Ανοικτά δεδομένα και επιχειρηματικότητα

Giannis Sotiriou
The Urbally
1 min readMay 15, 2016

--

Εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις παράγουν και συλλέγουν μια σειρά από δεδομένα. Τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα για τη εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους. Κάποια όμως δεν είναι.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει προγράμματα για τη σταδιακή παροχή τέτοιου είδους δεδομένων για χρήση από ιδιώτες και οργανισμούς για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Τα δεδομένα αυτά, γνωστά και ως “ακοικτά” δεδομένα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή και συνήθως περιλαμβάνουν 8 κατηγορίες: τοπογραφικά, πολιτιστικά, επιστημονικά, χρηματοοικονομικά, στατιστικά, μετεωρολογικά, περιβαλλοντικά και δεδομένα μεταφορών.

Ο κύριως λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις προσφέρουν αυτά δεδομένα για χρήση είναι η ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Η ΕΕ υπολογίζει το μέγεθος της αγοράς τέτοιων “ανοικτών” δεδομένων σε τουλάχιστον 40 δις και ελπίζει ότι θα βρεθούν ιδιωτικές εταιρείες που με βάση τα δεδομένα αυτά θα δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες σε τρεις βασικούς τομείς:

  1. Κοινωνικά προβλήματα
  2. Αποτελεσματικότητα δημόσιας διοίκησης
  3. Ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και αύξηση της διαφάνειας

--

--