Δείτε την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφερείας Ιονίων Νήσων

Depy Douros
The crowdpolicy collection
4 min readOct 26, 2023

Η Crowdpolicy σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προχώρησε στην υλοποίηση της ιστοσελίδας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και είναι διαθέσιμος στον σύνδεσμο: https://pinsocial.gov.gr/.

Ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για το έργο αλλά και για τις δράσεις και για την μεθοδολογία έρευνας, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στη συνέχεια.

Το Παρατηρητήριο

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης (ΠεΠΚΕ Ι.Ν.), λειτουργεί με βάση τον ΟΕΥ στην Περιφέρεια Ι.Ν. (Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής και Αλληλεγγύης- Περιφερειακό Παρατηρητήριο), και με έδρα στην Π.Ε. Κέρκυρας και αντένες στις άλλες 3 Π.Ε. (Λευκάδας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου).

Σκοπός και στόχοι του Παρατηρητηρίου

Σκοπός της δημιουργίας και λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης είναι η συμβατότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τις σύγχρονες ανάγκες σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής, που αξιοποιεί την επιστημονική έρευνα και γνώση, στη χάραξη αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών, που βασίζονται στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά, της άρσης των κοινωνικών και πολιτισμικών διακρίσεων με βάση όρους τάξης, φυλής, φύλου.

Επιπλέον, η σύσταση και ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου αποτελεί μια αναγκαιότητα σε μια περίοδο κατά την οποία το κράτος πρόνοιας δείχνει αδύναμο να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, σε μια συνθήκη παρατεταμένης ύφεσης που έχει οδηγήσει στην δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, με υψηλούς δείκτες ανεργίας, υψηλά ποσοστά φτώχειας, διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και ενίσχυση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ως προς τους στόχους του, η λειτουργία του Παρατηρητηρίου επιτρέπει στην Περιφέρεια να προχωρήσει στο σχεδιασμό κοινωνικά αποτελεσματικών παρεμβάσεων και στην χωρικά δίκαιη κατανομή των πόρων με την αποτύπωση της αντιστοιχίας ανάμεσα στις συνθήκες αποστέρησης και στις δράσεις της περιφερειακής διοίκησης.

Αναλυτικότερα, αποσκοπεί στην παροχή των παρακάτω υπηρεσιών:

  • αποτελεσματική παρακολούθηση και το συντονισμό των στόχων, οι οποίοι εξειδικεύονται στο πλαίσιο της ΠΕ.Σ.Κ.Ε.
  • ανάδειξη τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης,
  • διαβίβαση στοιχείων και πληροφοριών στο Ε.ΓΠ.Σ. του Εθνικού Μηχανισμού,
  • αποτύπωση και χαρτογράφηση των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο διαδικτυακός τόπος — https://pinsocial.gov.gr/

Ο διαδικτυακός τόπος του Παρατηρητηρίου, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ ΠΕΠΚΕ Ι.Ν.) για τη παρακολούθηση του σύνθετου φαινομένου της φτώχειας/κοινωνικού αποκλεισμού στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με δυνατότητα γεωγραφικής/χαρτογραφικής αποτύπωσης.

Περιλαμβάνει όλες τις δομές που δραστηριοποιούνται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και παρέχουν κοινωνική φροντίδα ή/και αρωγή σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (όπως Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Παντοπωλεία κλπ.).

Λειτουργεί ως σημείο ενημέρωσης τόσο για τους πολίτες που χρησιμοποιούν ήδη τις παρεχόμενες ανά νομό και ανά νησί υπηρεσίες όσο και για εκείνους που δυνητικά θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα υποστήριξης.

Επιπλέον, αποτελεί πεδίο πληροφόρησης και επικοινωνίας για το ευρύ κοινό σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούνται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (μακροχρόνια άνεργοι, παιδιά, μονογονεϊκές ή/ και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα άνω των 65 ετών κ.ά.) με δυνατότητες ανταλλαγής πληροφοριών με αρμόδιους φορείς σχετικά με τα αντικείμενα τη φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΟΠΣ ΠΕΠΚΕ Ι.Ν. υποστηρίζει τις υπηρεσίες και λειτουργίες του Παρατηρητηρίου, όσον αφορά:

  • στην υποστήριξη των στελεχών του Παρατηρητηρίου, ως προς τις καθημερινές λειτουργίες τους,
  • στην ενσωμάτωση των εργαλείων και δεικτών παρακολούθησης των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων της ΠΕΣΚΕ Ι.Ν., ιδίως σε ζητήματα, που άπτονται της ένταξης στην αγορά εργασίας και της ανάπτυξης οικονομικής δραστηριότητας των ευπαθών ομάδων,
  • στην παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών φαινομένων, όπως η ακραία φτώχεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων,
  • στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Περιφερειακής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης,
  • στη διάχυση των αποτελεσμάτων του Παρατηρητηρίου στο γενικό και ειδικό κοινό.
  • στην ανταλλαγή και αξιοποίηση δεδομένων και στη διαμόρφωση επεξεργασμένων δεδομένων από άλλα Συστήματα,
  • στην επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών για την υποστήριξη της εκπόνησης της ετήσιας Περιφερειακής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης για τη διαπίστωση των επιπτώσεων συγκεκριμένων πολιτικών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας.

O δικτυακός τόπος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου αποτελεί πρωτότυπο Πληροφοριακό Σύστημα και έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy.

Στην Crowdpolicy, στόχος αυτά τα 10 χρόνια καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες κάθε πόλης αλλά και η δημιουργία καλύτερων συνθηκών για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες:

--

--