Chain of Innovation

Living Apart Together

Utrecht, 30 september; locatie de U-Trechter. Decor voor de eerste Chain of Innovation. 15 pioniers, innovators, durfals, doeners en denkers van Nedap, Tactus, Luminis, Hondsrugcollege, Flusso, Buro Blink, Auguri, Favoroute, Innovalor, Gemeente Enschede, Conict, di Cuoro, Funnelvision, Quby en De Service Innovators beten zich vast in het thema “Living Apart Together” (met enkele creatieve uitstapjes naar “Eenzaamheid”).

Onverwachtse ontmoeting

Chain of Innovation is een initiatief van Innovalor en Buro Blink. Zij zijn door hun ruime ervaring in innovatie-, en co-creatieprocessen tot het inzicht gekomen dat onverwachtse ontmoetingen tot de meest bijzondere ideeën leiden. De eerste Chain is binnen 5 weken gevormd en heeft een prachtig spectrum aan expertises aan tafel gekregen.

Chain of Innovation hanteert het unieke mechanisme dat elke deelnemer een volgende deelnemer op persoonlijke titel uitnodigt; volgens het pay it forward principe. Totdat een keten van 15 poioniers is gevormd. Iedere deelnemer kent daardoor 2 andere personen waardoor de onverwachte ontmoeting een garantie is.

Ontmoeten op inhoud

Chain of Innovation is geen zaaltje met een spreker en een verhaal dat je al kent met daarna een keuze uit een workshop waarin niks nieuws gerealiseerd wordt. Chain of Innovation is een pressure cooker op basis van gelijkwaardigheid. Co-creatie in de pure vorm en met een concreet doel.

Ontmoeten op inhoud

Chain of Innovation is er voor visionairs, game changers en uitdagers die durven én willen zoeken naar dé concepten van morgen. Met oog voor elkaar en de samenleving. Innovatie in een keten van nieuwe en onverwachte schakels. Vanuit de principes van synergie en waardevolle relaties creëert Chain of Innovation meer waarde. Kansen ontstaan tenslotte op raakvlakken van verschillende domeinen en het blenden van expertises.

Chain of Innovation is een denktank in wisselende samenstelling. Met één constante: innovatieve en inspirerende pioneers die anders kijken, anders denken en durven doen. De co-creatie sessies worden begeleid door Innovalor en Buro Blink. Deze samenwerking heeft door de jaren heen een grote set aan baanbrekende en realiseerbare concepten opgeleverd.

In the box Thinking

Brainstormen: op zoek naar hèt briljante idee. Hartstikke leuk. Vooral met veel creatieve mensen, met veel creatieve ideeën. En dan maar afwachten of het echt uitvoerbaar is. En binnen een redelijk budget. Dan zijn er nogal wat gunstige factoren nodig om een creatieve brainstorm daadwerkelijk succesvol te krijgen. Zeker als voor de brainstorm een korte tijd staat.

De brainstorm methode ‘In the box Thinking’ springt hierop in. Deze methodiek hanteert een systematische werkwijze waardoor iedereen mee kan werken in een logische spelvorm.

Elke deelnemer bracht een object mee dat het thema ‘Living Apart Together’ duidt of omvat

Om het domein van de brainstorm te bepalen hadden de deelnemers een beeld/voorwerp/verhaal mee waarmee zij ‘Living Apart Together’ verklaren. De veelzijdigheid van de verhalen, bevestigde de bijzondere samenstelling van de groep en de verschillende zienswijzen op het thema. Niet geheel onverwachts, gezien de unieke samenstelling van de groep. Gedurende de brainstorm zagen we dan ook dat door de eigen zienswijzen op het thema het domein wat fluïde geïnterpreteerd werd door de deelnemers. De wens om te filosoferen over grote thema’s zoals Privacy en Eenzaamheid maakte brainstormen met een zo hoog mogelijke output lastig. Het effect van de gestructureerde brainstormmethode zou groter zijn geweest als de leiding minder ruimte had gegeven voor deze discussies en strakker de regels van In the Box Thinking had gehanteerd. Maar gezien de het feit dat groep een aaneenschakeling van onverwachtse ontmoetingen en er de duidelijke behoefte leefde om ook buiten het brainstormthema kennis met elkaar te maken zijn de teugels op sommige momenten los gelaten.

