Ανοιχτή καινοτομία & Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην πράξη

made in Greece, για startups, επιχειρήσεις και οργανισμούς

Η ελληνική κοινότητα καινοτομίας συναντά τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Από το 2012 βοηθάμε οργανισμούς να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «πως προσεγγίζουμε την καινοτομία με βάση τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες, τους στόχους, και τους πόρους που διαθέτουμε». Στην καρδιά της καινοτομίας είναι οι άνθρωποι, οι ιδέες και οι τρόποι με τους οποίους συνεργάζονται για να δημιουργήσουν. Αυτό που αλλάζει λόγω ψηφιακής τεχνολογίας είναι η ταχύτητα, η έκταση και η επίδραση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στις διάφορες αγορές και στη ζωή μας.

Στην Crowdpolicy αντιλαμβανόμαστε την καινοτομία σφαιρικά και βοηθάμε τους συνεργάτες μας να την προσεγγίσουν με εξατομικευμένο τρόπο. Δίνουμε έμφαση στο οικοσύστημα του κάθε οργανισμού (στελέχη, συνεργάτες, πελάτες) και τα δίκτυα που δημιουργούνται, επιλέγουμε μαζί τις τεχνολογίες και παρεμφερείς εξελίξεις που απαιτείται και βλέπουμε συνεργατικά τις καινοτόμες πρακτικές, μεθοδολογίες και εργαλειοθήκες που επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν τη λειτουργία του οργανισμού.

Crowdpolicy Open Innovation Services 2020 Presentation

Από το 2015 έχουμε υλοποιήσει 24 μαραθώνιους καινοτομίας για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (crowdhackathons) σε ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών όπως είναι τα fintech, insurtech, agrifood, transport, tourism, egovernment, green and sustainability, industry 4.0 κ.ά.

Η εργαλειοθήκη των υπηρεσιών μας περιλαμβάνει όλα τα συστατικά για ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ανοιχτή καινοτομία ξεκινώντας από τα bootcamps, crowdhackathons, innovation labs και accelerators καθώς και IT Tools που υποστηρίζουν τις υπηρεσίες ανοιχτής καινοτομίας.

Bootcamp: Το Bootcamp είναι ένας θελκτικός τρόπος επικοινωνίας και συνεργασίας με τις δημιουργικές κοινότητες που θέλει ο οργανισμός να μένει σε επαφή. Την ημέρα του Bootcamp πραγματοποιούνται εισηγήσεις που περιγράφουν τις θεματικές και προετοιμάζουν τις ομάδες που θα παρουσιάσουν πρόταση, ακολουθεί γρήγορο mentoring για το σχεδιασμό, την προσαρμογή, και την ανάπτυξη των ιδεών κάθε ομάδας, και η μέρα κλείνει με τις παρουσιάσεις, την αξιολόγηση και τη βράβευση των καλύτερων ιδεών. Διάρκεια δράσης 12 ώρες.

Crowdhackathon: Ο θεσμός των Crowdhackathon μετράει 24 επιτυχείς διοργανώσεις, σε διάφορους θεματικούς άξονες, και είναι ένας 2ήμερος μαραθώνιος καινοτομίας στον οποίο συμμετέχουν νέοι προγραμματιστές, designers, επιχειρηματίες, φοιτητές και άλλοι δημιουργοί με σχετικές με το εκάστοτε αντικείμενο πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές (POCs). Είναι ιδανικές δράσεις για οργανισμούς που επιθυμούν να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό δημιουργών για να εδραιώσουν έναν πυλώνα ανοικτής καινοτομίας. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι οτι χειριζόμαστε την τεχνολογία και φτάνουμε σε πραγματικά λειτουργικά πρωτότυπα. Διάρκεια 2–3 ημέρες.

Innovation Lab: Είναι μόνιμη δομή ανοικτής καινοτομίας που υλοποιεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα συνεργασίας με δημιουργικές κοινότητες που ενδιαφέρουν τον οργανισμό, υλοποιεί ετήσιες σχετικές δράσεις, αναπτύσσει και παρέχει εργαλειοθήκες και υποδομές για τις ―εσωτερικές και εξωτερικές― ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται. Όπως ισχύει για κάθε μονάδα ενός οργανισμού έχει στόχους — συγκεκριμένα παραδοτέα και αποτελέσματα. Διάρκεια 4–5 μήνες.

Ψηφιακές Εργαλειοθήκες (IT Tools): Υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών μέσα από τη συνεργασία με καινοτόμες ομάδες. Περιλαμβάνουν Sandbox ανάπτυξης και πειραματισμού, developers portal και Software Development Kit σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.

