell várnunk arra, hogy a neonácik nem csak a receptet veszik át a muzulmán szélsőségesektől? A jelszavak szintjen szombaton már megvolt az egység.

A posztot új szerzőnk, Johhny Bravo írta.