Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση και συζήτηση με θέμα την έμφυλη βία για το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Depy Douros
The crowdpolicy collection
3 min readJan 29, 2024

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η ενημερωτική συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση με θέμα την έμφυλη βία, την επανένταξη των επιζωσών στην αγορά εργασίας και τον ρόλο των υποστηρικτικών δομών. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και ήταν η πρώτη για το έτος 2024.

Το θέμα της έμφυλης βίας, δυστυχώς έχει πάρει πολύ άσχημες διαστάσεις στη χώρα μας καθώς τα στατιστικά προκαλούν σοκ ως προς τον αριθμό των περιστατικών βίας. Οι μηχανισμοί πρόληψης και προστασίας φαίνεται ότι δεν επαρκούν ή δεν δείχνουν την κατάλληλη ετοιμότητα. Εξάλλου, η δαιδαλώδης διαδικασία του νομοθετικού συστήματος αποτρέπει πολλά από τα θύματα να προχωρήσουν σε αυτή αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύουν να μην πετύχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Υπάρχει όμως και μια φωτεινή διάσταση και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι κάποια άτομα τελικά αποκτούν τη δύναμη και καταφέρνουν και ξεπερνούν αυτό που βιώνουν, δέχονται βοήθεια και κάνουν προσπάθεια για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, κάτι το οποίο είναι πολύ βασικό για την ανεξαρτησία και την αυτονομία του ατόμου και τη συμμετοχή του σε ομάδες του κοινωνικού συνόλου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κέντρων Κοινότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της διαχειριστικής αρχής Νοτίου Αιγαίου αλλά και στελέχη των Συμβουλευτικών Κέντρων της Περιφέρειας και του κέντρου Διοτίμα. Στόχος της συνάντησης ήταν να διερευνηθεί το φαινόμενο, μέσα από το πρίσμα των έμφυλων στερεοτύπων και πως αυτά οδηγούν στην έμφυλη βία. Επίσης, να γίνει συζήτηση για τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επανένταξη των επιζωσών έμφυλης βίας στην αγορά εργασίας καθώς και για το υφιστάμενο δίκτυο των υποστηρικτικών δομών και τον ρόλο τους στην ενδυνάμωση επιζωσών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Κυριακή Κυρίτση, Υπεύθυνη Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες για τις θεματικές της συνάντησης. Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη, από την Crowdpolicy, Στέλεχος του Παρατηρητηρίου, έκανε μία εισαγωγή παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία γύρω από το πλαίσιο της εκδήλωσης.

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν η κ. Παρασκευή Μινιάτση κοινωνιολόγος — εγκληματολόγος και η κ. Δέσποινα Φακιδαράκη ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ρόδου, οι οποίες μίλησαν εκτενώς για τα έμφυλα στερεότυπα και πως αυτά εντείνουν την βία κατά των γυναικών συνομιλώντας εκτενώς και με το κοινό. Η κ. Μαρκάκη Βαρβάρα, Employability Officer του Κέντρου Διότιμα, πραγματοποίησε σύντομη τοποθέτηση για την Εργασιακή ένταξη των επιζωσών έμφυλης βίας, επισημαίνοντας τις προκλήσεις και τις δυνατότητες.

Έπειτα η κ. Χριστίνα Μακρίδου, ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου μίλησε για το ρόλο των υποστηρικτικών Δομών του Δικτύου της ΓΓΙΑΔ στην ενδυνάμωση γυναικών επιζωσών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση, αλλά και η κ. Δέσποινα Δούρου, Operations Manager της Crowdpolicy, ευχαρίστησε τις εισηγήτριες καθώς και όλους και όλες τις συμμετέχουσες στην εκδήλωση και κλείνοντας, επισήμανε ότι οι δράσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να προβάλλονται για να υπάρχει δικτύωση και συνεχής εγρήγορση, για την κοινωνική ενσυναίσθηση όλων μας.

Το Παρατηρητήριο έχει προγραμματίσει ακόμα δύο διαδικτυακές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2024 αντίστοιχα, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy.

--

--