Meet the Teams | Sustainability Innovation lab, Ας γνωρίσουμε την Gaia

Depy Douros
The crowdpolicy collection
5 min readNov 24, 2022

Το Sustainability Innovation Lab, είναι η συνέχεια του επιτυχημένου μαραθωνίου καινοτομίας Sustainability Hackathon και αποτελεί το 5μηνο πρόγραμμα υποστήριξης για τις 5 ομάδες και εφαρμογές που διακρίθηκαν.

Οι δυνατές ομάδες είναι εκείνες που δίνουν δυνατές λύσεις. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε την Gaia, η οποία θα παρουσιάσει συνοπτικά, την ιδέα, την αφορμή, το όρμα και τα μελλοντικά της σχέδια μέσα από το Sustainability Innovation Lab

Η Gaia με μια ματιά:

Η ομάδα μας, αποτελούμενη από τη Μαρία και τη Δανάη, φοιτήτριες Ψηφιακών Συστημάτων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αντίστοιχα, έχει σκοπό μέσα από την χρήση της τεχνολογίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η Gaia δημιουργήθηκε από δύο φίλες που ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στο πλαίσιο του Sustainability Hackathon τον Απρίλιο του 2022, όπου και αποφάσισαν να απευθυνθούν στο πρόβλημα της ανακύκλωσης.

Επιλέξαμε να εστιάσουμε στο πρόβλημα της ανακύκλωσης, καθώς δυστυχώς ανακαλύψαμε ότι στην Ελλάδα μόλις το 20% σκουπιδιών ανακυκλώνεται. Συγκρίνοντας αυτό το ποσοστό με τη μέση ανακύκλωση σκουπιδιών στην Ευρώπη, που ανέρχεται στο 50%, βλέπουμε πως υπάρχει ακόμα κενό να καλυφθεί.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στην χώρα μας, είναι η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης και συνηθειών, με αποτέλεσμα περιεχόμενο ολόκληρων κάδων ανακύκλωσης να πετιέται επειδή περιέχουν ένα βρώμικο περιεχόμενο.

Στο δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον:

Ποιο το όφελος που προσφέρετε στον καταναλωτή- χρήστη;

Μέσα από το project μας, επιλύουμε το πρόβλημα της λάθος ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από διάφορους αισθητήρες. Με τον τρόπο αυτό, βεβαιωνόμαστε ότι όλο το χρήσιμο περιεχόμενο των κάδων καταλήγει να ανακυκλώνεται, συνεπώς αυξάνεται το ποσοστό ανακύκλωσης!

Ακόμη, σε συνεργασία με τοπικούς δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς φορείς, ενισχύουμε την ανακύκλωση μέσα από σύστημα ανταμοιβής, ενώ τέλος έχουμε σχεδιάσει ειδική gamified αλληλεπίδραση με τα παιδιά.

Παράλληλα, μέσα από τους αισθητήρες που χρησιμοποιούμε, ποσοτικοποιούμε την ανακύκλωση, καταμετρώντας κάθε αντικείμενο που πετάγεται, αφού πρώτα ελεγχθεί, οπότε και δίνουμε τη δυνατότητα στον φορέα-συνεργάτη μας να προβάλει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Ποια η λύση που παρέχετε;

Η λύση που παρέχουμε είναι ένα 3D printed καπάκι που τοποθετείται πάνω σε όλους τους ήδη υπάρχοντες κάδους ανακύκλωσης. Το καπάκι αυτό είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες και κάμερες, ώστε με χρήση τεχνητής νοημοσύνης να μπορεί να αναγνωρίσει το αν ένα αντικείμενο ανακυκλώνεται, και αν ναι, σε ποιο υλικό πρέπει να καταταγεί.

Έτσι, ο χρήστης τοποθετεί ένα σκουπίδι στην ειδική περιοχή, το σύστημα λαμβάνει την απόφαση σχετικά με το υλικό του αντικειμένου, και εφόσον αυτό ανακυκλώνεται το κατατάσσει αυτόματα στο κατάλληλο υλικό στο εσωτερικό του κάδου, πραγματοποιώντας διαλογή στην πηγή.

Το καπάκι αυτό συνοδεύεται από μία IoT πλατφόρμα, ώστε ο φορέας που το τοποθέτησε στους κάδους του να μπορέσει να παρακολουθήσει τα δεδομένα ανακύκλωσης και δράσει ανάλογα.

Τέλος, για τον χρήστη, παρέχεται μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ώστε ανακυκλώνοντας σωστά να μαζεύει πόντους και τελικά να ανταμοίβεται, ενώ οι μικροί χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για την ανακύκλωση με διασκεδαστικό τρόπο!

