Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, η Ημερίδα & το Bootcamp στο πλαίσιο του έργου PSmart

Konstantina Psoma
The crowdpolicy collection
4 min readJul 29, 2022

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκαν τα PSmart Ημερίδα και Bootcamp, τα οποία διοργανώθηκαν από το Εργαστήριο — Privacy Engineering and Social Informatics (PrivaSI Lab), του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την οργανωτική και τεχνολογική υποστήριξη της Crowdpolicy.

Την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία στο Λόφο Πανεπιστημίου Αιγαίου, στελέχη δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, και επιχειρήσεων, μαθητές, φοιτητές, καθώς και το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για το χώρο του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα. Χρυσή Βιτσιλάκη, η οποία επισήμανε τη σημασία χρηματοδοτούμενων Έργων, εν προκειμένου του Έργου “PSmart”, στα πλαίσια υποστήριξης και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση καινοτόμων ερευνών, καινοτόμας διδασκαλίας, ανάδειξης νέων μεθόδων που δημιουργούν πραγματικές καινοτόμες λύσεις τόσο για την καθημερινή ζωή, όσο και για τον πολιτισμό, που είναι από τα κύρια κεφάλαια της χώρας μας.

Η κα. Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου & ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπλ. Καθηγητής, Διευθυντής του ερευνητικού Εργαστηρίου PrivaSI, και Πρόεδρος, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στη συνέχεια, ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου Σχεδιασμός και κατασκευής ασφαλών έξυπνων συσκευών για τη διατήρηση της υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς-PSmart του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βορείου Αιγαίου 2014–2020», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χρήστο Καλλονιάτη, Αναπλ. Καθηγητής, Διευθυντής του ερευνητικού Εργαστηρίου PrivaSI, και Πρόεδρος, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και από μέλη του Εργαστηρίου.

🎬 Δείτε το βίντεο της Psmart Ημερίδας:

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το Bootcamp, στο οποίο συμμετείχαν 11 ομάδες που απαρτίζοταν από μαθητές, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και επιχειρήσεις από το οικοσύστημα της Λέσβου.

Στόχος του Bootcamp ήταν η συλλογή και καταγραφή ιδεών, από τις ομάδες που συμμετείχαν, για δράσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν επέκταση του έργου “PSmart” ή/και καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του.

Στο bootcamp συμμετείχαν πάνω από 50 συμμετέχοντες μέντορες, κριτές, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, διαγωνιζόμενοι, που αποτελούνταν από φοιτητές, μαθητές, ερευνητές κ.α.

Μέλη της επιτροπής αξιολόγησης ήταν (με αλφαβητική σειρά):

  • Βαλσαμίδη Ξένια — Πολιτικός Μηχανικός MSc, Στέλεχος Μονάδας Β2 Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο
  • Ιωακείμ Ζαχαρούλα — Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Ισότητας των Φύλων και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου
  • Μανιατόπουλος Κώστας — Διευθυντής του Μουσείου — Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη — Teriade
  • Ψαλλίδας Μιχάλης — Managing Director της εταιρείας Crowdpolicy

Λόγω του υψηλού επιπέδου των ιδεών, η επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε να απονείμει συμβολικά 20 ευρώ δωροεπιταγή απο το skroutz.gr σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ η πρώτη ομάδα κέρδισε συνολικά 200 ευρώ σε δωροεπιταγές.

Η ομάδα που διακρίθηκε ήταν η ομάδα “Δεινοθήρια εν Δράσει”, η οποία παρουσίασε την Δημιουργία ολογράμματος Δεινοθηρίου για διαδραστική ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, αλλά και την εφαρμογή της ιδέας και σε άλλες πολιτιστικές δράσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με Ειδικές Ανάγκες.

Δείτε στη συνέχεια όλες τις ιδέες που παρουσίασαν με την σειρά παρουσίασης:

  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής της αφήγησης μιας μουσειακής έκθεσης/ζητήματα μεθοδολογίας της παρουσίασης.
  • ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΜΦΥΛΟΥ ΟΜΑΔΑ Α: Χρήση IoT για την προστασία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
  • ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΜΦΥΛΟΥ ΟΜΑΔΑ Β: Ρομποτικός ξεναγός: Μέσα σε μια αίθουσα ενός μουσείου το ρομπότ που είναι συνδεδεμένο με το WiFi του μουσείου σκανάρει τα αναρτημένα QR δίπλα στα εκθέματα. Οι επισκέπτες που ακολουθούν το ρομπότ βλέπουν μέσα από την εφαρμογή του κινητού τους τις πληροφορίες του εκθέματος.
  • SMARTY NAV: Συστημα προσωποποιημένης πλοηγησης σε ανοικτό αρχαιολογικό χώρο.
  • ΕΝΕΡΓΟΚΛΑΔΕΥΤΕΣ: Ανάπτυξη τεχνολογίας που βοηθάει πολλά μουσεία να φέρουν τα πολιτιστικά αγαθά στα χέρια του επισκέπτη και να κάνουν τα εκθέματα παιχνίδι.
  • ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΥΡΟΓΛΟΥ: Χρήση τρισδιάστατων τεχνολογιών για τη συντήρηση παραδοσιακών ενδυμασιών σε πολιτιστικούς οργανισμούς.
  • MASTER TEAM ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Σύστημα το οποίο θα διευκολυνθεί η προβολή και έρευνα πάνω σε στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: Δημιουργία ολογράμματος Δεινοθηρίου για διαδραστική ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, αλλά και την εφαρμογή της ιδέας και σε άλλες πολιτιστικές δράσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με Ειδικές Ανάγκες.

Περισσότερες πληροφορίες:

--

--