Οι μικροχρηματοδοτήσεις και η αξιοποίηση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech)

Marinos Xynarianos
The crowdpolicy collection
3 min readOct 19, 2019

H Crowdpolicy συμμετείχε στη εκδήλωση με θέμα “Fintech in Greece: Empowering tomorrow’s entrepreneurs” που διοργάνωσαν τα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης microSTARS (https://www.microstars.gr/) και το ΚΕΠΑ ( http://www.e-kepa.gr/) , ως μέλος του Microfinance Centre (MFC), η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, και ώρες 17:00–21:00, στους χώρους του Οικοσυστήματος Καινοτομίας OK!Thess (https://okthess.gr/en/) στην Θεσσαλονίκη (Κομοτηνής 2 & Μαρία Κάλλας, Ποσειδώνιο) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μικροχρηματοδότησης.

Η φετινή διοργάνωση είχε την υποστήριξη του Οικοσυστήματος Καινοτομίας OK!Thess και του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου Greek-Polish Chamber of trade and investment.

Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό άξονα την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις μικροπιστώσεις και κοινή συνισταμένη όλων των ομιλιών ήταν ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι μικροπιστώσεις (χαμηλότοκα δάνεια) από Τράπεζες και άλλους φορείς που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Startups στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γιάννης Διονάτος Editor — Founder (@EMEA Media) — https://startupper.gr/).

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζοντας πως ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την καινοτομία τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα είμαστε δίπλα στις start-up επιχειρήσεις».

Εισαγωγή για τις ομιλίες που ακολούθησαν έκανε ο κ.Σίμος Μπενσασσών, ένας εκ των ιδρυτών του οικοσυστήματος καινοτομίας «OK!Thess» και στην συνέχεια ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κ. Κωνσταντίνος Βότης αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain που επηρεάζει άμεσα και τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Fintech).

Ο κ Μαρίνος Ξυναριανός Digital Innovation & Fintech Expert της εταιρείας Crowdpolicy (https://www.crowdpolicy.com) στην ομιλία του αναφέρθηκε στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας PSD2 απο τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και πως μπορεί να αξιοποιηθεί από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups σαν μέσο για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σαν επιταχυντή για τη

εφαρμογή των μικροχρηματοδοτήσεων στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Ο κ. Δημήτρης Λιτσικάκης της εταιρείας Devere Group (https://www.devere-group.com/) επισήμανε την αυξανόμενη τάση που υπάρχει οι τραπεζικές συναλλαγές να ψηφιοποιούνται με τις τράπεζες πλέον να καλούνται να εκσυγχρονιστούν, επισημαίνοντας το φαινόμενο σήμερα παγκοσμίως περισσότεροι άνθρωποι έχουν κινητό παρά τραπεζικό λογαριασμό.

Ο κ. Ναούμ Αθανασίου από την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρθηκε στις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχει η Τράπεζα σε νέους επιχειρηματίες μέσω των μικροπιστώσεων (https://www.piraeusbank.gr/).

Ο κ. Νεοκλής Στάμκος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα υλοποίησης των δράσεων της Microstars (https://www.microstars.gr/) για την παροχή μικροπιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα επόμενα βήματα που θα προγραμματίζονται για την επέκταση του θεσμού.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την ομιλία της κας Ολγας Παπαδοπούλου του Finance Club UoM (https://www.financeclub.gr/) που αναφέρθηκε στην χρήση του gamification στο χώρο του digital finance και ακολούθησε Q&A session με την συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων και των ομιλητών.

Ο κ. Μαρίνος Ξυναριανός Digital Innovation & Fintech Expert της εταιρείας Crowdpolicy και ένας από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης μίλησε στο makthes.gr (https://www.makthes.gr/) για τον καίριο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μικροπιστώσεις στην χρηματοδότηση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο κ. Ξυναριανός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοοικονομική τεχνολογία (Fintech) η οποία αλλάζει «δραστικά τον τρόπο που παρέχονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και από νεοφυείς επιχειρήσεις (Startup)». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μικροχρηματοδοτήσεις, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο εργαλείο χρηματοδότησης στο εξωτερικό, έχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας και μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για νέους επιχειρηματίες.

«Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι η νομοθεσία και η εφαρμογή της» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που οι τράπεζες δυσκολεύονται να δώσουν δάνεια εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις σταδιακά θα στραφούν προς τις μικροχρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας και την χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και υπηρεσίες της Crowdpolicy στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (fintech) μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.crowdpolicy.com/fintech-innovation-enabler-en/

--

--