Meet the Teams | Sustainability Innovation lab, Ας γνωρίσουμε την JBM

Depy Douros
The crowdpolicy collection
5 min readSep 19, 2022

Το Sustainability Innovation Lab, είναι η συνέχεια του επιτυχημένου μαραθωνίου καινοτομίας Sustainability Hackathon και αποτελεί το 5μηνο πρόγραμμα υποστήριξης για τις 5 ομάδες και εφαρμογές που διακρίθηκαν.

Οι δυνατές ομάδες είναι εκείνες που δίνουν δυνατές λύσεις. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε την JBM, η οποία θα παρουσιάσει συνοπτικά, την ιδέα, την αφορμή, το όραμα και τα μελλοντικά της σχέδια μέσα από το Sustainability Innovation Lab

“Η JBM “ σε μια ματιά

By Danezis Stories

To Aivio είναι ο ψηφιακός βοηθός με τον οποίο η κάθε επιχείρηση και ενδιαφερόμενος οργανισμός μπορούν να μάθουν οτιδήποτε αφορά την κατανάλωση νερού τους μέσω ποικίλων αναλυτικών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, εγκαθίστανται αισθητήρες κατανάλωσης νερού σε σπίτια, βιομηχανίες και εταιρείες. Έτσι κάθε ενδιαφερόμενος διαθέτει αναλυτικά και ειδική γνώση για τη κατανάλωση του και δημιουργείται και ένα κεντρικό σύστημα γνώσης αθροιστικών αναλύσεων που παρέχεται σε επιχειρήσεις, Δήμους και παρόχους νερού. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά επεξεργάζονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα από αλγορίθμους μηχανικής μάθησης και προκύπτουν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις.

Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

Αποτελεί ένα SaaS με θεμελιώδη στόχο την βιωσιμότερη κατανάλωση νερού, την ανάδειξη της σημασίας και της σπανιότητας που έχει, ως πλέον πολύτιμο αγαθό και την συμβολή στο έργο του ΟΗΕ για μια βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με την Ατζέντα 2030. Έτσι το Aivio αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα της άσκοπης κατανάλωσης νερού, της ελλιπούς πληροφορίας για τις καταναλώσεις μέσα σε μια πόλη αλλά και της συχνής εμφάνισης διαρροών στο δίκτυο.

Στο δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον

Ποιο το όφελος που προσφέρετε στον καταναλωτή- χρήστη;

Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει πόσο βιώσιμη είναι η κατανάλωση του σε σύγκριση με τους ομοίους του στο δίκτυο, αλλά και να επιβραβευτεί ή μη για την κατανάλωση αυτή. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις, οι Δήμοι και οι πάροχοι νερού διαθέτουν μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατανάλωσης του δικτύου και μέσω των κατάλληλων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης το σύστημα μπορεί και τους υποδεικνύει πιθανές βλάβες προς διόρθωση. Συνεπώς, δημιουργείται ένα δίκτυο που επιβραβεύει τους βιώσιμους παίκτες και προτείνει στους υπόλοιπους, τρόπους για να γίνουν βιωσιμότεροι, ενώ παράλληλα η πολιτεία αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα και δημιουργείται μια νέα βάση γνώσης για την κατανάλωση του νερού.

Ποια η λύση που παρέχετε;

Πρακτικά προσφέρουμε στον κάθε πελάτη την δυνατότητα να έχει μια εικόνα για την κατανάλωση του νερού του καθώς και προτάσεις να την ελαχιστοποιήσει. Επιπλέον μπορούμε να παρέχουμε αρκετά αναλυτικά σχετικά με την βιωσιμότητα του σαν χρήστη, ανεξάρτητα το πλαίσιο του ( επιχείρηση, δήμος, ατομικός χρήστης κοκ).