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής, μακροπρόθεσμα;

Το project μας μπορεί να αγκαλιαστεί τόσο από ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα το εγκαταστήσουν στους χώρους τους, αλλά και από δημόσιους φορείς, όπως Δήμους. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε τον κόσμο αντί να πετάει το σκουπίδι του στον συμβατικό κάδο ανακύκλωσης ή αντί να ψάχνει να βρει τον ειδικό κάδο για το εκάστοτε υλικό, να τοποθετεί το σκουπίδι του στο δικό μας καπάκι και να συμβάλλει συνειδητά για την καλύτερη ανακύκλωση.

Sustainability Innovation Lab: Η επόμενη μέρα, by Gaia:

Πως εξελίσσεται η ιδέα σας κατά τη διάρκεια του Sustainability Innovation Lab;

Μέσα από το Sustainability Hackathon η ιδέα μας άλλαξε ριζικά! Οι μέντορες μας έμαθαν να αναζητούμε καλύτερα και βαθύτερα τις ανάγκες της αγοράς, οπότε και να αναθεωρήσουμε την εμπορική αξία της προηγούμενης ιδέας μας.

Παρότι διατηρήσαμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αρχική μας ιδέα, οι μέντορες και τα workshop μας βοήθησαν να ερευνήσουμε το περιβάλλον, να διαμορφώσουμε το business model μας, να εντοπίσουμε τις αδυναμίες του και να σχεδιάσουμε το νέο μας προϊόν μαζί με το δικό του business model ανάλογα με αυτές.

Στόχο μας για το άμεσο μέλλον είναι να έχουμε ένα λειτουργικό demo. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτούνται πολλές δράσεις γύρω από διαφορετικούς τομείς. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, σύντομα θα έχουμε εκτυπώσει την πρώτη έκδοση του καπακιού, οπότε θα εργαστούμε στην ανάπτυξη του μηχανισμού ταξινόμησης.

Αντίστοιχα, θέλουμε στο άμεσο μέλλον να συνεργαστούμε και κοινές δράσεις με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς αλλά και ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς με έντονη περιβαλλοντική ευαισθησία. Για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση αυτή τη στιγμή στην ανάπτυξη του business plan μας και στην επικοινωνία με τέτοιους φορείς.

Η πορεία προς το Demo Day

Το Demo Day είναι το τέλος του Sustainability Innovation Lab αλλά και μια μεγάλη αρχή για την Gaia.

Στόχος μας είναι να σας εντυπωσιάσουμε όλους!

Για αυτο το πιο σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε ένα εκτυπωμενο καπάκι που κάνει ανακύκλωση μόνο του!

Επομένως πραγματοποιεί διαλογή απο την πηγή και κατατάσσει το απόρριμμα στην κατάλληλη πλευρά του κάδου, βάση του υλικό του.

Αυτό το πετυχαίνει μέσω ΑΙ, πιο συγκεκριμένα τον αλγόριθμο αναγνωρίσεις υλικών.

Επίσης θα παρουσιάσουμε και μια πρώτη έκδοση της εφαρμογής για κινητά που έχουμε αναπτύσσει οπού σκοπό έχει να χρησιμοποιείται από φορείς ιδιωτικούς ή δημόσιους

Το όραμα

Η λέξη επιτυχία είναι κυρίως υποκειμενική έννοια, διότι ο καθένας έχει ορίσει την δικιά του προσωπική επιτυχία με βάσει τα θέλω του, τα βιώματα και το περιβάλλον του. Αλλά αν μπορούσαμε να δώσουμε μια αντικειμενική έννοια σε αυτή τη λέξη θα ήταν οτιδήποτε ωθεί το σύνολο και δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και να φτάσει πιο κοντά στην υποκειμενική του επιτυχία.

Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε καθημερινά. Σε έναν κόσμο που όλοι έχουμε την δυνατότητα να πετύχουμε τα όνειρα μας και να νιώσουμε την προσωπική μας εσωτερική ολοκλήρωση. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι η γυναίκεια φοιτητική επιχειρηματικότητα υπάρχει! Και όραμα μας είναι η περιβαλλοντική προστασία και η κοινωνική υπευθυνότητα να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικότητας.

🎧 Innovation Talks with Gaia, powered by Crowdpolicy | Listen Now

Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στο Demo Day, οι ομάδες εξελίσσονται και έτσι το Sustainability Innovation Lab, γίνεται ένα ενιαίο δίκτυο καινοτομίας για την προώθηση των ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών για την βιωσιμότητα, την αειφορία και την επιχειρηματικότητα.

Το εργαστήριο Sustainability Innovation Lab, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Hellas, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης” και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

H Διοργάνωση υλοποιείται από την εταιρεία καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας Crowdpolicy.

Περισσότερα: https://www.sustainabilitylab.gr/

Δείτε τις ομάδες: https://www.sustainabilitylab.gr/team/

--

--