Τα νοσοκομεία και η σχέση τους με τη τοπική κοινότητα

Giannis Sotiriou
The Urbally
Published in
1 min readMay 15, 2016

--

Μέχρι και το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, τα νοσοκομεία ήταν κυρίως θρησκευτικοί ή φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Τα λειτουργούσαν φιλανθρωπικά ιδρύματα που πρόσφεραν υπηρεσίες φροντίδας κυρίως στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Όσο όμως το κόστος της ιατρικής περίθαλψης αυξανόταν, η φιλανθρωπία δυσκολευόταν να ακολουθήσει. Έτσι, σταδιακά τα νοσοκομεία άρχισαν να οργανώνονται περισσότερο σαν εταιρείες. Την ίδια εποχή άρχισε να εμφανίζεται σε μεγαλύτερο εύρος και η έννοια της υγειονομικής ασφάλισης.

Στη σύγχρονη εποχή, διαδραματίζεται μια ακόμα μεγάλη αλλαγή που θα αλλάξει το τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων. Η ανάπτυξη της ιατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην αντιμετώπιση των περισσοτέρων σοβαρών ασθενειών του παρελθόντος και στην σταθερή αύξηση του προσδώκιμου ζωής. Τώρα, η έμφαση της υγείας μεταφέρεται σιγά σιγά, από την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε μια φάση της ζωής ενός ανθρώπου προς την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων κατά τη διάρκεια της ζωής (που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν τελική θεραπεία). Και μάλιστα η παροχή φροντίδας ξεπερνάει τα όρια του νοσοκομείου σαν κτίριο.

Τώρα λοιπόν, τα νοσοκομεία πρέπει να ξανασυνδεθούν με την τοπική κοινωνία όπως έκαναν στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, διατηρώντας όμως την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα που όφειλαν να έχουν στο δεύτερο μισό.

--

--