Μεγάλη συμμετοχή και πρωτότυπες εφαρμογές στον 1ο Μαραθώνιο καινοτομίας για μία Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης, 11–13 Δεκεμβρίου 2020.

Depy Douros
The crowdpolicy collection
10 min readDec 17, 2020

SUP Free hackathon: Η μεγαλύτερη Ελληνική δράση εφαρμοσμένης τεχνολογικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής καινοτομίας για την προστασία του περιβάλλοντος και μια Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας χρήσης.

Ξεκίνησε με τον μαραθώνιο καινοτομίας SUP Free hackathon, συνεχίζεται με 5μηνο πρόγραμμα υποστήριξης για τις ομάδες και εφαρμογές που διακρίθηκαν και εξελίσσεται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας.

Το τριήμερο 11–13 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών στο πλαίσιο της Εθνικής καμπάνιας για μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, SUP Free hackathon. Το SUP Free hackathon έγινε απομακρυσμένα με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών συμμετοχικότητας και ανοικτής καινοτομίας και την χρήση συνεργατικών εργαλείων και ψηφιακών μέσων επικοινωνίας.

Ο μαραθώνιος καινοτομίας SUP Free hackathon είναι η πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Ελληνικής εταιρείας καινοτομίας Crowdpolicy και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

To SUP Fee Hackathon συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα, καθώς και μεμονωμένων συμμετεχόντων. Συμμετείχαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, ομάδες φοιτητών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, επαγγελματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 online συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και των μεντόρων που προέρχονταν από τη Lidl Ελλάς, το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, την Crowdpolicy καθώς και ακαδημαϊκούς και στελέχη της αγοράς, οι οποίοι είχαν αναδειχθεί μεταξύ άλλων και μέσω ανοιχτής πρόσκλησης στην κοινότητα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σε 48 ώρες τις εφαρμογές και τις προτάσεις τους και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους. Συνολικά παρουσίασαν 34 ομάδες, κάποιες από τις οποίες δημιουργήθηκαν και κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου και 5 από αυτές διακρίθηκαν. Οι ομάδες που διακρίθηκαν απέσπασαν χρηματικά βραβεία, δωροεπιταγές από τη Lidl Ελλάς, AWS Cloud Services Credits και διασφάλισαν την είσοδο τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab.

Η έναρξη του μαραθωνίου καινοτομίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου με το Kick Off Meeting, στο οποίο συμμετείχαν απομακρυσμένα πάνω από 300 συμμετέχοντες, διαγωνιζόμενοι, ομάδες, μέντορες και φορείς υποστήριξης.

Στο Kick Off Meeting απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Hellas κ. Ιάκωβος Ανδρεανίδης και η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη κα. Εύη Λαζού καθώς και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Άννα — Μισέλ Ασημακοπούλου και κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

O κ. Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder, CTO/CIO, της Crowdpolicy, παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους, τις θεματικές ενότητες και τη διαδικασία του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon.

Στον μαραθώνιο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 60 ομάδες και 300 διαγωνιζόμενοι, ενώ την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 3 ωρών οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στον μαραθώνιο καινοτομίας SUP Free hackathon.

Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, μέσα από την συνεργατική πλατφόρμα επικοινωνίας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 mentoring sessions, δημιουργήθηκαν πάνω από 500 κανάλια επικοινωνίας και ανταλλάχθηκαν πάνω από 13000 μηνύματα και κλήσεις από όλους τους συμμετέχοντες.

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του μαραθωνίου καινοτομίας πραγματοποιήθηκε παράλληλη δράση — εργαστήριο καινοτομίας από την κ. Αγγελική Κοσμοπούλου και τον κ. Κώστα Σφυρικίδη με θέμα: “Πώς μπορείτε να παρουσιάσετε καλύτερα την ιδέα σας μπροστά σε κοινό”.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από τους εξής:

  • Βέρα Αλεξανδροπούλου, Thalassa Foundation, Vice President, VA law firm, Founder
  • Βασίλειος Βεσκούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τεχνολογίας Λογισμικού και Γεωπληροφορικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Κέλλυ Δοβλέτογλου, Corporate Responsibility Consultant, Lidl Ελλάς
  • Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Κώστας Καλογεράκης, Chief Innovation Officer, Crowdpolicy
  • Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO & Co-Founder, Crowdpolicy
  • Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη
  • Δημήτρης Κουλέτσης, Head of Operations at The People’s Trust
  • Εύη Λαζού, Πρόεδρος, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη
  • Πέγκυ Ξηροταγάρου, Program Coordinator, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη
  • Μαρίνος Ξυναριανός, Chief Digital Officer, FintelioX Director, Crowdpolicy
  • Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων
  • Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΟΒΕ
  • Γιάννης Χαραλαμπίδης, Professor of Digital Governance Head, Digital Governance Research Center Director, Aegean University Innovation and Entrepreneurship Unit

