Το Sunday Club το φτιάξαμε για τους γονείς μας. Και τους δικούς σας.

Giorgos Vareloglou
theSundayclub

--

Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 2.2 εκατομμύρια ηλικιωμένοι (65+), και είναι ελάχιστες οι εταιρίες, όπως έχω ξαναγράψει, που ασχολούνται με τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, αν εξαιρέσουμε τον τομέα της Υγείας, που κυρίως ασχολείται με το πώς θα τους κρατήσει ζωντανούς. Είπαμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό.

Όταν στη REBORRN ξεκινήσαμε με μια μικρή αλλά ταλαντούχα ομάδα ανθρώπων το exploration για το επόμενο μας venture, έχοντας όλοι γονείς κοντά σε αυτήν την ηλικία, αποφασίσαμε να λύσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατ’αρχάς εμείς. Έτσι ξεκινήσαμε το διάβασμα, την έρευνα, και τις συζητήσεις με ηλικιωμένους, γηροκόμους, γιατρούς, ακαδημαικούς, ή απλά ανθρώπους σαν εμάς που βιώνουν την μετάβαση των αγαπημένων τους στην τρίτη ηλικία.

Μέσα απο αυτήν την εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία, προέκυψε το Sunday Club. Μια υπηρεσία που στόχο έχει να αλλάξει την καθημερινότητα των ηλικιωμένων και των ανθρώπων που νοιάζονται γι αυτούς. Το φτιάξαμε δηλαδή για τους γονείς μας, τους γονείς σας και όλους εσάς.

Τι ειναι το Sunday Club;

Με απλά λόγια είναι μια συνδρομητική τηλεφωνική υπηρεσία καθημερινής υποστήριξης για ηλικιωμένους που λύνει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την τεχνολογία, τις καθημερινές συναλλαγές, την ανανέωση συμβολαίου, την πληρωμή ενός λογαριασμού και πολλά άλλα.

Αυτά πια τα κάνουμε εμείς, με ένα τηλεφώνημα, με έναν άνθρωπο που θα γνωρίζετε και φροντίζει απομακρυσμένα τους αγαπημένους σας, κάθε μέρα, απ’ τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδι, όλο το χρόνο.

Ξεκινάμε με υποστήριξη σε θέματα τεχνολογίας, ό,τι μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με το δημόσιο, λογαριασμούς, μεταφορές με ταξί, παραδόσεις στο σπίτι για φαγητό και ψώνια, και αυτά είναι μονο η αρχή. Σύντομα θα ξεκινήσουμε τα ραντεβού με γιατρούς στο σπίτι, κατοίκον εξέτασεις, παραδόσεις φάρμακων στο σπίτι, επιδιορθώσεις βλαβών, υπηρεσίες αισθητικής (ναι, η περιποίηση του εαυτού μας είναι σημαντική ανεξαρτήτως ηλικία) και πολλά άλλα.

Μα, γιατί τηλέφωνο;

Θα με ρωτήσετε, γιατί το 2022, την εποχή του AI και του ChatGPT επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλέφωνο σαν μέσο επικοινωνίας. Γιατί, όσο η δική μας καθημερινότητα γίνεται ευκολότερη χάρη στο software και όλα τα εργαλεία που μπορούμε να κάνουμε access μέσα απο τα smartphones μας, τόσο πιο δύσκολη γίνεται για το 22% των συμπολιτών μας (έχουμε το υψηλοτερο ποσοστό ηλικιωμένων στην Ευρώπη). Είτε γιατί είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι, πάνω απο το 60%, είτε γιατι απλά έχουν πρεσβυωπία. Προσπαθήστε για πείραμα να κάνετε οποιαδήποτε συναλλαγή σε web περιβάλλον με maximum zoom ρυθμίσεις στο κινητό σας. Καλή τύχη. 😅

Εμείς λοιπόν θέλουμε να γίνουμε το “middleware” μεταξύ αυτών των ανθρώπων και της τεχνολογίας, κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη, και δίνοντας τους τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα χρησιμοποιώντας την. Το user interface αυτού του middleware είναι το τηλέφωνο (φωνή) με το οποίο μεγάλωσαν και νιώθουν άνετα, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε και άλλα κανάλια για τους πιο εξοικιωμένους, όπως για παράδειγμα instant messaging εφαρμογές σαν το Viber.

Κάτι παραπάνω από ένας concierge για ηλικιωμένους.

To όραμα μας για το Sunday Club ξεπερνά την εξυπηρέτηση για τα πρακτικά της καθημερινότητας. Θέλουμε μέσα από αυτή την υπηρεσία να κινητοποιήσουμε τους αγαπημένους μας να κάνουν περισσότερα, και θα είμαστε δίπλα τους να τους δείξουμε πόσο εύκολο είναι, σε κάθε τους βήμα. 1 στους 4 ηλικιωμένους, ζουν σήμερα μονοι τους, πάνω απο 0.5 εκατομμύρια άνθρωποι. Η μοναξιά και η έλλειψη κοινωνικής επαφής, αυτό που για πολλούς από εμάς είναι δεδομένο, οδηγεί στην εγκατάλειψη του εαυτού, και συχνά βρίσκεται πισω απο πολλές αιτίες θανάτου.

Γι αυτό το λόγο, θέλουμε να φτιάξουμε την πιο ανθρώπινη τηλεφωνική υπηρεσία εκεί έξω, επιδιώκοντας μεγαλύτερης διάρκειας συνομιλίες. Για τον ίδιο λόγο με κάθε μέλος οργανωνουμε εβδομαδιαία pro-active check-ins για το προγραμμα της εβδομάδας και να συζητήσουμε νέους τρόπους για να κάνουμε την καθημερινότητα τους πιο εύκολη και την ποιότητα ζωής τους καλύτερη. Στη συνέχεια θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την υπηρεσία σε μια κοινότητα, με μηνιαίες φυσικές συναντήσεις, με στόχο να δημιουργήσουμε ομάδες ηλικιωμένων με κοινά ενδιαφέροντα αλλά και γνωρίσουν οι γονείς μας τους ανθρώπους που θα τους φροντιζουν καθημερινά μέσα απο ένα τηλεφώνο.

👉 Ξεκινάμε τη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο στην Αθήνα.

Σήμερα ξεκινάμε τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας, κάνοντας την υπηρεσία διαθέσιμη σε ηλικιωμένους στην Αθήνα. Στόχος μέσα από αυτήν την “Alpha testing” περιοδο, ειναι να κατανοήσουμε πως στην πράξη θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία οι ηλικιωμένοι φίλοι μας και οι αγαπημένοι τους. Γι’αυτο και θα είναι δωρεάν για όλο το διαστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας. Σήμερα ξεκινάμε τη διαδικασία των αιτήσεων και τα πρώτα onboarding θα ξεκινήσουν μέσα στο Φεβρουάριο.

Θα χαρώ να καλωσορίσουμε και τους δικούς σας γονείς, μαζί με τους δικούς μας φυσικά.

ΥΓ. Αν δεν είστε ακόμα έτοιμοι για κάτι τέτοιο, δεν πειράζει, έχουμε φτιάξει μια δωρεάν κοινότητα στο Facebook που συζητάμε όλα όσα μας απασχολούν για τη μετάβαση και τη διαχείριση των δικών μας ανθρώπων στη τρίτη ηλικία, όσο “μεγαλώνουμε με τους γονείς μας”.

ΥΓ. Τέλος, συστήνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο που διάβασα πριν χρόνια, μετά απο προτροπή της γυναίκας μου, και άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπω τους γονείς μου και την τρίτη ηλικία.

--

--