Γιατί χρειαζόμαστε συνεργασία νοσοκομείων και ελληνικών startups

Giannis Sotiriou
The Urbally

--

Είναι πλέον συχνό το φαινόμενο της συνεργασίας μεγάλων επιχειρήσεων με startups για την ανάπτυξη καινοτομιών. Οι λόγοι για τους οποίους μεγάλοι οργανισμοί ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με μικρές startup ομάδες είναι πολλοί. Ο βασικός όμως λόγος είναι ότι οι startup ομάδες συχνά κοστίζουν λιγότερο από τη δημιουργία εταιρικών ομάδων, ενώ εργάζονται γρηγορότερα, περισσότερο και παρουσιάζουν αποτελέσματα σε μικρότερο χρόνο (είτε θετικά είτε αρνητικά). Έτσι, οι μεγάλες επιχειρήσεις προτιμούν να συνεργαστούν με startups όταν πρόκειται για projects που αφορούν εντελώς καινοτόμες ιδέες γιατί σε περίπτωση επιτυχίας μπορούν εύκολα να τις εξαγοράσουν, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας είναι εύκολο να διακόψουν τη συνεργασία. Στην πραγματικότητα, δεν ενδιαφέρονται για να κάνουν outsource την ανάπτυξη καινοτομιών, αλλά να κάνουν in-source γνώση.

Αλλά και για τις startups, η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αρχικά, οι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη συσσωρευμένη γνώση και γνώση καλών πρακτικών. Η startup μπορεί γρήγορα να μάθει σε τι έχουν επιτύχει και σε τι έχουν αποτύχει διάφορα εταιρικά projects. Επίσης, οι μεγάλες εταιρείες προσφέρουν πρόσβαση σε κανάλια διανομής και δίκτυα επαφών, που για μια startup ομάδα θα χρειαζόταν διαφορετικά χρόνια για να αποκτήσει. Και πολλά χρήματα φυσικά. Τέλος, η συνεργασία με μια μεγάλη εταιρεία προσφέρει σε μια startup αναγνωρισιμότητα και αξιοπιστία. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση του πελατολογίου της.

Ωραία, αλλά τι σχέση έχουν τα νοσοκομεία με όλα αυτά;

Ο τομέας υγείας στην Ελλάδα είναι σε μια κρίσιμη φάση όπου πρέπει να αναδιαμορφώση το πλαίσιο λειτουργίας του. Και δεν είναι μόνο η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που επηρεάζει αρνητικά τη χρηματοδότηση του συστήματος. Σοβαρές πιέσεις για αλλαγές ασκούν μεταξύ άλλων και οι μεγάλες δημογραφικές αλλαγές με τη αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, η αύξηση των χρονίων παθήσεων, οι ευρεία χρήση των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων και η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας.

Τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο μονάδων παροχής υγείας στην Ελλάδα και συνεπώς από αυτά θα πρέπει να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του τομέα. Η πολυετής αποτυχία εκσυγχρονισμού των δημόσιων μονάδων υγείας oφείλεται σε μεγάλο βαθμό, κατά την άποψη μου, στα ελλειπή συστήματα διαχείρισης πληροφορίας που οι περισσότερες μονάδες έχουν στη διάθεση τους. Η έλλειψη τέτοιων ολοκληρωμένων συστημάτων στην ουσία αφαιρεί από τους οργανισμούς τη δυνατότητα να καταγράψουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους και να αναζητήσουν σύγχρονους τρόπους εξυπηρέτησης του πληθυσμού ευθύνης τους.

Όσο επιτακτικά όμως χρειάζονται την εισαγωγή νέων τεχνολογιών διοίκησης και διαχείρισης της πληροφορίας, τόσο πιο δύσκολο είναι να το υλοποιήσουν αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ανασταλτικούς παράγοντες όπως το πολύπλοκο και χρονοβόρο σύστημα προμηθειών, τη μείωση των προϋπολογισμών, την έλλειψη τεχνικής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και φυσικά την απουσία μακροχρόνιας στρατηγικής.

Η συνεργασία με ομάδες startups ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει τα νοσοκομεία να ξεπεράσουν τα εμπόδια αυτά και να προχωρήσουν γρηγορότερα στο εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους και στη ανάπτυξη νέων μορφών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τα νοσοκομεία μπορούν να εκμεταλλευτούν τις τεχνικές γνώσεις, την εργασιακή κουλτούρα, το χαμηλό κόστος και την καινοτομία που προσφέρουν οι startups και να αναπτύξουν την πληροφοριακή υποδομή που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, υψηλής αξίας υπηρεσιών.

Για τις ομάδες startups, η συνεργασία με το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών υγείας της χώρας επίσης προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη καινοτομιών στο χώρο του healthtech. Η πολυπλοκότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία και η δυσκολία πιλοτικής εφαρμογής, αποτελεί συχνά ένα σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η στενή συνεργασία με νοσοκομεία και κέντρα υγείας, θα βοηθήσει στις startups να αποκτήσουν βαθιά γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να αναζητήσουν νέες λύσεις. Και φυσικά η συνεργασία με ένα τόσο μεγάλο δίκτυο θα προσφέρει τη δυνατότητα ευρείας εφαρμογής και απόδειξης του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Οι πιθανοί τομείς μια τέτοιας συνεργασίας είναι πολλοί:

Κλινικές Εφαρμογές

Συστήματα κλινικών αποφάσεων, ψηφιακή απεικόνιση, ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, παρακολούθηση ασθενή και ερευνητικές βάσεις δεδομένων.

Εφαρμογές Διοίκησης

Συστήματα χρηματοοικονομικών αποφάσεων, προγραμματισμός ραντεβού, διαχείριση ασθενών, συστήματα μέτρησης απόδοσης, ενεργειακή κατανάλωση, διαχείριση νερού, και διαχείριση αποθήκης.

Εφαρμογές κατ’ οίκον νοσηλείας

Σένσορες, GPS, υπενθύμιση στο κινητό τηλέφωνο, συστήματα άμεσης ανάγκης, κοινωνικά δίκτυα ασθενών και τηλεϊατρική.

--

--