Από το σύνολο των 34 ομάδων που παρουσίασαν την ιδέα τους, η επιτροπή αξιολόγησης, επέλεξε τις 5 ομάδες, οι οποίες κέρδισαν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 6000 ευρώ, δωροεπιταγές 500, 400, 300 ευρώ από την Lidl Hellas για κάθε μέλος των τριών πρώτων ομάδων που διακρίθηκαν, την είσοδο τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab και AWS Credits έως 25000 $, για να υλοποιήσουν και να προχωρήσουν την ιδέα τους.

Δείτε εδώ το βίντεο με τα αποτελέσματα:

Την πρώτη θέση, το χρηματικό έπαθλο των 3000 ευρώ, δωροεπιταγές αξίας 500 ευρώ για κάθε μέλος της ομάδας, την είσοδο τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab και Amazon Credits σε AWS Cloud Services έως 25000 $, κέρδισε η ομάδα FeelTheCup, η οποία πρότεινε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που βασίζεται σε κυκλικά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για δίκτυο συμβεβλημένων καταστημάτων καφέ σε συνδυασμό με πρόγραμμα επιβράβευσης.

Την δεύτερη θέση, το χρηματικό έπαθλο των 2000 ευρώ, δωροεπιταγές αξίας 400 ευρώ για κάθε μέλος της ομάδας, την είσοδο τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab και Amazon Credits σε AWS Cloud Services έως 25000 $, κέρδισε η ομάδα MS, η οποία παρουσίασε μία υπηρεσία αυτόματου καθαρισμού περιοχών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και robotics για την αναγνώριση και περισυλλογή απορριμμάτων.

Την τρίτη θέση, το χρηματικό έπαθλο των 1000 ευρώ, δωροεπιταγές αξίας 300 ευρώ για κάθε μέλος της ομάδας, την είσοδο τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab και Amazon Credits σε AWS Cloud Services έως 25000 $, κέρδισε η ομάδα ECOCup, η οποία παρουσίασε mobile app που λειτουργεί ως ένα οικολογικό σύστημα Loyalty και επιβραβεύει το χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.

Την τέταρτη θέση, την είσοδο της στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab και Amazon Credits σε AWS Cloud Services έως 25000 $, κέρδισε η ομάδα SquAthonHackD, η οποία παρουσίασε μία εφαρμογή που χρησιμοποιεί ένα loyalty scheme με επιπλέον rewarding gamification συστήματα για να ενθαρρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα, έναντι των πλαστικών μιας χρήσης.

Την πέμπτη θέση, την είσοδο της στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab και Amazon Credits σε AWS Cloud Services έως 25000 $, κέρδισε η ομάδα AnalogProgrammers, η οποία παρουσίασε μια πλατφόρμα για διαχωρισμό και ανακύκλωση πλαστικών μιας χρήσης με στόχο τη πρώτη ύλη για 3D εκτυπωτές για custom design προϊόντα μέσω 3D printing.

Από τις 60 ομάδες που δήλωσαν ενδιαφέρον, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου παρουσίασαν οι 34 που αναφέρονται στην συνέχεια σύμφωνα με την σειρά που παρουσίασαν:

N-yform: Πρωτότυπη μέθοδος ανάκτησης πρώτης ύλης από ένα δύσκολα διαχειρίσιμο απόβλητο single use συσκευασίας και μετατροπή του σε δομικό και μονωτικό υλικό ή μοριοσανίδα.

Green HUA: Αποτύπωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τα πλαστικά μίας χρήσης

Wastebusters: Εφαρμογή που σου βρίσκει μαγαζιά (ντελικατέσεν, μπακάλικα, pet shop) όπου μπορείς να αγοράσεις προϊόντα χύμα με αποτέλεσμα να καταναλώνονται λιγότερα πλαστικά συσκευασίας.

MS: Υπηρεσία αυτόματου καθαρισμού περιοχών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και robotics για την αναγνώριση και περισυλλογή απορριμμάτων.

