HIER WORDEN INFLUENCERS GEMAAKT!

Kenny Vermeulen
The Daily Penguin
Published in
3 min readJun 30, 2016

--

Een opleiding ‘digital storytelling’. Het beroert blijkbaar vele harten. Even mijn mening in ‘t lang en breed. Gewoon omdat het kan hier op mijn Medium. Voor wie niet goed mee is waarover het gaat, lees even hier de uitleg over de postgraduaat van REC.

Een tekenaar kan thuis tekenen en zijn skills bijwerken. Knutselen, prutsen, langzaam groeien, of snel. Bijschaven, leren uit zijn eigen fouten. Zonder te weten over technieken of kunstgeschiedenis of een strategisch plan of een groter verhaal. Is dat mooi? Ja, fantastisch! Hoera creativiteit! Voor zichzelf of voor zijn vriendenkring of voor een massa mensen online.

Diezelfde tekenaar kan naar een tekenschool of een kunstopleiding. Kan betalen voor kennis van ‘experten’. Betalen voor begeleiding. Daar krijgt ie wat meer basis, wat meer vorming, wat meer achtergrond. Is dat beter? Nee, niet speciaal. Is dat mooi? Ja, fantastisch! Hoera creativiteit met extra basis!

Daar draait wat mij betreft de opleiding storytelling rond. Mensen met een verhaal, mensen met een stem, een tekenpotlood, een audiovisueel idee. Die thuis zitten schaven aan hun skills. Maar ergens nog een basis willen. Of die skills nog willen uitbouwen onder begeleiding. Met mensen rondom zich die dezelfde drive kennen.

De opleiding digital storytelling kost veel. 2500 euro. Dat is niet niks. Klopt. Al is die prijs vrij standaard voor een Europese postgraduaat. Is dat eerlijk tegenover de hele wereld? Vast niet. Maar goed, vele van de gastdocenten zijn vrij dure vogels. Mensen die op marketingevents te horen zijn voor duizenden eurootjes. Marketingevents van halve dagen waar je met honderden op een stoeltje zit te luisteren. Zonder interactie. Maakt dat de opleiding beter of minder goed omdat ze duur is? Bwoa nee.

Bah het woord influencer! Ieeeeeeuw. Mensen die door hun woorden, daden, wat ze dragen, wat ze zeggen mensen motiveren ook iets te doen. Mensen die over hun eigen projecten vertellen maar hé soms ook eens over een merk. Foei! Je weet wel zoals celebs al jaar en dag doen in commercials en het echte leven. Zoals ‘echte’, ‘normale’ mensen nu steeds vaker doen. Want merken hebben geleerd dat mensen geloven in hun peers. Check deze korte documentaire even over ‘influencers’.

Kan zo’n influencer gecreëerd worden? Tuurlijk niet. Haha. Daar zijn we al even uit. Is een groot netwerk belangrijk voor een influencer eigenlijk? Nope. Ik heb liever een engaged klein publiek dan een passieve groep volgers of likers als merk. Liever die ene creatieveling met 100 Instagramlikes maar een supercoole feed dan de dertien-in-een-dozijn dame of heer. Trouwens, wat is dat een digital storyteller. Bestaat dat wel?

Kunnen we mensen helpen om hun leuke, creatieve boodschap iets beter in te pakken? Dat wel. Is er iets mis met een leuke verpakking als de inhoud ook goed is? Bij mijn weten niet. Er is maar 1 iemand die coole inhoud in een ‘lelijke’ verpakking mag brengen en dat is internetheld Frank Deboosere.

PS: Ik geef tijdens de opleiding 1 lesje rond personal branding. Hoe gedraag ik mezelf online en offline om ervoor te zorgen dat mensen en merken weten wat ze aan je hebben. No worries, ik zeg nergens: speel een spel, doe alsof, wees een paspop. Kanye is mijn grote idool. Als er iemand is die FUCK JULLIE ALLEMAAL zegt dan is het wel hij. Maar iedereen weet wel wat ze aan Kanye hebben.

#VoteKanye2020

--

--

Kenny Vermeulen
The Daily Penguin

Verified op Twitter. Mijn oprechte excuses daarvoor. Creatief Directeur bij Duke & Grace. Speelt al eens op Ministerie van Sport en Belgiumers.