Hoe hou je contact met je fans?

Over relatiebeheer voor zelfstandige creatieve makers

The Construction Club
The Construction Club
3 min readNov 22, 2018

--

Jouw achterban is het publiek dat je werk interessant vindt en jou als maker steunt. Bouw een duurzame relatie met ze op, want dit publiek kan in de toekomst ook veel voor je betekenen.

Het risico is dat je alleen maar aan het zenden bent. Het belangrijk om je fans te blijven betrekken bij je werk. Maar hoe pak je dat aan?

Natuurlijk bestaat deze crowd voor een deel uit familie en vrienden, maar als het goed is blijf je ook nieuwe fans vinden, en mensen met wie je werkt tellen ook mee. Zorg dat je iedereen blijft betrekken, anders ben je ze zo weer kwijt.

Hoe je mensen écht kan bereiken

In eerste instantie is het ‘t makkelijkst om iedereen te vragen om je op sociale media te volgen.

Dit is belangrijk, maar het is óók een goed idee om mails te gaan sturen. Maar weinig zelfstandige makers doen dit, terwijl het juist een veel directer en persoonlijker medium is!

Vraag iedereen die geïnteresseerd is om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief. Je zet makkelijk zelf een newsletter-signup op via Mailchimp. Kies een template en stel jezelf als doel om eens in de twee maanden een nieuwsbrief te sturen als update over je werk.

Maak je geen zorgen als je lijst eerst aan de korte kant is: zo heb je de kans om eraan te wennen om nieuwsbrieven in elkaar te zetten en jezelf aan je eigen rooster te houden.

Offline evenementen als optredens of lezingen zijn een goede manier om met je crowd in contact te komen.

Hoe je offline evenementen kan inzetten

Een crowd ontmoet je niet alleen online via social media, mailings en je website, maar ook bij offline evenementen. Bij offline evenementen kun je denken aan een eindejaarsborrel, een expositie van je werk, concerten en open podia, of een lezing.

Hierbij is persoonlijk contact heel belangrijk. Door met mensen te praten krijg je een beeld van wie je publiek is. Dat geeft je inzicht in hoe je doelgroep eruit ziet en hoe je met hen moet communiceren.

Naast aandacht voor je werk, krijg je tijdens offline evenementen ook vaak feedback op je werk. Zo kom je erachter hoe het ‘in de markt ligt’ en wat anderen ervan vinden.

Daarnaast zijn er wellicht bezoekers met een connectie die iets voor jou kan betekenen. Misschien is het niet de insteek van je evenement, maar ben je uiteindelijk toch aan het netwerken. Wie weet wat het brengt!

Hoe je zorgt dat je altijd iets te vertellen hebt

Het is belangrijk om mensen op de hoogte te houden van ontwikkelingen, en niet alleen resultaat te laten zien maar ook het maakproces. Vraag je fans om input en hulp als je dat nodig hebt.

Verlies je fans niet uit het oog en stuur regelmatig een update, nodig ze altijd persoonlijk (of ‘persoonlijk’, met gepersonaliseerde mails) uit voor bijvoorbeeld openingen en exposities en zorg dat je website en social media altijd up to date zijn. Het kost wat moeite, maar dit proces kun je stroomlijnen, bijvoorbeeld door tools als Buffer.

Hou in de gaten welke content goed werkt en waar veel engagement op komt, en zorg dat je hierop inspeelt.

Hou een lijstje bij in je telefoon met ideeën voor content. Dit komt vaak op de gekste momenten bij je op, terwijl je als je er even goed voor gaat zitten, je opeens niets leuks meer kan verzinnen. En maak veel foto’s!

December is het ideale moment om hiermee te beginnen, omdat je al direct een haakje hebt — je kan je fans fijne feestdagen wensen, en ze bijvoorbeeld een kortingscode aanbieden voor een product in je webshop. Dus… waar wacht je nog op?

Originally published at www.voordekunst.nl.

--

--