Ασχολήσου με το fintech! Οι δύο ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Giorgos Karamanolis
The crowdpolicy collection
5 min readAug 26, 2018

V.0.9 — Εμπλουτίζεται συνεχώς..

Τι είναι fintech

Fintech είναι ένας νέος κλάδος υπηρεσιών για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ψηφιακών προϊόντων προκειμένου να γίνουν πιο προσβάσιμες, φιλικές και αποδοτικές οι οι χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες και οι καθημερινές μας συναλλαγές.

Το fintech επηρεάζει άμεσα τον τραπεζικό τομέα αλλά και άλλους τομείς όπως τις ασφάλειες, το εμπόριο, το retail. Γενικά όλες τις συναλλαγές που μπορούν να πραγματοποιούνται μεταξύ των σχέσεων που αναπτύσσονται σε επίπεδο Bank2Customer, B2B, Bank2business, C2C (or P2P). Σε όλο αυτό το περιβάλλον υποστηρίζουμε τη δημιουργία κοινότητας και ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων στο fintech από νέες ομάδες!

Διάβασε περισσότερα για τον κλάδο του fintech, τις τεχνολογικές και επιχειρηματικές δυνατότητες καθώς και για τις επερχόμενες σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.. :)

Οι βασικοί drivers της αλλαγής

Η ανάγκη για καλύτερες, αποδοτικές, personalised και φθηνότερες υπηρεσίες παράλληλα με την πρόκληση των τραπεζών για διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών τους και για νέα προϊόντα. Νέοι παίχτες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλάζουν τους συσχετισμούς (Google pay, apple wallet, alipay). Eξίσου σημαντικός λόγος που οδηγεί τις εξελίξεις είναι οι οι disruptive τεχνολογίες (π.χ AI, blockchain,IOT κ.α), τα νέα κανάλια επικοινωνίας, τα open APIs. Tα νέα development frameworks που έχουμε στη διάθεσή μας. Επιπλέον η υποστήριξη σε κυβερνητικό επίπεδο για την λειτουργία επιχειρηματικών μοντέλων γύρω από το fintech. Παράλληλα με τον ρυθμιστικό χαρακτήρα η γενική διάθεση που εντοπίζευαι ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη fintech επιχειρηματικότητας. (π.χ UK, Australia). Στην Ευρώπη οι σχετικές οδηγίες (PSD1 — και η ιδιαίτερα η PSD2) εισάγουν “νέους παίχτες” στην αγορά που μπορούν να προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του παραδοσιακού τραπεζικού κλάδου. H Ευρωπαϊκή οδηγία PSD1 δημιούργησε το πλαίσιο λειτουργίας ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος.

Η PSD2 εισάγει την τεχνολογική ανοικτότητα των τραπεζικών υποδομών (open banking APIs) καθώς και τους PISPs (Payment initiation service providers) και AISPs(Account information service providers).

Τέλος υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία εκδημοκρατισμού — περαιτέρω εμβάθυνσης και χρήσης των χρηματοικονομικών υπηρεσιών σε τομείς και σε κοινά στόχους, π.χ millenials ή unbanked που έως τώρα δεν είχαν πρόσβαση.

Σημαντικές τεχνολογικές και επιχειρηματικές τάσεις στο fintech

*mckinsey

Αναφέρονται επιλεκτικά κάποιες από τις παραπάνω..

  • Innovative payment models, front end συστημάτων πληρωμών — wallets, νέα funding instruments με την μορφή καρτών ή μηχανισμών loyalty — cashback μοντέλων.
  • Finance management (Business Financial managers / Personal finance management — PFMs) — Συστήματα παρακολούθησης εξόδων & διαχείριση προϋπολογισμού.
  • Crowdfunding. Συμμετοχική χρηματοδότηση — εναλλακτικά αποκεντρωμένα μοντέλα χρημαδότησης είτε αφορούν business crowdfunding (ομόλογα — μετοχές) είτε social όπως το παράδειγμα του http://act4greece.gr/
  • Ολοκληρωμένες Λύσεις πληρωμών, τιμολόγησης και και υποστήριξης χρηματο οικονομικών διαδικασιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τομείς της οικονομίας
  • P2P Lending, Peer-to-peer lending
  • Money transfer and FX services
  • asset tokenisation με χρήση τεχνολογιών blockchain — DLT
  • Ανάπτυξη λύσεων για τον κλάδο της ασφάλισης (insurtech), p2p arggregators, marketplaces, Fraud detection με AI

To ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά επιχειρηματικών σχημάτων fintech τα οποία μπορούν να συνδυάζονται μεταξύ τους..

