Onze website www.ophef.org

OPHEF, een uit de hand gelopen grap.

Kenny Vermeulen
The Daily Penguin
Published in
4 min readOct 26, 2016

--

Ok, ondertussen weet iedereen wel al dat er nieuwe ‘partij’ is opgericht. Eentje ‘voor millennials’. Eentje ‘als grap’. Met Harambe GIFs en Kanye West covers. Alleen, is dit nog wel een grap en if not wat is de bedoeling dan? Wel…

Kort samengevat: ja, het startte als een grap. En ja, toch zit er een idee achter dat we willen uitwerken. We is in dit geval een groep jonge gasten en dames. Een groep grotendeels millennials. Vandaar die link die zo snel gemaakt wordt.

Pff die Millennials en hun enthousiasme

Laat ‘k OPHEF gewoon direct concreet uitleggen. Zonder al die buzzwords. Ingelmunster, waar ik vandaan kom, en Gent, waar ik woon, hebben niet dezelfde uitdagingen. Partijpolitiek is spijtig genoeg wel zo gevormd dat rond een bepaald aantal thema’s telkens geijverd moet worden. Gevolg: symbooldossiers, achterkamerpolitiek en nodeloze oppositie soms. Gestuurd vanuit die ideologie. De achterban moet zowel lokaal als nationaal telkens tevreden gehouden worden. Wat in stad X gebeurt kan gevolgen hebben voor gemeente Y.

Momenteel wordt dat opgevangen door coalities te vormen. In stad A zitten Groen en SP.A samen. In stad B niet. Waarom? Om postjes te kunnen pakken. Om de gevestigde macht omver te kunnen gooien. En om ultiem dan zo te kunnen regeren. Op zich vast wel nobel.

Maar leg dat maar eens uit aan de kiezer. Waarom je linkse gedachtegoed in 1 stad wel samenpast en in een andere niet. En waarom je daar wel samenstrijdt en ergens anders tegen. Waar sta je dan nog voor? Een groep postjespakkers? Een onlogisch, onevenwichtig geheel? Eerlijk, kun jij nog met gemak zeggen wat de hoofdstandpunten van elke partij zijn?

Een tweede tendens is dat er op lokaal niveau nieuwe partijen worden gevormd uit een groep onafhankelijken. Mensen van verschillende strekkingen die samenkomen tot iets nieuws en lokaal. Vaak verankerd met wat bekende koppen uit de stad of gemeente.

Wel, zoiets wil OPHEF. Als onafhankelijken telkens kunnen luisteren naar de noden van het volk. Wat Ingelmunsternaren belangrijk vinden kunnen uitvoeren. En wat Gentenaren belangrijk vinden kunnen doen. Zonder daarbij vast te moeten houden aan die nationale ideologie die voor velen veel te ver van hun bed is.

Waarin verschilt OPHEF dan van die lokale initiatieven? Het geloof in technologie om naar de mensen te luisteren. We willen die noden kunnen opvangen via technologische hulpmiddelen die ons in staat stellen om vragen te opperen, gesprekken te creëren, experten te betrekken en polls te lanceren. Zodat de mensen niet enkel worden betrokken bij de aanloop naar de verkiezingen maar ook tijdens de regeringsduur mee kunnen beslissen. En zodat we niet vanaf het beginnen 27 standpunten moeten lanceren maar ons ‘als een start-up’ kunnen focussen op idee per idee. Stap voor stap. Hoe juist? Wel, ik had geen marketing buzzwords beloofd maar via ‘design thinking’. Sorry. Om het goed te maken hier maar liefst 2 filmpjes die het volledig uitleggen. Eentje in met animatie en eentje in echt beeld. Voor elk wat wils:

Deze is met ‘animatie’
Deze is met Pieter Lesage.

Wat met ideeën die recht tegenover elkaar staan dan? Wel, we zijn nog steeds een democratie. Dus we zoeken naar de beste manier om de vraagstelling zo te laten verlopen dat mensen correct geïnformeerd worden om zo mee te kunnen beslissen.

Wat met reeds bestaande organisaties als De Piratenpartij en G1000? Top! Wij zijn de eerste om toe te geven dat we nauwelijks politieke ervaring hebben. Dus we luisteren graag en leren met plezier. We zijn absoluut tegen een verdere versplintering van het politieke landschap dus zullen we met een open vizier horen waarin we elkaar kunnen versterken.

Dus euhm, jullie gaan hier echt mee door? Yes. Misschien de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is een tastbaar doel. Een KPI om ‘t weer wat marketing te houden. Misschien daarna pas.

Maar blijven jullie zo dwaas doen op social media? Duh. Ik ken geen andere manier van communiceren. Trouwens als je ons te kinderachtig vindt, check dan zeker eens #BOOS op YouTube. Tim Hofman slaagt er daar in op een zeer ‘millennial’ manier in om jongeren te helpen. Tot zelfs al wetsvoorstellen veranderen toe.

En trouwens, mensen vonden de Piratenpartij in Ijsland ook een goed mopje. Ondertussen kunnen ze daar al de grootste partij worden.

Dit is dus niet gewoon voor jullie ego? Ik kan niet in naam van de anderen spreken. Alles wat ik doe online is uiteraard deels voor mijn ego. Dat neemt niet weg dat ik dit project superwaardevol vind. Hetzelfde als alle andere projecten waar ik mijn naam aan koppel. Die staan goed op mijn CV maar dat betekent niet dat ‘k me er makkelijk van af maak. De rest van de bende bestaat trouwens uit allemaal toppertjes en zelfs serieuze mensen! Dus geen paniek. Dit is niet zomaar een zoveel abstract-nihilistisch-ironisch projectje van alleen mij. Dit was wel een mopje:

Heb je hierna nog vragen. Of opmerkingen. Of GIFkes. Of het kan je geen fuck schelen. Lemmeknow. Of stuur naar OPHEF op Twitter of Facebook. Alle kritiek is welkom. Echt allemaal. Liever nu horen dat het helemaal kut is en er dingen aan veranderen dan binnen paar maanden het enthousiasme van een pak jonge trawanten om zeep helpen. Thanks iedereen die feedback instuurt!

--

--

Kenny Vermeulen
The Daily Penguin

Verified op Twitter. Mijn oprechte excuses daarvoor. Creatief Directeur bij Duke & Grace. Speelt al eens op Ministerie van Sport en Belgiumers.