Ήρθαν τα πάνω κάτω!

Vera Adamopoulou
theSundayclub
Published in
3 min readMay 22, 2023

Η αλλαγή ρόλου στην φροντίδα των γονιών μας.

Image from Adobe by chokniti

Η αντίληψη της «αντιστροφής του ρόλου» μεταξύ γονέα και παιδιού είναι μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στη διαδικασία της γήρανσης.

Πολλά ενήλικα παιδιά παίρνουν την απόφαση να φροντίσουν τους ηλικιωμένους γονείς τους, αρχικά με μερική απασχόληση. Η επιλογή αυτή φέρνει στο φως απροσδόκητες ευθύνες προσθέτοντας μεγάλο άγχος, και συχνά κρύβει μια παγίδα, με την μορφή αντιστροφής του ρόλου. Είναι αλήθεια ότι μεγαλώνοντας μπορεί να αποτελείτε μια σημαντική πηγή οικονομικής, σωματικής και συναισθηματικής υποστήριξης, αλλά δεν είναι ευθύνη σας να “μεγαλώνετε” τον γονιό σας.

Ακόμα κι αν χρειάζονται την φροντίδα σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι γονείς παραμένουν ενήλικες που έχουν ζήσει μια πλούσια από εμπειρίες ζωή και έχουν αναμνήσεις που θέλουν να μοιραστούν μαζί σας.

👉Αντί να υπαγορεύετε, δοκιμάστε να ξεκινήσετε έναν διάλογο μαζί τους. Οι αλλαγές μπορεί να φανούν πιο ομαλές εάν ο γονέας σας αισθάνεται ότι συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στη ζωή τους μπορεί να τους προκαλέσουν θυμό, απογοήτευση, φόβο, πείσμα και αντίσταση.

👉Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα και να τα αποδεχτείτε. Δοκιμάστε να διατηρήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας και να λάβετε όσο το δυνατόν πιο σοβαρά τις επιθυμίες και τις ανησυχίες τους.

Καθώς η αντιμετώπιση των γονέων περιπλέκεται από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες φροντίδας και τη μεταβαλλόμενη φύση της σχέσης σας μαζί τους ενδέχεται να υπάρξουν καταστάσεις που θα πυροδοτήσουν την ψυχραιμία σας.

👇

  • Είναι σημαντικό αυτές τις στιγμές να επιλέξετε προσεκτικά τις μάχες σας καθώς δεν απαιτούν όλα μια απάντηση.
  • Δοκιμάστε να μην εμπλακείτε σε κάποιο ξέσπασμα απλώς ακούστε το και στη συνέχεια απομακρυνθείτε. Οι γονείς μας πολλές φορές χρειάζονται χώρο και χρόνο για να εκφραστούν.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητο να μην αμελήσετε την δική σας συναισθηματική φόρτιση. 💗

👉 Πολλές φορές όταν πρέπει να θέσετε όρια στους γονείς σας, αισθάνεστε τύψεις για το ότι μπορεί να στενοχωρήθηκαν μέχρι και αμφιβολίες για το εάν είχατε δίκιο. Εάν θέσετε όμως αυτά τα όριά με έναν όμορφο και ευγενικό τρόπο, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε άσχημα.

Μην ξεχνάτε ότι αυτή η νέα πραγματικότητα δεν είναι καινούργια μόνο για εσάς, αλλά και για τους γονείς σας.

Ανεξάρτητα από την σχέση που είχατε αναπτύξει μαζί τους, συχνά είναι δύσκολο να συμφιλιωθείτε με τις αναμνήσεις που δημιουργούνται στα νεότερα στάδια της κοινής ζωής με τους γονείς σας.

Εφόσον όμως υπάρχει ακόμα η δυνατότητα επιλογής, ας δείτε τι πραγματικά θέλετε να μοιραστείτε μαζί τους.

Τα κύρια σημεία που πρέπει να κρατήσουμε:

Τα ‘όρια’ είναι η λέξη-κλειδί της επιτυχίας σε κάθε μας σχέση: με τα παιδιά μας, με τους φίλους μας, με τους συγγενείς μας, με τους συντρόφους μας, και με τους γονείς μας.

Όταν ακούμε και αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των γονέων μας και τα δικά μας, έχουμε καλύτερο έλεγχο στην ψυχραιμία και την ευθυκρισία μας.

Η δυνατότητα επιλογής για τις στιγμές, τις κουβέντες και τις εμπειρίες που θέλουμε να μοιραζόμαστε με τους γονείς μας, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση της ισορροπίας.

--

--