  • Ανάπτυξη agile λύσεων και front end omni channel υπηρεσιών για Τράπεζες / Χρηματο πιστωτικό τομέα στο πλαίσιο συνεργασιών και στρατηγικών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους (fintech it solutions) αξιοποιώντας open banking APIs
  • Περιφερειακές business process support υπηρεσίες (KYC, Onboarding πελατών, Data analysis κ.α)
  • Συνεργασία με την Τράπεζες για παροχή λύσεων στους τελικούς πελάτες στην λογική shared revenue model για co-branded προϊόντα
  • Ανάπτυξη λύσεων για market segments στην λογική των added value services και προμήθειες συναλλαγών η/και συνδρομές (π.χ wallets, λειτουργία νέων σχημάτων PISP AISP στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2)
  • Διάθεση υπηρεσίας fintech με την λογική software as a service και μοντέλα συνδρομών ως fintech startup με έμφαση στην τεχνολογία (payment, wealth management, lending, crowdfunding, capital market, and insurance fintech companies)

Ενδεικτικά.. να ανεφερθούμε στο γεγονός ότι η άντληση χρηματοδότησης για fintech startups έφτασε στο 2ο τρίμηνο του 2018 τα 20 billion $!

https://venturebeat.com/2018/07/19/global-fintech-boom-continued-in-q2-with-383-startups-raising-a-record-20-billion/

BOC HACKATHON #FINTECH 2.0 από την Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου διοργανώνει τον 2ο μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών — boc hackathon #fintech 2.0 γύρω από καινοτόμες τεχνολογίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου (Fintech), στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Στον μαραθώνιο boc hackathon #fintech 2.0 μπορούν να συμμετέχουν προγραμματιστές, αναλυτές, designers, στελέχη επικοινωνίας, marketing, εξυπηρέτησης πελατών, business consultants, επαγγελματίες, στελέχη από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, φοιτητές, καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να λάβει μέρος και να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη εφαρμογών που προωθούν την καινοτόμο νεανική επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη υπηρεσιών και εφαρμογών στον τομέα του #fintech.

Στόχος του boc hackathon #fintech 2.0 είναι να φέρει κοντά ομάδες προγραμματιστών και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου, για την δημιουργία καινοτόμων λύσεων γύρω από το Fintech, μέχρι το στάδιο ενός Ελάχιστου Βιώσιμου Προϊόντος (MVP) με την προοπτική ανάπτυξης σε πλήρεις λειτουργικές εφαρμογές

Δήλωσε συμμετοχή ! http://bochackathon.com/

Be finnovative 3.0 και Crowdhackathon fintech 3.0 της Εθνικής Τράπεζας.

Προετοιμάσου από τώρα για το Crowdhackathon #fintech 3.0 και τον τρίτο κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης στο #fintech be finnovative!

Η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και με την υποστήριξη σημαντικών εταιρειών τεχνολογίας και φορέων του οικοσυστήματος, διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το τριήμερο Crowdhackathon #fintech 3.0 και το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative innovation lab.

Απευθυνόμαστε σε φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και, γενικότερα, οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει τη #fintech εφαρμογή, την ιδέα του ή τη μεθοδολογία του σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με την προοπτική να επιτύχει στην Ελληνική αγορά και στη συνέχεια να γίνει εξωστρεφές!

Προετοιμάσου και εκδήλωσε από τώρα το ενδιαφέρον σου εδώ http://befinnovative.com/el/thes-na-kaneis-ti-super-fintech-idea-soy-na-fthasei-psila/

Ενημερώσου

Crowdpolicy for fintech

--

--

Giorgos Karamanolis
The crowdpolicy collection

Co-Founder & CTO/CIO at Crowdpolicy (CP), focused on digital transformation, startups, #fintech #civictech #opendata #opengovernment