Orderstate: Το Orderstate μέσα από την παρακολούθηση των παραγγελιών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, βοηθάει την αγορά της μόδας να διαχειριστεί ανακυκλώσιμα υλικά και να δώσει στον τελικό καταναλωτή το ψηφιακό ταξίδι του ρούχου και το περιβαντολλογικό του αποτύπωμα

AnalogProgrammers: Διαχωρισμός και ανακύκλωση πλαστικών μίας χρήσης με στόχο τη πρώτη ύλη για 3D εκτυπωτές για custom design προϊόντα μέσω 3D printing.

ChemEng: Green Social Network με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ανταποδοτική ανακύκλωση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Διαλογή στην πηγή ειδών πλαστικού με βάση την υπάρχουσα αρίθμηση και αξιοποίησή τους από τον συνεργαζόμενο φορέα. Επίτευξη κυκλικής οικονομίας.

Η Άλλη Μεριά: Επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων πλαστικών (recycle, reform, reuse, repeat) για τη δημιουργία δοχείων μεταφοράς τροφής στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Βασικό touch point ανάμεσα σε υπηρεσία και χρήστες είναι η εφαρμογή: “All Time Plastic”.

SquAthonHackD: Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα loyalty scheme με επιπλέον rewarding gamification συστήματα για να ενθαρρύνει τους χρήστες να χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα, έναντι των πλαστικών μίας χρήσης.

Eco-RestoRATE: Εφαρμογή για τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης στους χώρους εστίασης (εστιατόρια, beach bar, cafe, delivery), χάρις σε ένα σύστημα αξιολόγησης και επιβράβευσης από τους καταναλωτές και εμπλοκή από τοπικές κοινότητες, δήμους, επιχειρήσεις εστίασης με μια προσέγγιση capacity building και active citizenship, ξεκινώντας από τα Ελληνικά νησιά με στόχο την εξάπλωση στην υπόλοιπη χώρα.

Green urban logistics: Η Green Urban Logistics επικεντρώνει τη δραστηριότητα της σε όλα τα στάδια της αστικής κινητικότητας και διασυνδέει τους πελάτες με τους προμηθευτές και τους επαγγελματίες. Αναπτύσσει στρατηγικές και ψηφιακά εργαλεία για τη διασύνδεση των προϊόντων και υπηρεσιών που είναι οικονομικά ανταγωνιστικές για τον τελικό καταναλωτή.

Ethical Paths: Εφαρμογή που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών με φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική υπευθυνότητα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Inova Plastics: Αναπτύξαμε και παράγουμε συσκευασίες τροφίμων με υλικά a. PET — rPET(Polyethylene terephthalate ) και b. Βιοπλαστικά (Biodegradable — Compostable)

Ο σχεδιασμός , κατασκευή και τελική παραγωγή των προϊόντων μας γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη τη διάρκεια ζωής τους, την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του προϊόντος, καθώς και τη μείωση του βάρους της συσκευασίας.

Vongrid: Το bloomonde είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που αξιοποιεί τεχνικές gamification με σκοπό την ενημέρωση, την παρακίνηση και την εκπαίδευση σε θέματα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής αγωγής μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών και διαδραστικών πολυμέσων.

The Reusables: Πλατφόρμα για τον εντοπισμό του πλησιέστερου κάδου απορριμμάτων και τη χρήση AI για τη χαρτογράφησή τους, ενώ παρέχονται ανταμοιβές

Multitank: Επαναχρησιμοποιούμενο κι επιστρεφόμενο κιβώτιο για τη συσκευασία αποθήκευση και μεταφορά χύμα προϊόντων μεταξύ εταιρειών και εφοδιαστικών αλυσίδων.

In Rotation: Ψηφιακή πλατφόρμα B2B, B2C και B2B2C η οποία αποτελεί meeting point και προωθεί τους προμηθευτές — επιχειρήσεις στους καταναλωτές οι οποίοι επιλέγουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και υλικά στην καθημερινότητά τους.

Green Bee: Σάρωση των barcode κάθε πλαστικής συσκευασίας προς ανακύκλωση και χαρακτηρισμός της σε είδος πλαστικού που ανήκει, ενώ ο καταναλωτής θα εναποθέτει στο σωστό μέρος τη συσκευασία που αυτοματοποιημένα θα μετατρέπεται σε νιφάδα πλαστικού έτοιμη προς βιομηχανική επεξεργασία

Kythira non-plastik: Κατασκευή σπαστήρα με τον οποίο τα πλαστικά απόβλητα θα μετατρέπονται σε πελλετ. Αυτά θα περνάνε από μηχάνημα εξώθησης, που θα δημιουργεί μια γραμμή πλαστικού και με μηχάνημα injection θα θερμαίνονται και θα περνάνε σε καλούπι με σκοπό τη δημιουργία ξανά αντικειμένων.

