Στιγμές από το Sustainability Hackathon

Yiorgis Chronas
The crowdpolicy collection
6 min readApr 21, 2022

Την Παρασκευή (15/4) που μας πέρασε, στο χώρο του Innovathens στην Τεχνόπολη ξεκίνησε ο τριήμερος μαραθώνιος καινοτομίας Sustainability Hackathon. O διαγωνισμός που διοργανώθηκε από την εταιρία Crowdpolicy και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ανάπτυξης, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και της Lidl Hellas είχε ως στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων σε θέματα σχετικά με την βιωσιμότητα.

Την εναρκτήρια εκδήλωση του μαραθωνίου προλόγισαν η κ. Βασιλική Αδαμίδου, επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς κι η κ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Οι δύο ιθύνουσες της διοργάνωσης υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η υποστήριξη προσπαθειών όπως το Sustainability Hackathon και για τους δύο φορείς, καθώς η ανεύρεση πρακτικών λύσεων στον τομέα της αειφορίας αποτελεί μονόδρομο για ένα βιώσιμο μέλλον.

Την διοργάνωση του Sustainability Hackathon χαιρέτισαν κι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε κατά την ομιλία της πως η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς κι ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία στέκεται πάντα στο πλευρό τέτοιων πρωτοβουλιών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απηύθυνε λόγο μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης της εκδήλωσης, είπε χαρακτηριστικά πως «η συνεργασία ατόμων που προέρχονται από διαφορετικά πεδία στον χώρο της πράσινης ανάπτυξης μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ειδικά όταν η γνώση συνδέεται με την πρακτική εφαρμογή των ιδεών» κάτι που δυστυχώς, όπως ο ίδιος τόνισε, λείπει αυτή τη στιγμή από τη Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,με τον CTO/CIO και συνιδρυτή της εταιρείας Crowdpolicy, Γιώργο Καραμανώλη

Την διαδικασία του διαγωνισμού εξήγησε αναλυτικότερα ο Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO και συνιδρυτής της εταιρείας Crowdpolicy, απευθυνόμενος σ’ όλους τους συμμετέχοντες. Ο ίδιος τους συμβούλευσε να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην πρακτική εφαρμογή των ιδεών τους καθώς και την προοπτική εξέλιξής τους στο μέλλον. Έπειτα, οι 30 ομάδες των διαγωνιζομένων ξεκίνησαν τις εργασίες δημιουργίας κώδικα και της υλοποίησης των ιδεών τους, ενώ ακολούθησαν οι συναντήσεις καθοδήγησης τους (mentoring sessions) με τους μέντορες της διοργάνωσης.

Στιγμιότυπο από το mentoring των ομάδων
Στιγμιότυπο από το mentoring των ομάδων

Το πρωί του Σαββάτου, ο χώρος του Innovathens είχε γεμίσει από νωρίς με τις διαγωνιζόμενες ομάδες οι οποίες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους κατά την διάρκεια του πρωινού. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τον προγραμματισμό και τις ιδέες κάθε ομάδας, μέσα σ’ ένα κλίμα ενθουσιασμού αλλά και του… αναγκαίου παραγωγικού άγχους. Λίγο πριν ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες για την ανάπτυξη των projects, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με μερικούς από τους διαγωνιζόμενους, καθένας και καθεμία από τους οποίους είχε να μας πει την δική του ξεχωριστή ιστορία.

Η Μαρία κι η Δανάη, φοιτήτριες και μέλη της ομάδας «Hagirls», κάθονταν απορροφημένες πάνω από την οθόνη του υπολογιστή τους, όταν τις ρωτήσαμε τι τις οδήγησε στη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. «Ακούμε καιρό τώρα τους συμφοιτητές μας να μιλάνε για τα hackathons της Crowdpolicy, αλλά εξαιτίας της πανδημίας δεν είχαμε, μέχρι τώρα, την ευκαιρία να συμμετάσχουμε» είπε η Μαρία. «Καθημερινά βλέπουμε γύρω μας να υπάρχουν ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες» συμπλήρωσε η Δανάη, λέγοντας πως «διαγωνισμοί σαν τον συγκεκριμένο δίνουν το χώρο και τα μέσα σ’ εμάς τους νέους να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη, βοηθώντας παράλληλα τον πλανήτη». Προτού τ’ αφήσουμε να συνεχίσουν, τα κορίτσια εξέφρασαν την ελπιδα τους να συμμετάσχουν όλο και περισσότερες γυναίκες μελλοντικά στα hackathons.

Η ομάδα “Hagirls” επί τω έργω

Σ’ ένα τραπέζι λίγο πιο κάτω, ανάμεσα στις πολύχρωμες σελίδες των παιδικών του βιβλίων καθόταν ο κ. Τάσος Κότσιρας, μέλος της ομάδας «Save your Planet» και στέλεχος της εταιρείας παραγωγής animation και βιβλίων «Nurbs». «Στόχος των προϊόντων μας είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών κι η δημιουργία ενός διαδραστικού τρόπου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» είπε ο κ. Κότσιρας, ο οποίος θεωρεί πως η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και πράσινων πρακτικών πρέπει να ξεκινά ήδη από την προσχολική ηλικία. «Έχω συμμετάσχει σ’ αντίστοιχους διαγωνισμούς στο εξωτερικό, οπότε ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος όταν έμαθα πως διοργανώνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και μάλιστα με τόσο υψηλό επίπεδο», μας είπε χαμογελώντας ο ίδιος, πριν μας διακόψουν οι μέντορες με τους οποίους συνεργαζόταν ώστε να συνεχίσουν την καθοδήγησή του.

