Crowd Dialog 2017 Athens Highlights & Videos (EL)

Michael Psallidas
The crowdpolicy collection
5 min readSep 22, 2017

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο Crowd Dialog Europe 2017 - The next next στην Αθήνα www.crowddialog.eu .

Με βασικό στόχο την αξιοποίηση της δύναμης των πολλών για το ευρύτερο καλό, το Crowd Dialog Europe αποτελεί έναν προβεβλημένο ευρωπαϊκό θεσμό που αφορά στην αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους για κοινωφελείς και επιχειρηματικούς σκοπούς, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία.

Το Crowd Dialog Europe 2017 διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και της Crowdpolicy, που αποτελεί τον Country Partner για την Ελλάδα.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή το European Commission Crowdfunding Workshop 2017 με θέμα τις ευκαιρίες Crowdfunding και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Επιτροπής καθώς και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Crowdpolicy. Στο Workshop συμμετείχαν συνολικά 40 εκπρόσωποι από τις χώρες μέλη.

κ. Joachim Schwerin από την Ευρωπαική Επιτροπή GD GROW, κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Reinhard Willfort εκπρόσωπος του Crowd Dialog στην Αυστρία και κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy παρουσιάζει τα βήματα για το crowdfunding στην Ελλάδα

Στο workshop απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος.

Ο κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει για την ενεργοποίηση της συμμετοχικής κουλτούρας crowd culture στην Ελλάδα (περισσότερα: Crowdfunding Status in Greece) καθώς και για τα βήματα που έχουν γίνει για το crowdfunding.

Στην Ελλάδα υπήρξαν 2 νομοθετικές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια για το Crowdfunding.

Περισσότερα: Το Crowdfunding στην Ελλάδα

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε το Crowd Dialog Europe στο Μέγαρο Μουσικής.

Έναρξη του συνεδρίου

Το συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κ. Michael Gebert, Founding Patron του Crowd Dialog Europe ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 400 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων. Στους συνέδρους περιλαμβάνονται προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τραπεζικά στελέχη, επικεφαλής επενδυτικών funds και στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Στην κεντρική σκηνή έγιναν παρουσιάσεις που αφορούν το crowdfunding και ειδικότερα για την νομοθεσία, παραδείγματα πλατφορμών και καλές πρακτικές από άλλες χώρες, θέματα πληρωμών, ενεργοποίησης του κοινού κ.ά.

Από την Ελλάδα η κ. Νάνσυ Ρουτζούνη, στέλεχος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε την μεθοδολογία διαμόρφωσης κυβερνητικών πολιτικών με τη βοήθεια του πλήθους στην ομιλίας της με τίτλο “Rethinking Democracy, Crowd-creating the Greek National Action Plan on Open Government”, ενώ ο κ. Γιώργος Βεϊνόγλου από την Icon Platforms παρουσίασε θέματα gamification στην ομιλία του “Enterprise Gamification done right, How to determine strategies to uncover insights”.

O κ. Περικλής Θηβαίος, Partner στην True North παρουσίασε “Defining the right culture of innovation, Why great and large crowds are not enough”, σε μια ομιλία του για την ανάγκη ύπαρξης εταιρικών πολιτικών για την καινοτομία σε μεγάλους οργανισμούς. Ο κ. Δημήτρης Πλέσσας, Διευθυντής Retail Banking στην Εθνική Τράπεζα παρουσίασε το act4Greece σε μια ομιλία του “Experts in Democracy — act4Greece, Enhancing Corporate Social Responsibility through Crowdfunding” .

Ο κ. Δημήτρης Πλέσσας, Διευθυντής Retail Banking στην Εθνική Τράπεζα παρουσίαζει το act4Greece

Στην ομιλία του ο κ. Πλέσσας ανέδειξε το παράδειγμα του act4Greece και της επίδρασης των ιδιωτών δωρητών στην κινητοποίηση και μόχλευση πόρων εταιριών που διατίθενται για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Παρόλο που το ποσοστό δωρεών σε χρήματα είναι 10% (ιδιώτες) — 90% (εταιρίες), παίζει καταλυτικό ρόλο ο όγκος και το engagement των ιδιωτών δωρητών για την κατεύθυνση των πόρων των εταιριών, αναδεικνύοντας τις δράσεις σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ο κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy παρουσίασε το φαινόμενο των Initial Coin Offerings σαν το επόμενο βήματα στο crowdfunding, στην ομιλία του με τίτλο “Finding an explanation for the Blockchain Crypto Crowdfunding Phenomenon”.

κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy παρουσίαζει το φαινόμενο των Initial Coin Offerings σαν το επόμενο βήματα στο crowdfunding

Το ICOs αποτελούν την πιο αναπτυσσόμενη μεθοδολογία χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή και το έτος 2017 ξεπέρασαν τις χρηματοδοτήσεις των Venture Capitals για τις εταιρίες blockchain. Το τελευταίο έτος έχουν γίνει 140 ICOs με συνολικό ποσό 2 Billion USD.

Τα ICOs δίνουν αρκετές ευκαιρίες για χρηματοδότηση νέων εταιριών, εκδημοκρατίζοντας τους πόρους, και φυσικά παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες. Παρόλα αυτά, έχουν μεγάλο ρίσκο και αρκετά εμπόδια από τις κυβερνήσεις. Τα ICOs αποτελούν μια εναλλακτική μορφή επένδυσης και όχι μια all-in-one λύση για να γίνει κάποιος επενδυτής ενώ σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί οτι αποτελούν πλέον μέρος των αγορών και του industry.

Στο ίδιο session παρουσιάστηκαν θέματα crowdfunding και blockchain ενώ στο τέλος υπήρξε πανελ ομιλητών με συντονιστή τον κ. Michael Gebert, και συμμετέχοντες τους κκ. Μιχάλη Ψαλλίδα, Managing Director της CrowdPolicy, Christian Piska, Professor University of Vienna και Alejandro Gómez de la Cruz Alcañiz, Cofounder at Icofunding με θέμα The crowd-based Blockchain as a path to Artificial Intelligence.

Στο πάνελ συζητήθηκαν η επίδραση που μπορεί να έχει η ταυτόχρονη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της τεχνολογίας του blockchain, σε θέματα που αφορούν την κατανεμημένη αποθήκευση δεδομένων της ζωής και της σκέψης των ανθρώπων (mind chains, mind uploading) για την εκπαίδευση αλγορίθμων και τεχνικών της τεχνητής νοημοσύνης.

Crowd Panel με τους κκ. Michael Gebert, Μιχάλη Ψαλλίδα, Managing Director της CrowdPolicy, Christian Piska, Professor University of Vienna και Alejandro Gómez de la Cruz Alcañiz, Cofounder at Icofunding με θέμα The crowd-based Blockchain as a path to Artificial Intelligence

Στην κεντρική σκηνή παρουσιάστηκαν επίσης ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και θέματα ενίσχυσης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις με τη βοήθεια του crowd innovation.

Παράλληλα με την κεντρική σκηνή διοργανώθηκαν masterclasses με θέματα το Crowdfunding για την οικονομία και την κοινωνία με στελέχη του act4Greece, του Ιδρύματος Ωνάση και του δικτύου CSR Hellas καθώς και με θέματα τα θεσμικά θέματα στην Ευρώπη, το Blockchain και τα initial coin offerings. (Πλήρες πρόγραμμα www.crowddialog.eu).

Το συνέδριο γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική Ευρωπαική χώρα και στόχο έχει την ανταλλαγή γνώσης στο πεδίο των μεθοδολογιών crowdsourcing, crowdfunding και crowdinnovation. Επιπλέον, σε κάθε χώρα, στόχος είναι η διασπορά της γνώσης στην κάθε τοπική κοινωνία και οικονομία και η ενεργοποίηση τοπικών ομάδων και επιχειρήσεων για την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων και μεθοδολογιών.

Στην Ελλάδα είναι σαφές οτι η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει τα ενναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης, τόσο για κοινωφελείς στόχους όπως είναι το act4Greece αλλά και για επιχειρηματικούς όπως είναι η πλατφόρμα investment crowdfunding i-fund που ανακοίνωσε.

Η ομάδα που κερδίζει, της Crowdpolicy. Κατερίνα Μπράνη, Αγλαία Σούλιου, Μιχάλης Ψαλλίδας, Χριστίνα Χατζηδημητράκου, Γιώργος Καραμανώλης, Γιώργος Χανιωτάκης, Δέσποινα Δούρου, Γιώργος Φεγκουδάκης (αριστερά προς τα δεξιά)

Βίντεο από την ΕΡΤ

Ακολουθούν video από το live streaming από το Main Stage (πρόγραμμα http://crowddialog.eu/)

#Morning Sessions

#Before lunch sessions

#After lunch sessions

#Afternoon and closing sessions

--

--

Michael Psallidas
The crowdpolicy collection

Business and Tech enthusiast working on crowd dynamics, #fintech #civictech #openinnovation