Meet the Teams | Sustainability Innovation lab, Ας γνωρίσουμε την Dataphoria

Depy Douros
The crowdpolicy collection
4 min readSep 26, 2022

--

Το Sustainability Innovation Lab, είναι η συνέχεια του επιτυχημένου μαραθωνίου καινοτομίας Sustainability Hackathon και αποτελεί το 5μηνο πρόγραμμα υποστήριξης για τις 5 ομάδες και εφαρμογές που διακρίθηκαν.

Οι δυνατές ομάδες είναι εκείνες που δίνουν δυνατές λύσεις. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε την Dataphoria, η οποία θα παρουσιάσει συνοπτικά, την ιδέα, την αφορμή, το όραμα και τα μελλοντικά της σχέδια μέσα από το Sustainability Innovation Lab

“Dataphoria “ σε μια ματιά:

Στην Dataphoria, παρέχουμε Analytics-as-a-Service υπηρεσίες σε εταιρείες και οργανισμούς ώστε να μετρήσουν, να επιταχύνουν και να αναδείξουν τη μετάβασή τους προς την αειφορία.

Ενοποιούμε εσωτερικά και εξωτερικά δεδομένα, απλοποιώντας την διαχείριση των δεδομένων σχετικών με την αειφορία και διευκολύνοντας την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση και πρόβλεψη των κατάλληλων ESG & δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, οργανισμού ή πόλης.

Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

Βλέπουμε τη μεγάλη ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική μετάβαση προς την αειφορία, και αυτό έρχεται από παντού: Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής που ήδη τα βλέπουμε στη ζωή μας, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για το περιβάλλον, την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων (ESG) στις αποφάσεις των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να αναπτύξουν περιβαλλοντική και κοινωνική στρατηγική, αποδεδειγμένα έχουν και θα έχουν πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς. Και ενώ είναι πολλές οι επιχειρήσεις που θέλουν, δεν ξέρουν πώς να την μετρήσουν.

Στο δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον:

Ποιο το όφελος που προσφέρετε στον καταναλωτή- χρήστη; Ποια η λύση που παρέχετε;

Με τις νέες τεχνολογίες, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις ώστε να αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Χρησιμοποιούμε στοιχεία που ήδη έχουν στην κατοχή τους, όπως τις δραστηριότητές τους, το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, την επένδυση που κάνουν στο εργατικό τους δυναμικό και τα συνδυάζουμε με επιπλέον περιβαλλοντικά και γεωχωρικά δεδομένα. Τα συγκεντρώνουμε όλα αυτά και τα μεταμορφώνουμε κατάλληλα ώστε μια επιχείρηση να μπορεί, χωρίς κόπο και αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο, να μετρήσει, να επιταχύνει και να αναδείξει τη δική της μετάβαση προς την αειφορία. Όπως λέει και το όνομά μας, χρησιμοποιούμε τα δεδομένα για την αειφορία.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής, μακροπρόθεσμα;

Το να μιλάμε την ίδια γλώσσα, όταν αναφερόμαστε στην αειφορία. Να καταλαβαίνουμε τι κάνουμε καλά, τι πρέπει να βελτιώσουμε, και κυρίως πώς μπορεί αυτό να βοηθήσει επιχειρήσεις, οργανισμούς και πόλεις οργανωτικά, οικονομικά και μειώνοντας τα ρίσκα από τις μελλοντικές κρίσεις που κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά περιβαλλοντικής μετάβασης, και σκοπεύουμε να συνεισφέρουμε δημιουργώντας τα εργαλεία που θα την επιταχύνουν.

Sustainability Innovation Lab: Η επόμενη μέρα, by Dataphoria:

Πως εξελίσσεται η ιδέα σας κατά τη διάρκεια του Sustainability Innovation Lab;

Μέσα από το Sustainability Innovation lab, σίγουρα ξεχωρίζουμε το στοιχείο του mentoring! Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως ό,τι κάνουμε, ό,τι μαθαίνουμε στο Innovation Lab έχει άμεση σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που μας βοήθησαν να εξετάσουμε την ιδέα μας από διαφορετικές οπτικές, να δομήσουμε οργανωμένα και σωστά το προϊόν μας, και να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας για την επόμενη ημέρα της Dataphoria.

Ποιo είναι το επόμενο ορόσημο σας στο άμεσο μέλλον;

Τους επόμενους μήνες, θα δείτε τα πρώτα δημόσια διαθέσιμα αποτελέσματα από τα green analytics μας: Είμαστε σε φάση ανάπτυξης, δημοσιεύουμε την επόμενη εκδοχή της πλατφόρμας μας, μεγαλώνουμε την ομάδα μας και συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με πελάτες μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πορεία προς το Demo Day

Τι να περιμένουμε από εσάς στο Demo Day;

Θα έχουμε μια ωραία έκπληξη για εσάς, καθώς θα μπορέσουμε μαζί να ανακαλύψουμε την περιβαλλοντική επίδοση μιας επιχείρησης, μέσα από την πλατφόρμα μας, και να δούμε πώς τα δεδομένα μπορούν να μας δώσουν την μεγάλη εικόνα και να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τις ενέργειες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Το όραμα

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;

Είμαστε στην αρχή της πιο καθοριστικής δεκαετίας για την αναχαίτιση της κλιματικης αλλαγης. Στόχος μας είναι να μπει η αειφορια στο DNA των επιχειρησεων και των οργανισμών, να αποτελεί δεύτερη φύση. Πώς σήμερα δεν νοείται να έχεις επιχείρηση χωρίς social media ή ιστοσελίδα, θα θέλαμε να υπάρχει η ίδια προσδοκία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα κριτήρια ESG: Πόσο φιλική στο περιβάλλον είναι μια επιχείρηση, πόσο καλά φέρεται στους ανθρώπους της και ποια είναι η εταιρική της διακυβέρνηση. Με διαφάνεια και αξιοπιστία, με τη δύναμη των δεδομένων.

🎧 Innovation Talks with Dataphoria, powered by Crowdpolicy | Listen Now

Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στο Demo Day, οι ομάδες εξελίσσονται και έτσι το Sustainability Innovation Lab, γίνεται ένα ενιαίο δίκτυο καινοτομίας για την προώθηση των ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών για την βιωσιμότητα, την αειφορία και την επιχειρηματικότητα.

Το εργαστήριο Sustainability Innovation Lab, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Hellas, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης” και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

H Διοργάνωση υλοποιείται από την εταιρεία καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας Crowdpolicy.

Περισσότερα: https://www.sustainabilitylab.gr/

Δείτε τις ομάδες: https://www.sustainabilitylab.gr/team/

--

--