Η μέρα συνεχίστηκε με γρήγορους ρυθμούς και τους ήχους από τα πληκτρολόγια των διαγωνιζομένων να γεμίζουν τον πρώτο όροφο του ανακαινισμένου κτηρίου της Τεχνόπολης. Μόνο διάλειμμα αποτέλεσε το workshop για την καλύτερη παρουσίαση των ιδεών τους από τον voice coach, κ. Κωστή Σφυρικίδη και το δείπνο των συμμετεχόντων.

Το workshop του κ. Σφυρικίδη

Την επόμενη μέρα, όλα είχαν μπει στην τελική ευθεία. Οι ομάδες εργάζονταν πυρετωδώς, καθώς τα μέλη της κριτικής επιτροπής ξεκίνησαν σιγά-σιγά να καταφθάνουν. Αργά το μεσημέρι, όλες οι ομάδες καλέστηκαν ενώπιον κριτών και παρευρισκομένων για να παρουσιάσουν όσα υλοποίησαν εντός του τριημέρου. Το έργο των κριτών κατέστη πραγματικά δύσκολο, καθώς οι ιδέες ήταν πολλές, έξυπνες κι αυθεντικά καινοτόμες.

Πλατφόρμες ανταποδοτικής ανακύκλωσης και επιβράβευσης αγοράς οικολογικών προϊόντων, apps οργάνωσης περιβαλλοντικού εθελοντισμού, εφαρμογές για ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικού — zero waste delivery αλλά και ανακύκλωσης και μεταποίησης (up-cycling) πολύτιμων κοσμημάτων ήταν μερικές από τις ιδέες που ακούστηκαν. Την εντύπωση έκλεψε κι η παρουσίαση της ομάδας EpiNoesis, που ανέπτυξε μια πλατφόρμα ευαισθητοποίησης μαθητών ΑΜΕΑ σε θέματα ανακύκλωσης με την χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας.

Η παρουσίαση της ομάδας EpiNoesis

Μετά από την σύντομη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής, ξεκίνησε η διαδικασία της βράβευσης, με την αγωνία των διαγωνιζομένων να κλιμακώνεται. Ο κ. Καραμανώλης ανέφερε ότι εκτός από τα χρηματικά έπαθλα των 500€ ανά ομάδα και δωροκάρτας Lidl Hellas αξίας 200€ ανά άτομο, οι νικήτριες ομάδες θα λάβουν και την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα πεντάμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, ενώ όλοι οι διαγωνιζόμενοι του μαραθωνίου καινοτομίας θα έχουν τη δυνατότητα δικτύωσης και συνεργασιών με τους φορείς που συμμετέχουν.

Νικήτριες αναδείχθηκαν (κατά τυχαία κατάταξη):

  • Η ομάδα «Let’s Park» με την ανάπτυξη μιας crowdsourcing πλατφόρμας που διασυνδέει τους πολίτες με δήμους και εταιρείες για την δημιουργία «πάρκων τσέπης» εντός του αστικού ιστού.
  • Η ομάδα «Rethinkers» με την δημιουργία της εφαρμογής Lidl Ecο-Challenge, ενός app ανταπόδοσης αγοράς πράσινων προϊόντων για τους καταναλωτές της εταιρείας Lidl.
  • Η ομάδα «Hagirls» με την ιδέα ενός «έξυπνου» κάδου που στοχεύει στην προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών μέσα από την επιβράβευση.
  • Η ομάδα «Dataphoria» με την δημιουργίας μιας πλατφόρμας συλλογής ανάλυσης δεδομένων για τους χώρους πρασίνου των πόλεων που είναι προσβάσιμη σε δήμους, επιχειρήσεις και πολίτες.
  • Η ομάδα «JBM» με το σχεδιασμό μιας εφαρμογής συγκέντρωσης και διαχείρισης δεδομένων για τη χρήση νερού ανά νοικοκυριό και γειτονιά, που έχει ως στόχο τον ευκολότερο εντοπισμό διαρροών και την πρόληψη της αλόγιστης χρήσης.
Οι νικητές της ομάδας “JBM”

Συγκίνηση προκάλεσε σ’ όλους η απόφαση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη να απονέμει τιμητική διάκριση σ’ έναν δεκαπεντάχρονο μαθητή που συμμετείχε στο Sustainability Hackathon με τη δημιουργία μιας δικής του πρωτότυπης πλατφόρμας, τον Σπύρο Χατζηαργυρό. Ο Σπύρος θα έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να συμμετέχει στο 1ο Camp βιωσιμότητας για παιδιά ηλικίας 15–17 ετών που διοργανώνει το κοινωφελές ίδρυμα στα νησιά του Αιγαίου.

Η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη κι 15χρονος developer, Σπύρος Χατζηαργυρός

--

--

Yiorgis Chronas
The crowdpolicy collection

Content writer for Crowdpolicy — Media and Communication major at NKUoA.