Πληρωμές με …«γεύση» από την MONEY 20/20*

Depy Douros
The crowdpolicy collection
3 min readJun 10, 2019

Τα σχέδια και οι τάσεις της ελληνικής αγοράς IT μέσα από τα μάτια
των πρωταγωνιστών της
: Συνέντευξη του Γιώργου Καραμανώλη στο Netfax.

Με τις μνήμες ακόμα νωπές από όσα διαδραματίστηκαν στη φετινή Money 20/20, φαίνονται ξεκάθαρα οι τάσεις που θα χαρακτηρίσουν τον τοπίο των πληρωμών. Είμαστε μπροστά σε ένα ακόμα disruption, με νέες υπηρεσίες αξίας που θα βασίζονται σε υποδομές και προσεγγίσεις fintech και όχι απαραίτητα σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τις πληρωμές.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το τοπίο θα παίξουν μηχανισμοί ασφάλειας και
αυθεντικοποίησης νομικών και φυσικών προσώπων, σε σχέση μάλιστα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το eIDAS.

Παράλληλα, βλέπω να δημιουργούνται νέοι ρόλοι ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας PSD2 — π.χ. PISPs (Payment Initiation Service Providers) και ΑΙSPs (Account Information Service Providers) σε σχέση με κανάλια διάθεσης υπηρεσίας και marketplaces υπηρεσιών και προϊόντων.

Με προβληματίζει, ωστόσο, το γεγονός ότι τα περισσότερα επιχειρηματικά μοντέλα βασίζονται πλέον σε B2C και σε υλοποιήσεις που θα δυσκολευτούν πολύ να αποσπάσουν μερίδια αγοράς. Από την άλλη η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία.

Να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της στην κατεύθυνση της ανάπτυξης
καινοτόμων λύσεων που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας και τις συναλλαγές μας — με εξωστρεφή προσανατολισμό, σίγουρα, αφού πρώτα θα έχουν δοκιμαστεί στο ελληνικό περιβάλλον. Δίνοντας, επιπλέον, έμφαση σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και σε υπηρεσίες fintech προστιθέμενης αξίας, σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι σχέσεις πληρωμών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Όλα αυτά υιοθετώντας προσεγγίσεις όπως είναι τα θεματικά ψηφιακά πορτοφόλια που αναπτύσσονται για διαφορετικές κοινότητες χρηστών .Είχα, επίσης, την ευκαιρία να δω startups σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών για το χρηματοπιστωτικό τομέα. Αντίστοιχα εγχειρήματα έχουν γίνει
από ομάδες στην Ελλάδα, προσπάθειες που δεν έχουν να «ζηλέψουν» σε τίποτα από την τεχνολογία και το concept. Οφείλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέσα από δομές «fintech acceleration», αλλά και έμπρακτης ενίσχυσης από ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αξιοποιώντας τη συνολική εμπειρία των τελευταίων ετών και την προσπάθεια που έχει γίνει από όλες τις τράπεζες για τo fintech και την αναπτυξιακή διάσταση του Open Banking. Αυτή τη φορά με λύσεις που στο πρώτο στάδιο

α) λύνουν προβλήματα στις καθημερινές B2C και B2B συναλλαγές

β) απαιτούν τα ελάχιστα κόστη επένδυσης και γ) διανέμονται και υλοποιούνται συνεργατικά με τους stakeholders.

H Crowdpolicy συμμετείχε στη διεθνή έκθεση MONEY 20/20, η οποία έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ το χρονικό διάστημα 3–5 Ιουνίου. Στα κυρίαρχα θέματα έκθεσγης ήταν η εφαρμογή στρατηγικών και εφαρμογών για το Open Banking στην Ευρώπη, η διεθνής agenda του Open
Banking, οι θεσμικές ρυθμίσεις και οι ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν, καθώς και η ανάγκη διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές και τους οργανισμούς παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Δόθηκε επίσης έμφαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα που προκύπτουν.

Πηγή: NetFax

--

--