Open Industry Day: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη βιομηχανία

Depy Douros
The crowdpolicy collection
4 min readOct 28, 2019

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Open Industry Day του ΣΕΒ, που είχε ως στόχο την παρουσίαση της δράσης industry 4.0 NOW και τις νέες τάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στην βιομηχανία.

Στο Open Industry day έδωσαν το παρόν πάνω από 150 συμμετέχοντες. Στην ημερίδα συμμετείχαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και γενικά κάθε ενδιαφερόμενος για τις παγκόσμιες τάσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της βιομηχανίας.

Στόχος του Open Industry Day ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για την διαδικασία και τις προκλήσεις του μαραθωνίου καινοτομίας industry 4.0 now crowdhackathon και τα προβλήματα και τις προτάσεις της βιομηχανίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το Open Industry Day ξεκίνησε με τον κ. Αλέξανδρο Χατζόπουλο, Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ, ο οποίος αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στην σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας.

Ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, co-founder και CTO/CIO της Crowdpolicy, παρουσίασε την δράση industry 4.0 now, το χρονοδιάγραμμα, την διαδικασία και τους στόχους του μαραθωνίου καινοτομίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δύο πάνελ συζητήσεων τα οποία αφορούσαν την βιομηχανία, Industry Panel και τον τομέα της τεχνολογίας, Tecnology Panel.

Στο Industry Panel, συμμετείχε η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, με τον κ. Θεόδωρο Αραμπατζή, IT Director και τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, Προϊστάμενο τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού, η Εθνική Τράπεζα με τον κ. Σπύρο Αρσένη, NBG Business Seeds Manager και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τον κ. Σπύρο Κιαρτζή, Διευθυντή Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών και τον κ. Λεωνίδα Κωβαίο, Διευθυντή Πληροφορικής.

από τα αριστερά προς τα δεξία στο βήμα ο κ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών, ΕΛΠΕ. Στο πάνελ ο κ. Θεόδωρος Αραμπατζής, IT Director, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ο κ. Σπύρος Αρσένης, NBG Business Seeds Manager, Εθνική Τράπεζα και ο κ. Λεωνίδας Κωβαίος, Διευθυντή Πληροφορικής, ΕΛΠΕ

Το πάνελ ξενίνησε ο κ. Αραμπατζής ο οποίος επισήμανε ότι η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ χρειάζεται εναλλακτικούς αλγορίθμους για τον εντοπισμό και την σωστότερη κατάταξη ελαττωμάτων στην παραγωγή, αλγορίθμους για την πρόβλεψη μηχανικών χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος, μίλησε για την ανάγκη της χρήσης εξελιγμένης ρομποτικής για την αυτοματοποίηση συσκευασίας σωλήνων, την ανάγκη ανάπτυξης Digital Twin της διεργασίας διέλευσης χαλκού που θα μπορεί να προβλέπει και να βελτιστοποιεί το αποτέλεσμα. Επίσης αναφέρθηκε στην χρήση νέων τεχνολογιών, όπως big data και IoT.

Ο κ. Αρσένης, επισήμανε την προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς της σύγχρονης οικονομίας με το πρόγραμμα επιτάχυνσης NBG Business Seeds.

Έπειτα απο τα Ελληνικά Πετρέλαια ο κ. Κωβαίος, αναφέρθηκε για το αυτοματοποιημένο πρατήριο καυσίμων,το οποίο σε κάποια χρόνια θα πρέπει να αναγνωρίζει τον πελάτη και να του κάνει προσφορές ή να του δίνει πληροφορίες για την κίνηση.

Τέλος, και ο κ. Κιαρτζής, αναφέρθηκε στην μεταποίηση, παρόλα αυτά επισήμανε τις ανάγκες των ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα στη βελτιστοποίηση της παραγωγής μέσω industrial IoT και την αύξηση παραγωγικότητας μέσω ar, vr και drones.

Στο Technology Panel συμετείχε o κ. Χρήστος Σκαρλατάκης, Drives Service Μanager της ΑΒΒ, ο κ. Βασίλης Χατζίκος -Business Unit Manager, Digital Industries της Siemens και ο κ. Χάρης Λιναρδάκης ΙΒΜ Cloud Manager.

Ο κ. Χρήστος Σκαρλατάκης, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές πλατφόρμες της ΑΒΒ και πως αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους διαγωνιζόμενους του μαραθωνίου καινοτομίας να υλοποιήσουν λύσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση της βιομηχανίας.

Τις προτεινόμενες πλατφόρμες της ABB και σχετικό ενημερωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στις Τεχνικές Προδιαγραφές της διοργάνωσης στον σύνδεσμο http://bit.ly/2oLgylr.

Ο κ. Βασίλης Χατζίκος, επισήμανε την σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης και της ψηφιακής αναβάθμισης στον τομέα της βιομηχανίας και στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τις προτεινόμενες πλατφόρμες της Siemens που είναι διαθέσιμες προς τους διαγωνιζόμενους.

O κ. Χάρης Λιναρδάκης, μίλησε για την διαδικασία της αυτοματοποίησης του εργοστασίου και πως αυτό μπορεί με την χρήση των νεων τεχνολογιών να φέρει την ψηφιακή αναβάθμιση στον τομέα της βιομηχανίας.

Μάθετε περισσότερα για το industry 4.0 Now Crowdhackathon στην ιστοσελίδα: https://crowdhackathon.com/4now

Κάνε την αίτησή σου τώρα στο industry 4.0 Now Crowdhackathon:

https://www.crowdhackathon.com/4now/apply/

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.

--

--