När osäkerheten gör oss trygga

Jag har tidigare skrivit att vi människor gillar att leva som vi gjorde igår. Upprepning ger oss trygghet och vilar hjärnan. Den gör oss bekväma och rutinerade. Men vill vi egentligen ha det som vi hade det igår? Vill vi göra samma sak om och om igen i vårt ekorrhjul? Måndag hela veckan. Eller bör vi förbereda oss för morgondagen — även om den är otrygg, kräver mycket energi och utmanar våra tankesätt.

Ibland träffar jag en ledarskapscoach som utmanar och rubbar mina föreställningar ordentligt. Igår var det dags igen. Då framhävde han också hur mycket vi gillar att kontrollera eller tro oss ha kontroll över vad som komma skall. Om vi bara kunde kontrollera vädret också, skrockade han.

Jag vill tänka tvärtom. Anaïs Nin uttryckte att livet krymper eller expanderar i proportion till vårt mod. Min ledarskapscoach menar att om vi vet vad vi vill, eller ska göra, så handlar det inte längre om att våga eller vara modig. När vi vet vad som är rätt behövs inget mod. Båda kloka och värdefulla sätt att resonera med sig själv.

Det finns talesätt om att vi ska klä oss för vårt nästa jobb. Det är en verklighet som mer än något gäller i stora företag där medarbetarna förväntas eftersträva nya roller och ansvar. I samma anda bör vi då i så fall agera, ta beslut och uttnyttja vårt omdöme som om vi redan var i vår nya roll. För att visa att vi är redo.

Varför skulle vi tänka annorlunda i vår vardag. Omfamna ovetskapen och vara ett steg före. Tills det blir slentrian och tryggt, varpå vi tar ytterligare ett steg. Om vårt yrkesliv blir bättre och mer utvecklande av att vara ett steg före borde vårt privatliv också tjäna på att vara beredd på det okända och skapa vår framtid — istället för att låta oss överraskas av den.

Eftersom vi vet att vi inte kan kontrollera vår omvärld så att varje dag blir den andra lik, så är risken att ändå bli överraskad enormt stor. Bara genom att vara beredd på förändringen —och kanske även uppskatta den — så kommer vi istället för att bli besvikna eller otrygga, vara nyfikna och beredda på de förändringar som sker i vår närvärld.

Klokt. Kanske även tryggt.

Tveka inte att fortsätta diskutera med min Chatbot >>

För fler artikar och insikter följ mig på Facebook och/eller Linkedin