Υπηρεσίες ανοιχτής καινοτομίας της Crowdpolicy

Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι το εκτενές Proof of Concept Portfolio που υποστηρίζουμε, με πάνω από 500 ομάδες — startup εταιρείες, καθώς από τα Crowdhackathon και τους επιχειρηματικούς επιταχυντές που έχουμε διοργανώσει έχουμε έρθει σε επαφή με πάνω από 2000 developers, 5000 συμμετέχοντες.

Μπορούμε άμεσα και γρήγορα να εντοπίσουμε τα PoC που ταιριάζουν με τον κάθε οργανισμό και να προωθούμε τη συμμετοχή και τις συνέργειες.

Τι κάναμε πρόσφατα:

TAP2Open bootcamp

Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2019 διοργανώσαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τον διήμερο διαγωνισμό καινοτομίας TAP 2 Open Bootcamp με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 25 ομάδες. Ιδιαίτερη τιμή για την διοργάνωση αποτέλεσε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρακολούθησε τη συζήτηση και στη συνέχεια πραγματοποίησε σύντομη παρέμβαση επισημαίνοντας τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αναδιοργάνωση του κράτους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξωστρέφεια την οποία δείχνει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δείχνει ότι η αντίληψή μας για τον πολιτισμό δεν είναι μια αντίληψη η οποία κοιτάει μόνο στο παρελθόν. Οφείλει ο Πολιτισμός να κοιτάει στο παρελθόν, διότι πραγματεύεται ακριβώς την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά κοιτάει ταυτόχρονα και στο μέλλον. Και βλέπει, επίσης, τον πολιτισμό ως πλούτο”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “μπορούμε να δώσουμε στους επισκέπτες μας, τη δυνατότητα οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στο ελληνικό πολιτιστικό απόθεμα από οπουδήποτε στον κόσμο και βέβαια την πολύ μεγάλη πρόκληση και της διεύρυνσης της τουριστικής μας σεζόν. Άρα νομίζω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή μιας -τολμώ να πω- επανάστασης στο πως θα διαχειριστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.”

Go4Green Crowdhackathon

Διοργανώσαμε τον Δεκέμβριο τον πρώτο μαραθώνιο καινοτομίας για την ενέργεια και το περιβάλλον Go 4.0 Green Crowdhackathon του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης βράβευσε τους νικητές του Διαγωνισμού Καινοτομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τους νέους τους χρειαζόμαστε για να είναι ενεργοί συμμέτοχοι στην προσπάθεια να χτίσουμε μια καινούργια Ελλάδα. Με αυτόν τον Διαγωνισμό συνδυάζονται η Καινοτομία, το Περιβάλλον και οι νέοι οι οποίοι προσφέρουν έξυπνες ιδέες προκειμένου να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα καλύτερο Περιβάλλον. Οι νέοι είναι ο βασικός πλούτος της χώρας μας».

Industry 4.0 Now

Επίσης, τον Δεκέμβριο διοργανώσαμε τον 1ο μαραθώνιο καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας industry 4.0 NOW crowdhackathon, για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

To industry 4.0 NOW crowdhackathon είναι μία πρωτοβουλία ανοιχτής καινοτομίας του ΣΕΒ και έχει στόχο να φέρει το οικοσύστημα της καινοτομίας και των startups κοντά στη βιομηχανία, ώστε να διερευνηθούν δυνατότητες και σενάρια ψηφιακού μετασχηματισμού και ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τι έρχεται τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο θα ανακοινωθεί η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τον 2ο κύκλο του Visa Innovation Program. Το Visa Innovation Program λειτουργεί ως μία συνεργατική πλατφόρμα όπου τα startups και οι συνεργάτες της Visa δουλεύουν μαζί για να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές πληρωμών για την τοπική αγορά, για επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς και με τη σειρά τους να παρέχουν νέες εμπειρίες πληρωμών που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη. Οι εταιρίες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συμβούλων, ειδικών, εκπαιδευτών, και στο παγκόσμιο δίκτυο της Visa, ενώ παράλληλα λαμβάνουν υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού, στην ανάπτυξη του λειτουργικού πρωτοτύπου, στον προγραμματισμό, σε συνεργασίες με τράπεζες κοκ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://www.crowdpolicy.com/innovation-program/ .

City Challenge Crowdhackathon Smartcity 2 — Δείτε το βίντεο

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις ανοιχτής καινοτομίας της Crowdpolicy στον σύνδεσμο crowdpolicy.com/oi καθώς και στα social media facebook.com/crowdpolicy.

--

--

--

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Depy Douros

Depy Douros

Operations Manager @Crowdpolicy

More from Medium

K-Nearest Neighbour -

My Journey of Re-loving Reading

Deep Water — Ending Explained

Untitled Project Announcement