Hur vi fick barn att aktivt konsumera nyheter
Här är historien om hur vi innoverade fram ett helt nytt sätt att uppleva nyheter för 9–12 åringar.
För två år sedan kunde vi ta del av rapporter som visade en markant ökning av ungas engagemang för nyheter. Vi såg också att många i målgruppen 9–12 år reagerade emotionellt och blev oroliga över aktuella nyhetshändelser. YouTubers ägde nyhetsrapporteringen och diskussionen kring psykisk ohälsa. Det saknades en opartisk källa med förtroende hos målgruppen. Ur dessa behov har SVT Mixat vuxit fram, en app där vi blandar direktrapportering av trygga nyheter med rolig fakta och möjlighet att tycka till.
Personlig och lekfull dialog ger effekt
Mixat fungerade initialt som ett instagramlikt flöde. Vi nådde en hängiven grupp nyhetsintresserade barn, men upptäckte att övriga delar av målgruppen hade svårt att ta till sig nyheter i den formen. Vi började utforska olika sätt att konsumera innehåll. Den mätpunkt som vi var mest intresserade av var completion rate, dvs andelen som slutförde en session, för att se vilken typ av konsumtion som engagerade mest. Vi experimenterade med A/B-tester, användningstester och fick många intressanta insikter om målgruppens konsumtionsvanor.
Ett av flera experiment var nyhetsberättande i form av chatbotkonversation — chatboten frågar, barnen svarar och kan sedan själva välja vidare vad de vill veta mer om. Det visade sig vara det mest engagerande experimentet. Vid användningstest sögs barnen in i boten och läste klart hela konversationen under en session. Våra A/B-test hade en completion rate på 80–90%. Vi hade aldrig sett en så hög completion rate förut. Dialogen och lekfullheten fick barnen att vilja veta mer. De uttryckte stort engagemang:
“Istället för att läsa tråkiga saker får man prata med en bot om roliga saker”.
Det verkade vara just den personliga dialogen med boten i kombination med att målgruppen är van vid att “texta” som gjorde dialogen lättsmält och engagerande.
Nytt sätt att uppleva nyheter
Några månader senare släppte vi Mixat i helt nytt format. Vi tog bort det gamla flödet och ersatte med en chatbot. Nu har vi kört ca två veckor och det är egentligen för tidigt att säga något om resultatet, men trafiken har ökat markant och kurvan pekar stadigt uppåt. Alla reviews som kommer in visar att vi har en produkt som berör. Vi får in några lojala Mixat-användare som är besvikna för att de inte känner igen sig, men den stora andelen vittnar om en ny givande nyhetsupplevelse:
“Jag älskar boten, den är som en kompis som berättar spännande nyheter”, “Det är ett väldigt roligt sätt att lära sig om nyheter varje dag!”.
Vi kan också se att 80% av användarna konsumerar 4 av 5 artiklar, vilket tyder på att dialogen engagerar. Vi har innoverat fram ett helt nytt sätt att uppleva nyheter, som skapar nyfikenhet och en vilja att veta mer.
Bygga stark relation och skapa förtroende
Chatbotkonversation i sig är inget nytt, men sättet att berätta på ett mer empatiskt och personligt sätt är nydanande och något som framträdande företag internationellt har tagit fasta på. Att bygga relation och skapa förtroende blir allt svårare i en värld där konkurrensen ökar för varje dag. Den personliga dialogen genom chatbotkonversation har visat sig ge effekt. Tidigare har företag främst använt dialogen i kundsupport, men nu används konceptet i huvudtjänsterna för att bygga en nära relation. Flera företag använder sofistikerad sökdriven emotionell AI, vilket vi inte gett oss in i ännu. Vår konversation är “linjär” och det är en utmaning för våra journalister att skriva en dialog som är personlig och nära, men med iterativt lärande har vi fått fram en konversation som engagerar och attraherar känslor hos barnen.
Förväntan om att kunna tycka till
I Mixat har vi också sociala features, där barnen får vara med och synas och göra sin röst hörd. Vi har sett i flertalet rapporter att målgruppen förväntar sig att de kan tycka till i dagens digitala tjänster, vilket också syns tydligt i vår statistik. Vår högsta konvertering och återkommandefrekvens är när de får rösta och skicka in bidrag. När barnen känner sig lite ensamma och vill engagera sig går de till en tjänst där den möjligheten finns, och när de är uttråkade går de ofta till en videotjänst eller ett spel för att få underhållning. Olika tjänster har olika syften. Av den anledningen befinner sig 50% av målgruppen på sociala medier. Där får de synas och engagera sig, men de möts också av en konstant ström av välpolerat och filtrerat innehåll, vilket kan vara förvirrande för unga när de utvecklar sin identitet. En negativ trend vi har sett i samhället de senaste åren är att allt fler unga utsätts för hat och hot på nätet och den psykiska ohälsan ökar. SVT Mixat har som mål att fungera som frizon från det.
Peppande och trygg dialog
När vår bot pratar med barnen om vad som händer just nu får de peppande innehåll som lyfter självkänslan och humöret blandat med förklarande nyheter. I Mixat hålls även chattar varje vecka där målgruppen kan skriva om pirriga och svåra ämnen med experter. Den personliga dialogen bygger starkt förtroende till målgruppen som upplever att SVT Mixat är ett tryggt ställe dit man kan gå när man vill ha någon att prata med korta stunder på dagen.
Vi vill vara med och bygga ett ekosystem där alla barn får vara som de är, samtidigt som de blir nyfikna och får koll på vad som händer i världen på ett tryggt och peppande sätt.