Σχεδιάζοντας μία υπηρεσία φιλική προς τους γονείς μας

Eirini Chouvarda
theSundayclub
Published in
4 min readApr 10, 2023

Στο Sunday Club δημιουργήσαμε μία τηλεφωνική υπηρεσία για τις καθημερινές ανάγκες του ηλικιωμένου πληθυσμού, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική τους επαφή.

Είμαι η Ειρήνη, 25 ετών, και μέλος της ομάδας του Sunday Club. Έχω σπουδάσει User Experience Design στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Universitat de Barcelona) και ανακάλυψα ότι το πάθος μου βρίσκεται στο να κάνω την εμπειρία χρήσης προϊόντων και υπηρεσιών πιο εύκολη και πιο φιλική.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα ιδιαίτερα δημιουργικό ταξίδι για έναν άνθρωπο στην ηλικία των 25 να σχεδιάζει μια υπηρεσία που απευθύνεται σε ηλικιωμένους χρήστες.

Για να σχεδιαστεί κάτι λειτουργικό και με ουσιαστικό αντίκτυπο, πρέπει να έχουμε στο νου ότι οι άνθρωποι που θα έρχονται σε επαφή με την υπηρεσία μπορεί να βιώνουν περιορισμούς όπως για παράδειγμα μειωμένη όραση, ακοή, χαμηλές ικανότητες μνήμης ή και μάθησης. Έτσι, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας με καινοτόμους τρόπους.

Ποιές ήταν λοιπόν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε κατά τον σχεδιασμό του Sunday Club;

1. Φυσικοί περιορισμοί

Καθώς γερνάμε, το σώμα μας υφίσταται αλλαγές. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σωματικούς περιορισμούς όπως οπτικές διαταραχές, απώλεια ακοής και δυσκολία στις κινητικές δεξιότητες. Αυτά επηρεάζουν την ικανότητά τους στη χρήση ψηφιακών συσκευών, όπως κινητό ή tablet.

Πώς προσεγγίσαμε την πρόκληση των φυσικών περιορισμών στο Sunday Club;

Στο 2023, οι περισσότερες υπηρεσίες αναπτύσσονται είτε για ψηφιακές πλατφόρμες ή σε μορφή εφαρμογών για κινητά. Για τo Sunday Club όμως, έπρεπε να σκεφτούμε διαφορετικά. Γι’αυτό επιλέξαμε το τηλεφώνο ως κύρια διεπαφή.

Tο τηλέφωνο είναι ένα οικείο και απλό μέσο επικοινωνίας για τα περισσότερα ηλικιωμένα άτομα. Η φωνή από μόνη της μπορεί να αποτελέσει στοιχείο προσωπικής σύνδεσης μεταξύ των ηλικιωμένων και των βοηθών του Sunday Club. Έτσι, εκτός από ένα μέσο για τη διαικπεραίωση πρακτικών αναγκών, μέσω του τηλεφώνου στοχεύουμε και στο να συμβάλλουμε στην ανακούφιση της μοναχικότητας που μπορεί να νιώθουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Όμως, δεν σταματήσαμε εκεί. Καλύψαμε τον πιο προσιτό τρόπο επικοινωνίας μέσω του τηλεφώνου, αλλά παρακινούμε τα μέλη μας να κάνουν και βιντεοκλήσεις με την ομάδα του Sunday Club. Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να τους βοηθήσουμε να εξοικειώνονται με τεχνολογίες που εμείς χρησιμοποιούμε καθημερινά και να νιώθουν πως και εκείνοι τα καταφέρνουν εξίσου!

2. Γνωστικές εκπτώσεις

Η μειωμένη προσοχή και οι μαθησιακές δυσκολίες είναι χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων ανθρώπων ηλικιακά, αν και πλέον είναι φαινόμενα που έχουν διαγνωσθεί σε όλες τις ηλικίες. Αυτό που τα εντείνει ακόμα περισσότερο στους ηλικιωμένους, είναι το ότι συνοδεύονται και με απώλεια μνήμης.