FeelTheCup: Μία πλατφόρμα που βασίζεται σε κυκλικά επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για δίκτυο συμβεβλημένων καταστημάτων καφέ σε συνδυασμό με πρόγραμμα επιβράβευσης.

EV Loader: Επιβράβευση πελατών που επαναχρησιμοποιηθούν γυάλινες συσκευασίες με εκπτώσεις σε φορτίσεις σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Greek eco Cafe: Εφαρμογή με την οποία ο χρήστης βρίσκει eco friendly Cafe πιστοποιημένα για να πάρει τον καφέ του με επιβράβευση.

Biocredit: Ανάπτυξη ανταποδοτικού μοντέλου ανακύκλωσης μέσω δημιουργίας πράσινων εγκαταστάσεων και μιας εφαρμογής προσφορών.

Recyclebook: Συλλογή δεδομένων περιβαλλοντικού αποτυπώματος και διάθεση αυτών για αξιοποίησή τους από την τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.

Plastitup: Καινοτομία στην επεξεργασία πλαστικών μίας χρήσης που με ήπια θερμική επεξεργασία τα αξιοποιεί σε βιομηχανικά προϊόντα.

Hermes: Εφαρμογή για self-service εξυπηρέτηση σε καταστήματα λιανικής και βενζινάδικα. Καλύπτεται η πληρωμή, βελτιώνεται η εμπειρία του χρήστη και μειώνεται η χρήση πλαστικού.

Z-composter: Κατασκευάζουμε τους πρώτους στην Ελλάδα περιστρεφόμενους κάδους κομποστοποίησης με επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά βαρέλια.

re great: Το re great είναι ένα ολοκληρωμένο έξυπνο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, αποτελείται από έξυπνους κάδους, mobile apps και IoT τεχνολογίες.

The Green Corner: Πράσινη γωνιά εντός των καταστημάτων Super Market, που προωθεί το brand τους σε χύμα μορφή, με επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες που σκανάρονται. Στο ατομικό προφίλ του πελάτη συλλέγονται πόντοι που αποφέρουν οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.

PLANETICA-X: Εφαρμογή με βασική λειτουργία την οπτικοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται για τον πελάτη.

ECOCup: Mobile app που λειτουργεί ως ένα οικολογικό σύστημα loyalty και επιβραβεύει τον χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.

NABLE SOLUTIONS: Η Assistant Volunteer είναι μια ψηφιακή υπηρεσία με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση και τον συντονισμό εθελοντών και δράσεων από οργανισμούς, κρατικούς / τοπικούς φορείς και εταιρείες, για την ενίσχυση της επικοινωνίας, της διασύνδεσης και την προώθηση συνεργιών με στόχο περιβαλλοντολογικές δράσεις.

ZERO WASTERS-GR: Η ίδρυση και λειτουργία μίας καινοτόμου εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων αποκλειστικά για περιβαλλοντικά θέματα και διαχείριση ανακύκλωσης

Sealvage: Η ιστοσελίδα της sealvage θα εξυπηρετεί το marketing/outreach, επικοινωνία με πελάτες και συνεργάτες και τέλος το e-shop της επιχείρησης.

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές της διοργάνωσης.

SUP Free hackathon

Η δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών που αφορούν την ανοιχτή καινοτομία. Το εργαστήριο SUP Free Innovation Lab, το οποίο υποστηρίζεται από τη LiDL Ελλάς, έχει ως στόχο την προώθηση νέων αναπτυσσόμενων τεχνολογιών (disrupting technologies) σε θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει τη διοργάνωση του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon και, στη συνέχεια, έναν 5μηνο κύκλο υποστήριξης των λύσεων που θα προταθούν, ώστε οι πρωτότυπες εφαρμογές να μετασχηματιστούν σε παραγωγικές λύσεις.

Στόχος του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon είναι η δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων για μια ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης μέσα από τεχνολογικά εργαλεία, καινοτόμες ιδέες και μεθοδολογίες που μπορούν να έχουν εφαρμογή στην καμπάνια ενημέρωση, στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην καθημερινότητα όλων μας.

SUP Free hackathon Stories | Episode 03

Tο SUP Free hackathon πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Hellas, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α Κ Λασκαρίδη — A C Laskaridis Charitable Foundation, στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης” και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

H Διοργάνωση υλοποιείται από την εταιρεία καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας Crowdpolicy.

Περισσότερα: crowdhackathon.com/sup-free

--

--