Virtual reality. Βίρτσουαλ, τί;
Nέοι τρόποι επικοινωνίας και ψυχαγωγίας ηλικιωμένων, μέσω της τεχνολογίας.

Sunday Club
theSundayclub
Published in
3 min readMar 7, 2023

Ας ξεκινήσουμε από μία κοινή βάση. Η τεχνολογία συνοδεύει την καθημερινότητά μας σε κάθε της μορφή. Όλοι συμφωνούμε με αυτό. Ίσως να διαφωνούμε με κάποιες χρήσεις της, όμως η αλήθεια είναι ότι καθημερινά
απολαμβάνουμε την όμορφη πλευρά της. Την πλευρά που μας εξυπηρετεί, που μας βοηθά να μάθουμε, να ηρεμήσουμε, να μεταφερθούμε — έστω για λίγο — σε έναν κόσμο διαφορετικό, εικονικό.

Μισό λεπτό, θα σκεφτούν κάποιοι. Εικονικό κόσμο…; Δεν μας φτάνει ο κανονικός που θέλουμε κι άλλον;

Σκεφτείτε πόσα νέα πράγματα ανακαλύψαμε την περίοδο που αναγκαστήκαμε να μάθουμε κάθε γωνιά του σπιτιού μας απέξω. Netflix, Zoom, Spotify, YouTube — εντάξει, αυτό το ξέραμε και πριν. Κάθε τι
ψηφιακό ανέδειξε το ρόλο του στην καθημερινότητά μας, ταυτόχρονα όμως δημιούργησε και το κίνητρο να μάθουμε περισσότερα, να γίνουμε κι εμείς μέρος αυτής της νέας πραγματικότητας.

Όλοι; Όχι, τόσο απλά.

Θυμόμαστε όταν ήμασταν μικροί, που οι εξελίξεις στην τεχνολογία διαδέχονταν η μία την άλλη σε μεγαλύτερα διαστήματα, αφήνοντας χρόνο για ανάσα, επεξεργασία και ενημέρωση. Σήμερα οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα που εύκολα νιώθουμε μια σύγχυση και μία απογοήτευση, μην μπορώντας να παρακολουθήσουμε, και να είμαστε ενεργό μέρος
όσων συμβαίνουν. Είναι φυσιολογικό, εξαιτίας αυτού, κάποιες φορές να αισθανόμαστε παροπλισμένοι, ή και παρωχημένοι. Αυτός ο κλήρος, συνήθως, πέφτει περισσότερο σε εκείνους που από καιρό ακολουθεί η στερεοτυπική εικόνα της απόσυρσης: Τους μεγαλύτερους ανθρώπους, εκείνους που ανήκουν στην ομάδα που έχουμε μάθει να αποκαλούμε Τρίτη Ηλικία. Αυτά, όμως, είναι προβλήματα που λύνονται. Ευτυχώς 🙂 🙃

Άνω των 65 σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

An elder man on a surf board, wearing VR goggles

Η τελευταία διετία αποδεικνύει πως ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι βρίσκουν ενδιαφέρον σε κάποια τεχνολογική λύση, κυρίως στις κινητές συσκευές τύπου smart phones. Επικοινωνούν με συγγενείς, διαβάζουν ειδήσεις, βρίσκουν παλιούς και νέους φίλους στα social media και τελευταία κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Και με επιτυχία.

Παρόλα αυτά, αν και οι περισσότεροι είδαν τον άνθρωπο να φτάνει στο φεγγάρι, είναι διστακτικοί σε μία από τις διαθέσιμες τεχνολογίες: την εικονική πραγματικότητα. Ναι, αυτή με τα περίεργα γυαλιά και τα
χειριστήρια.

Η εικονική πραγματικότητα δεν θα πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά με το gaming.

Φανταστείτε να μπορείτε σε ένα λεπτό να είστε στο Παρίσι, μπροστά στον Πύργο του Άιφελ, και το αμέσως επόμενο μέσα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Αθήνα και λίγο αργότερα να πετάτε πάνω από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Όχι κι άσχημα, δεν συμφωνείτε;

Οι έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή με την εικονική πραγματικότητα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Προσφέροντας ερεθίσματα, διάδραση, ενθάρρυνση σωματικής άσκησης, μείωση του άγχους και βέβαια μάθηση. Με λίγα λόγια οι μεγαλύτεροι συνάνθρωποί μας μπορούν να βρουν ένα νέο κίνητρο να αισθάνονται ενεργοί και σύγχρονοι.

Ok, θα μου πεις, αλλά πώς επιλέγεις ποια γυαλιά εικονικής πραγματικότητας να πάρεις;

👇
Προτάσεις επιλογής του κατάλληλου σετ.

Καλό είναι να διασφαλίσουμε τα ακόλουθα:
🟡 Άνεση. Είπαμε να τους βάλουμε τα γυαλιά αλλά…
🟡 Ευκολία στη χρήση. Να μην έχουν δηλαδή σύνθετο χειρισμό, πολλά κουμπιά και δύσκολη περιήγηση.
🟡 Ασφάλεια. Εάν ο άνθρωπός μας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε πρώτα το γιατρό για να βεβαιωθούμε πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

Εδώ μερικές επιλογές σετ:
🥽 Oculus Quest 2: Ελαφρύ, υψηλή ποιότητα εικόνας.
🥽 Samsung Gear VR: Συμβατό με συσκευές Samsung και με απλό χειρισμό.
🥽 Google Cardboard: Από τις φθηνότερες λύσεις, ελαφρύ, για χρήση με κινητό.

Εξυπακούεται πως δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράσουμε κάποιο σετ, γιατί δεν θα μας είναι χρήσιμο σε μόνιμη βάση, ούτε είναι φτιαγμένα για διαρκή χρήση.

Υπάρχουν φορείς, όπως μουσεία και άλλοι χώροι τέχνης και πολιτισμού, που προσφέρουν VR προγράμματα, συνήθως χωρίς κόστος.

Όσο για εφαρμογές χρήσης που μπορεί να φανούν ενδιαφέρουσες στους ηλικιωμένους ή και στον καθέναν μας, δεν έχουμε παρά να κάνουμε μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή και στο κανάλι του Sunday Club στο YouTube όπου έχουμε σχεδιάσει επεισόδια για να κάνουμε σχετικές αναφορές.

Βίρτσουαλ, τί; Όχι πια. Τώρα τα βασικά τα ξέρει και η Τρίτη Ηλικία. Οι γονείς μας.

--

--