Spiros
3 min readOct 23, 2018

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη AI να βοηθήσει σε ενεργειακές επιλογές και να δημιουργήσει εμπιστοσύνη μεταξύ πελάτη και εταιρείας;

Photo by Hitesh Choudhary on Unsplash

Μέσα από την ανθρωποκεντρική προσέγγιση για το πως μπορεί να δημιουργήσει κάποιος αξία, μέσα από την χρήση της τεχνολογία δημιουργώντας νέες υπηρεσίες. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η σχέση πελάτη με ένα “Brant” χτίζεται στην συνεχείς προσπάθεια της εταιρείας να δημιουργεί αξία προς τον πελάτη και να καλύπτει τις ανάγκες του, με τρόπο που θα του παρέχει ευκολία και ασφάλεια. Η τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να δώσουν λύσεις σε διάφορους τομής, σας δούμε κάποια παραδείγματα .

Retail energy market

Μια περίπτωση είναι η startup Drift που θέλει να προάγει την διαφάνεια, στον καταναλωτή, όσον αφορά την διαδικασία αγοράς ενέργειας αλλά και τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει πιο αποδοτική, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για σύνδεση ομότιμων παραγωγών ενέργειας όπου μπορούν να πουλήσουν σε καταναλωτές (επιχειρηματικό μοντέλο peer2peer). Η εταιρεία ξεκίνησε το 2015 ως εταιρία παροχής ενέργειας από το Σιάτλ και αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη και τώρα σε 36 νέες περιοχές, όπου με την χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης προσπαθεί να καθορίσει πόση ενέργεια θα παραχθεί με την χρήση μετεωρολογικών δεδομένων για το μικρο-κλίμα. Από την πλευρά του καταναλωτή η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να παρέχει εξοικονόμηση έως και 20% στο λογαριασμό, με αντάλλαγμα ένα εβδομαδιαίο τέλος συνδρομής 1$ για κάλυψη του κόστους.

Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο αυτοματοποιημένα και για την διαφάνεια τους χρησιμοποιείται τεχνολογία Blockchain. Η χρήση τεχνολογιών μηχανικής μάθησης την έχουμε δει να εφαρμόζεται στον χώρο των χρηματοοικονομικών προϊόντων για διαχείριση χαρτοφυλακίων, εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών τώρα η προτεινόμενη λύση είναι μια λύση στο χώρο της κατανάλωσης ενέργειας, όπου με την χρήση των μετεωρολογικών δεδομένων μπορεί να δώσει καλύτερη απόδοση τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Ένα δείγμα εβδομαδιαίας έκδοσης τιμολογίου βλέπετε παρακάτω.

drift-sample

Η πλατφόρμα ξεκίνησε πρώτα από την πλευρά των μικρών παραγωγών εναλλακτικών μορφών ενέργειας και μετά πήγε στον χώρο των καταναλωτών, ήδη έχει τους πρώτους χρήστες και βρίσκετε σε διαδικασία κλιμάκωσης του μοντέλου της. Ενώ μέχρι τώρα έχει πάρει δύο κύκλους χρηματοδότησης seed και round A

Ψηφιακοί βοηθοί Chatbot

Μια άλλη περίπτωση είναι η εταιρία Ferranti Computer Systems που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον τομέα λύσεων λογισμικού έκδοσης λογαριασμών και εξυπηρέτησης πελατών. Δημιούργησε ένα chatbot για την εξυπηρέτηση των τελικών πελατών Mia — agent με την χρήση της λύσης που παρέχει η Microsoft για γνωσιακή μάθηση με την λειτουργικότητα του ψηφιακού βοηθού.

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει πως εύκολο ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει την διεύθυνση που θα λαμβάνει τον λογαριασμό του.

Εδώ η εφαρμογή της στην Σλοβενία.

Λύσεις ψηφιακών βοηθών μπορεί να δημιουργήσει νέα κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες δημιουργώντας έναν άμεσο τρόπο εξυπηρέτησης του πελάτη.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα λύση στην ενεργειακά αυτόνομη διαχείριση κτισμάτων έρχεται να μας δώσει η εταιρία DABBEL με μια ολοκληρωμένη λύση για μείωση της ανορθολογικής χρήσης της ενεργεία σε αυτά. Παρέχοντας βελτίωση της απόδοσης και 50%, μείωση του κόστος κατά 40% και αύξηση της παραγωγικότητα και ευεξίας κατά 20%

dabbel ai bms

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι το AI και η μηχανική μάθηση θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο:

  1. Στην διαχείριση Ανανεώσιμων πηγών
  2. Στην διαχείριση Ζήτησης
  3. Στην διαχείριση Υποδομών

Δίνοντας την ευκαιρία να έχουμε ορθολογικότερη χρήση των πόρων τόσο για έναν οργανισμό όσο και για τον καταναλωτή.

Spiros

Business model expert. Entrepreneurship Evangelist.