BoC hackathon fintech 2.0: αξέχαστη #fintech εμπειρία!
--
Στις 26–28 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου το BoC Hackathon Fintech 2.0.
Στο BoC Hackathon Fintech 2.0 συμμετείχαν νέοι προγραμματιστές, φοιτητές, μαθητές, start up εταιρίες, στελέχη του ιδιωτικού τομέα και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αφού δήλωσαν συμμετοχή πάνω απο 250 άτομα και πάνω απο 25 ομάδες. Το απόγευμα της Κυριακής παρουσίασαν 17 ομάδες.
Το BoC Hackathon Fintech 2.0 αποτελεί τον μεγαλύτερο μαραθώνιο ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών στα Κυπριακά Δρώμενα στον τομέα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (#fintech).
Οι ομάδες κατά την διάρκεια του τριημέρου ανέπτυξαν καινοτόμες εφαρμογές που αφορούσαν τις παρακάτω θεματικές:
- Καινοτομία στις τραπεζικές διαδικασίες.
- Εφαρμογές Fintech με δυνατότητα εφαρμογής σε επιχειρήσεις.
- Εφαρμογές Fintech για Κοινωνική Αλληλεγγύη και Κοινωνική Καινοτομία.
To BoC Hackathon Fintech 2.0, ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου με το Kick Of Meeting, στο οποίο ο κ. Δημήτρης Παπαλλής, Manager IT and Governance της Τράπεζας Κύπρου, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και σηματοδότησε την έναρξη του διαγωνισμού.
Επίσης ο κ. Γιώργος Καραμaνώλης Co-Founder, CTO/CIO της Crowdpolicy, παρουσίασε την διαδικασία και τους στρατηγικούς στόχους του BoC Hackathon Fintech 2.0.
Οι ομάδες στη συνέχεια ξεκίνησαν την υλοποίηση της ιδέας τους, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες στον τομέα της πληροφορικής, διαδικασία η οποία διήρκεσε καθόλη την διάρκεια του τριημέρου.
Τη διαδικασία υποστήριξαν οι μέντορες της διοργάνωσης, ενώ η ομάδα της Crowdpolicy υποστήριξε τις ομάδες στην επιχειρησιακή αλλά και την τεχνική υλοποίηση και την ενσωμάτωση των APIs της Τράπεζας.
Στη διαδικασία συμμετείχαν ενεργά ως κριτές, ο κ. Γιώργος Τζιόρτζης, Chief Excecutive Manager, της Tράπεζας Κύπρου, ο κ. Μιχάλης Κατσαμπάς, Deputy Director Consumer and SME banking, της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Γιώργος Κούσης, Μanager IT, ο κ. Δημήτρης Νικολάου, Manager Digital Transformation της Τράπεζας Κύπρου και η κ. Ανγκέλα Παναγιώτου, Manager Idea Innocation Center, της Τράπεζας Κύπρου.
Επίσης από την KPMG, συμμετείχε ως κριτής, ο κ. Παγκράτιος Βανέζης, Manager της KPMG Cyprus.
Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 17:30 οι ομάδες παρουσίασαν τις εφαρμογές τους.
Μεταξύ των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν, περιλαμβάνονταν εφαρμογές για ηλεκτρονικές πληρωμές, token securities, πληρωμές με SMS για unbanked και ηλικιωμένους, piggy accounts και smart savings, microloans, KYB, digital checks, ERP and APIs integration, analytics, robo-advisors and PFMs, physical assets securities with blockchain and smart contracts.
Οι νικητές
Η κριτική επιτροπή ανέδειξε τις παρακάτω ομάδες:
Η Ομάδα Sapiens κέρδισε την πρώτη θέση και τo 1ο βραβείο των 6.000 ευρώ, η οποία παρουσίασε εφαρμογή υλοποίησης καθημερινών συναλλαγών με διασύνδεση πολλαπλών τραπεζικών οργανισμών και την υλοποίηση συναλλαγών χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα transferwise.
Η Ομάδα Saturn Digital κέρδισε την δεύτερη θέση και τo 2ο βραβείο των 4.000 ευρώ, παρουσιάζοντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελιών με την χρήση του API της Τράπεζας Κύπρου. Το δέυτερο βραβείο χορηγήσε η KPMG Cyprus, ως μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης.
Η Ομάδα Trustwise κέρδισε την τρίτη θέση και τo 3ο βραβείο των 2.000 ευρώ, όπου παρουσίασε μία εφαρμογή Peer-to-peer δανειοδότησης με την χρήση τεχνολογίας Blockchain με σκοπό την εξασφάλιση των συναλλαγών.
Το Βραβείο για την καλύτερη API υλοποίηση κέρδισε η ομάδα Pepe Burro, καθώς παρουσίασε μία πλατφόρμα δανεισμού Β2Β μικρής διάρκειας, με κύριο στόχο την επίτευξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Επίσης η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να διαθέσει επιπρόσθετα 1000 ευρώ στις δύο ομάδες μαθητών που συμμετείχαν στο BoC Hackathon Fintech 2.0, επισημαίνοντας έτσι την σημασία της εξέλιξης και της προώθησης των νέων τεχνολογιών στους νέους αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
Η ομάδα Payflow, η οποία αποτελούνταν απο μαθητές μέχρι 17 ετών παρουσίασε μία εφαρμογή που διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων σε χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ΑΤΜ μέσω SMS.
H ομάδα PintFin παρουσίασε ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο που χρησιμοποιεί Machine Learning και ποσοτικές προσεγγίσεις για την ανάλυση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Επίσης κατα την διάρκεια των παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκε παραλληλη διαδραστική και ανοιχτή ψηφοφορία για το κοινό (vote for fun), δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ψηφίσουν την αγαπημένη τους εφαρμογή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος CrowdVoting http://vote.crowdhackathon.com/ .
Η εφαρμογή CrowdVoting διασφαλίζει τη μοναδικότητα της ψήφου για κάθε επιλογή.
Video & Photos
Δείτε τις Παρουσιάσεις (Live):
Μέρος 1ο:
Μέρος 2ο:
Δείτε την απονομή των βραβείων (Live):
Δείτε τι έγινε στο BoC Hackathon Fintech 2.0 (Live Videos):
Δείτε τις φωτογραφίες (google photos):
Σχετικοί Σύνδεσμοι:
- Boc hackathon fintech 2.0 site: http://bochackathon.com/
- BoC Hackathon fintech 2.0 facebook event: https://www.facebook.com/events/621068318250809/
- BoC Hackathon Facebook Page: https://www.facebook.com/bochackathon/?ref=br_tf