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής, μακροπρόθεσμα;

Ο βασικότερος σκοπός μας είναι να συνεισφέρουμε έμπρακτα στην μείωση των σπαταλών πόσιμου νερού. Στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε το aivio με την ορθή κατανάλωση νερού και το sustainability, λέγοντας ότι όποιος είναι στο δίκτυό μας είναι σωστός χρήστης και βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή. Τέλος θα θέλαμε ιδανικά το δίκτυό μας να αποτελείται από πολλές εταιρείες και οργανισμούς οι οποίοι θα δημιουργούν ένα δίκτυο αμφίδρομων σχέσεων, στο οποίο θα κερδίζουν όλοι αλλα κυρίως το περιβάλλον.

Sustainability Innovation Lab: Η επόμενη μέρα, by JBM

Πως εξελίσσεται η ιδέα σας κατά τη διάρκεια του Sustainability Innovation Lab;

Ξεκινώντας το sustainability innovation Lab, κρατήσαμε την ιδέα που μας έδωσε την δυνατότητα να διακριθείς στο sustainability hackathon που αφορά την εύρεση διαρροών και υπερκατανάλωσης σε οικιακούς χρήστες. Ξεκινώντας το ταξίδι μας όμως στο πρόγραμμα, και αφού συμμετείχαμε στα πολύ ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά sessions με μέντορες και ανθρώπους του χώρου, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα pivot, και να επικεντρωθούμε σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και την γεωργία. Ξεκινώντας έτσι, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε την πλατφόρμα που θα περιέχει τα δεδομένα και τα analytics, να κάνουμε μια έρευνα αγοράς για το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και μια χαρτογράφηση του ελληνικού οικοσυστήματος, ώστε να βρούμε τον πρώτο μας πελάτη.

Ποιο είναι το επόμενο ορόσημο σας στο άμεσο μέλλον;

Πρώτος μας στόχος είναι να βρούμε τον πρώτο μας πελάτη και να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε το σύστημά μας. Παράλληλα δουλεύουμε ώστε να προσθέσουμε περισσότερα χαρακτηριστικά καθώς και να αυτοματοποιήσουμε το σύστημα που θα αποτυπώνει το water sustainability report. Ιδανικά θα θέλαμε στο τέλος του χρόνου να έχουμε αρκετούς πελάτες ώστε να είναι βιώσιμη η ιδέα της ίδρυσης μια εταιρείας.

Η πορεία προς το Demo Day

Τι να περιμένουμε από εσάς στο Demo Day;

Για να είμαστε ρεαλιστικοί, μέχρι το demo day θα θέλαμε να έχουμε έτοιμο το MVP (υλικό — αισθητήρες, υποδομή — cloud, dashboard και αρκετά analytics) και σε συνεργασία με τον πρώτο μας πελάτη να έχουμε βγάλει ένα report που θα τον βοηθάει να δείτε τα αναλυτικά του και να του κάνουμε προτάσεις ώστε να μειώσει τις σπατάλες του στο νερό.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;

Επιτυχία για μας θα είναι να δούμε τους κόπους όλων αυτών των μηνών στην πράξη. Να

είμαστε στον πελάτη και να δούμε ότι οι προτάσεις που του κάναμε είχαν επίδραση και πράγματι συνεισφέρουν στην μείωση της υπερκατανάλωσης. Από εκεί και πέρα θα θέλαμε να ιδρύσουμε της εταιρία μας, με σκοπό το aivio να μπορέσει να επεκταθεί και να αποτελεί συνώνυμο της διαχείρισης του πόσιμου νερού και του sustainability.

🎧 Innovation Talks with JBM, powered by Crowdpolicy | Listen Now

Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στο Demo Day, οι ομάδες εξελίσσονται και έτσι το Sustainability Innovation Lab, γίνεται ένα ενιαίο δίκτυο καινοτομίας για την προώθηση των ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών για την βιωσιμότητα, την αειφορία και την επιχειρηματικότητα.

Το εργαστήριο Sustainability Innovation Lab, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Hellas, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης” και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

H Διοργάνωση υλοποιείται από την εταιρεία καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας Crowdpolicy.

Περισσότερα: https://www.sustainabilitylab.gr/

Δείτε τις ομάδες: https://www.sustainabilitylab.gr/team/

--

--