Πώς προσεγγίσαμε την πρόκληση των γνωστικών εκπτώσεων στο Sunday Club;

Θελήσαμε να κάνουμε το onboarding των μελών μας όσο το δυνατόν πιο εύκολo για να μην επιβαρύνοται με πολλές, πολύπλοκες, νέες πληροφορίες. Η ιδέα μας εδώ ήταν ο συνδυασμός της αισθητικής και της πρακτικότητας. Γι’αυτό φτιάξαμε ένα πακέτο που στέλνουμε σε κάθε νέο μέλος της υπηρεσίας μας. Το κουτί περιλαμβάνει επιλεγμένα αντικείμενα, όπως έναν μαγνήτη ψυγείου, ένα μπρελόκ με τον αριθμό τηλεφώνου μας για να τον έχουν πάντα μαζί, και σύντομες οδηγίες χρήσης.

Με αυτές τις μικρές υλικές υπενθυμίσεις της υπηρεσίας στοχεύουμε στο να διευκολύνουμε τα μέλη του Sunday Club να θυμούνται πότε μπορούν να μας καλούν και να έχουν εύκολη πρόσβαση στο αριθμό μας. Η πληροφορία πάνω στα αντικείμενα αυτά έχει σχεδιαστεί με έντονη και καθαρή τυπογραφία μεγάλου μεγέθους ώστε να είναι ακόμη πιο προσβάσιμα!

3. Κοινωνική απομόνωση και μοναξιά

Η ψυχική αλλά και η σωματική υγεία των ηλικιωμένων φθίνει σε μεγάλο βαθμό με την κοινωνική απομόνωση. Οι προσωπικές σχέσεις και η αίσθηση της “παρέας” είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, κάτι το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους μας στο Sunday Club.

Πώς προσεγγίσαμε την πρόκληση της κοινωνικής απομόνωσης στο Sunday Club;

Για να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία που προάγει την κοινωνική σύνδεση και την ανθρώπινη επαφή, αποφασίσαμε να συνδέουμε τα μέλη μας αποκλειστικά με εξειδικευμένους βοηθούς που τους παρέχουν όχι μόνο πρακτική υποστήριξη, αλλά και συντροφιά. Έτσι, αυτό που κάνει το Sunday Club να ξεχωρίζει είναι η ειδικά επιλεγμένη ομάδα αφοσιωμένων βοηθών, με εμπειρία στην ψυχολογία, την κοινωνική εργασία και τη φροντίδα ατόμων με άνοια. Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες μας δεν παρέχουν μόνο πρακτική βοήθεια αλλά και συναισθηματική υποστήριξη στα ηλικιωμένα μέλη, προάγοντας τη συνολική ευημερία τους.

Επιπλέον, με δική μας πρωτοβουλία επικοινωνούμε εβδομαδιαία με τα μέλη μας, δίνοντας στους βοηθούς μας την ευκαιρία να συνδεθούν με τους ηλικιωμένους και να καθιερώσουν μια ρουτίνα κοινωνικής συναναστροφής μεταξύ τους.

Η δέσμευσή μας

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να σχεδιάζουμε καινοτόμα, τεχνολογικά εξελιγμένα προϊόντα για νεαρά κοινά, συνηθισμένα σε πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις και με ανεπτυγμένες τεχνολογικές δεξιότητες. Παρ΄όλα αυτά ο σχεδιασμός του Sunday Club είναι για μας μία σπάνια ευκαιρία να μπούμε στη θέση μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

Παρακολουθώντας τις αλληλεπιδράσεις των ηλικιωμένων ανθρώπων με την υπηρεσία μας, θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε όσα πιο πολλά μπορούμε από τα μέλη μας και να κάνουμε το Sunday Club όλο και πιο εύχρηστο, ευχάριστο και συμπεριληπτικό, ένα τηλεφώνημα τη φορά.

Το Sunday Club δίνει για μικρό χρονικό διάστημα την δυνατότητα δωρεάν δοκιμής των υπηρεσιών του. Μπορείτε να κάνετε δώρο στους αγαπημένους σας τη συνδρομή συμπληρώνοντας τη σύντομη φόρμα, ή καλώντας μας κατευθείαν στο 21 1234 8484.

Αν δεν θέλετε ακόμα να κάνετε αυτό το βήμα, έχουμε φτιάξει ένα community στο Facebook όπου συζητάμε αυτά που μας απασχολούν για την τρίτη ηλικία και όσα μαθαίνουμε απο εκείνους και για εκείνους.

--

--