5 denkregels; 20 concepten

Voordat we systematisch kunnen brainstormen, spreken we met elkaar af binnen welk domein (onze ‘box’) we blijven. Daarnaast houden ons aan de 5 denkregels. Na de persoonlijke voorstelronde, zijn de domeinen technologie en de mens en zijn omgeving ontleed naar ‘bouwstenen’. Deze bouwstenen zijn de grondstof om in een gestructureerde brainstorm tot nieuwe ideeën en concepten te komen. Door de 5 denkregels; verwijderen, vermenigvuldigen, verplaatsen, vermengen en variëren toe te passen is een set van 20 concrete concepten ontwikkeld. Daarnaast zijn rond de thema’s privacy, eenzaamheid en de stand van de technologie ook vele bestaande en gewenste ideeën uitgewisseld die ook als opbrengst van de avond gezien mogen worden.

Tot leven wekken van concepten

Om een idee niet tot een bulletpoint achter in een schriftje of in een vol geheugen van onze deelnemers te verbannen visualiseren we de meest in het oog springende en kansrijke concepten. De visual is opnieuw een startpunt voor dialoog. We gaan er dan ook vanuit dat de Chain-members actief op deze concepten reageren en daar waar verbindingen gezien of gewenst zijn deze aan de groep voorleggen.

De eerste 3 concepten zijn gevisualiseerd

De eerste 3 van 20 concepten hebben we gevisualiseerd. Overige ideeën die samen ontwikkeld zijn volgen de komende weken. Houd deze pagina en je e-mail in de gaten om op de hoogte te blijven en te reageren.

#1 Buurttip

Met de buren tips (fooien en ideeën) delen

Buren tippen buren en vragen om tips / Een tip (fooi) kun je ook geven voor een klusje die je voor elkaar doet / Een tip kan ook een kledingbeurs of actie bij de bakker zijn

#2 Tech Fashion

Kleding met sensoren

Personal Tech Fashion / Sensortechnologie verweven in kleding vertelt je hoe je je voelt, waar je bent en geeft (gezondheids)tips

#3 Mooie momenten delen App

Deel je dag en groei een sociaal netwerk via de Momentje-app

Deel de Mooie Momenten App / met buren, familie en vrienden een interactief sociaal netwerkt waarmee je de dag deelt / H-app een momentje voor elkaar

Connect & Develop

De eerste van 20 nieuwe concepten zijn gevisualiseerd. De Chain of Innovation gaat echter verder. In nieuwe samenstellingen, met andere mensen en met nieuwe thema’s. Maar Chain of Innovation gaat ook met jou en de andere deelnemers van ‘Living Apart Together’ verder. We streven naar 3 tot 5 Chains in 2014/2105 met een grotere bijeenkomst als afsluiting om opbrengsten en verbindingen te delen.

Voor de initiatiefnemers is een bijeenkomst geslaagd wanneer er ook naderhand waardevolle ontmoetingen uit voort komen. Prachtig als deze zich rond het thema van de avond nestelen. Evengoed zijn alle andere aanleidingen minsten zo waardevol. Met ieder van jullie willen we graag in contact blijven. Onder andere via dit medium en in persoonlijke ontmoetingen. We horen dan ook graag jouw ideeën rond het thema, feedback op de sessie en eventuele aanleidingen om verder te praten over innovatie, strategie, marketing, merken en co-creatie.

Je bent niet van ons af

Met de Chain of Innovation scheppen we de voorwaarden om te experimenteren met een gezamenlijk doel in een keten van onverwachtse ontmoetingen. Daarbij is energie de kern en delen het mechanisme. De co-creatie tools van Innovalor en Buro Blink vormen de structuur van de ontmoeting. De deelnemers zijn het vuur.

Chain of Innovation biedt onder andere;

  • ontmoeten op inhoud
  • kennismaken met co-creatie tools
  • creatie van concrete concepten
  • delen van kennis en ervaring
  • uitbreiden van je netwerk

En dat op een bijzondere locatie, met maatschappelijk relevante thema’s en met hand picked pioneers met eenzelfde denk/durf/doe-mentaliteit.

Chain of Innovation. Meer waarde creëren in onverwachtse ontmoetingen.

Chain of Innovation is een initiatief van Innovalor en Buro Blink.

--

--

Knyfe Ealdormann | Impactdesigners

Knyfe Ealdormann ontwerpt betere organisaties en versterkt mensen om betere organisaties te leiden en te ontwikkelen met een positieve impact op de mensheid.