Promotie, promotie, promotie

Extra tips om je werk onder de aandacht te krijgen.

The Construction Club
The Construction Club
3 min readMay 14, 2018

--

We horen vaak dat mensen verlegen zijn over zelfpromotie. Het kan weird zijn om je eigen werk onder de aandacht te brengen, en soms voelt het al snel spammerig. Daarom geven we je hier tips voor het marketen van jezelf — op een leuke manier.

Er zijn nogal wat verschillende groepen mensen die je wil bereiken met je werk. Hoe doe je dat?

Creëer nieuws door kleine evenementen te organiseren, in de media te komen, ludieke acties te verzinnen of een blik achter de schermen te bieden. En vertel niet alles in één keer, maar bewaar bepaalde nieuwtjes voor later. Balans is alles!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een duidelijke, korte boodschap is de meest effectieve manier om mensen aan te spreken.

Een persoonlijke aanpak werkt daarnaast vaak het beste, vooral in het begin. Pak dus in eerste instantie de telefoon op om de mensen dichtbij je te bereiken. Een persoonlijke e-mail is ook een goed middel. Vraag ze bijvoorbeeld of ze jouw persoonlijke Instagram-account willen volgen.

Social media zijn bij uitstek geschikt om jouw project onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Het is echter wel belangrijk om ze goed te gebruiken. Dus: de juiste boodschap bij het juiste medium.

Om je te helpen volgen hieronder een paar richtlijnen.

Online

Ja ja, je weet vast alles al over sociale media — je bent er immers mee opgegroeid. Maar het is toch wel andere koek als je het doet voor je werk in plaats van privé. Let op deze dingen als je begint:

Facebook

Creëer een professionele Facebookpagina en vraag mensen actief om deze te liken. Houd je berichten kort en gebruik actief taalgebruik. Plaats linkjes (bijvoorbeeld naar je website) als een ‘bijlage’ in je bericht (dat doet Facebook automatisch wanneer je een link plakt). En als je geen link plaatst, gebruik dan altijd een afbeelding die past bij je project.

Twitter

Je hebt hier niet zoveel ruimte om je verhaal te vertellen, maar Twitter is wel een goed medium voor interactie. Plaats links altijd aan het begin van je tweet. Vraag je twitterende vrienden om je te retweeten en gebruik wederom activerend taalgebruik. Betrek anderen door de @-tag te gebruiken. Soms is het goed om een eigen #hashtag te verzinnen.

Instagram

Instagram is een zeer beeldgericht medium. Zorg dus dat je mooie afbeeldingen plaatst van goede kwaliteit, en liefst met een beetje een consequente stijl. Tag iedereen die met je samenwerkt in de foto, zorg voor een leuk, snappy tekstje, en maak gretig gebruik van hashtags. Je kan geen link posten onder je foto; zet dus een link naar je website in je profiel.

Nieuwsbrief

Heb je al een nieuwsbrief? Waarom niet?! Sociale media komen en gaan, maar e-mail is forever.

Een pakkende titel (onderwerpregel), relevante inhoud en een goede vormgeving zijn essentieel voor een nieuwsbrief. Je mag de frequentie best iets verhogen ten opzichte van je normale verzend-interval, maar… zorg ervoor dat het geen spam wordt.

Offline

In het echte leven gaat jouw project ook met je mee. Jouw enthousiasme (en die twinkeling in je ogen) kunnen precies datgene zijn wat mensen jou doet onthouden.

Organiseer eens een offline evenement. Een concert spreekt voor zich als je muzikant bent, maar een foto-expo kan ook, of een avond waarbij je jouw verhalen voorleest. Print posters of flyers om het evenement in de omgeving te verspreiden en gebruik sociale media om je evenement te verspreiden. Neem het heft in eigen hand.

En het belangrijkste: wees creatief! Benefietavonden, huiskamerconcerten, straatperformances: er is vast een offline evenement te bedenken dat bij jou en je werk past.

Neem contact op met de lokale krant, tv en radio en vertel hen over jouw project. Ga op zoek naar gelijkgestemde blogs en ​​online media om te vragen of zij aandacht willen geven aan je werk.

Schrijvers, bloggers en journalisten zijn altijd op zoek naar verhalen waar ze over kunnen schrijven, en de media heeft een groot zwak voor doe-het-zelf-succesverhalen. Ga zelf dus op zoek naar kanalen die je project kunnen verspreiden.

Deze promotiestrategie is ontwikkeld op basis van de ultieme crowdfundingstrategie van voordekunst. Als je bij ons aan het crowdfunden bent krijg je dit soort tips en nog veel meer in de academie!

--

--