Yazılım Geliştirme Sürecinde Kullandığım Uygulamalar (macOS)

Taha Cankurt
Thinkerfox
Published in
4 min readJul 31, 2021

Bu yazıda yazılım geliştirme sürecinde , günlük kullanımda yada iş takibi konularında bana fayda sağlayan uygulamalar/araçlardan bahsetmek istiyorum.Bahsedeceğim uygulamaların bazıları belirli bir teknoloji özelinde olsada bazılarının yazılım geliştirici olmasanız dahi işinize yarayacağını düşünüyorum.

Yazının içinde kullandığım bazı uygulamaların , tercih ettiğim konfigürasyonlarına da yer yer değineceğim.

Bahsedeceğim uygulamaları/araçları temelde 5 kategoriye ayırmak gerekirse;

  1. IDE / EDITOR
  2. VeriTabanı Yönetimi
  3. İletişim
  4. Browser Seçimi
  5. Üretkenlik / Diğer..

IDE / EDITOR

Yazılıma ilk başladığım günlerde uzun süre günümüzde arka planda kalmış bir editör olan Sublime Text’i kullandım.Bir noktada python/django serüvenimin başlamasıyla birlikte JetBrains PyCharm kullanmaya başladım Sublime Text , Atom gibi diğer editörlerden sonra IDE kullanmak beni tembelleştiriyormuş gibi hissettirsede özellikle Django tarafında sağladığı kolaylıklar uzun süre vazgeçmeme engel oldu.Fakat aradan geçen sürede bir çok IDE/Editör denemiş olmama rağmen geriye sadece Vim ve VsCode kaldı.Kendi bilgisayarımda Vim’i aktif olarak kullanmasamda özellikle Linux sunucularda anlık işlemler yapmam gerektiğinde en büyük yardımcım Vim oluyor.Vim dışında ise VsCode dışında bir editör kullanmıyorum diyebilirim.

VsCode

VsCode’u tek başına indirdiğinizde diğer text editörlerinden pek bir farkı yok temelde diğer tüm code editörler gibi syntax highlight yapan bir text editör.Fakat eklenti kütüphanesine girdiğinizde ve kendinize uygun , doğru setup’ı yaptığınızda bir çok idenin yerine geçebilecek kapasiteye ulaşıyor.Yaptığınız bu ayarları github accountunuzla eşleştirebilir ve diğer cihazlarınızdan kolayca erişebilirsiniz.Programlama dilinden bağımsız kullandığım eklentilerin bazılarını liste halinde bırakıyorum.Bunlar dışında kullandığınız dile göre eklentileri kurabilirsiniz.

Remote-SSH : Vs code üzerinden ssh bağlantı açmamıza yarıyor

Prettier : Code Formatter

Code Spell Checker : İsimlendirmelerinizdeki hataları gösteriyor

Path Intellisense : Dosya pathlerini bulmanızda yardımcı

GitHub: VsCode github entegrasyonu

2. Veritabanı Yönetimi

Veritabanı yönetimi için Mysql Workbench yada Sql Server gibi araçların yerine genellikle sequel pro yada table plus gibi daha light weight araçlar kullanmayı tercih ediyorum.Tabi bu tercihimin en büyük sebebi veritabanı tarafında çok detaylı işlemler yapmıyor oluşum.Bu konuda bir Db Engineerden daha çok Full Stack Developer olarak tavsiye edebileceğim uygulama Table Plus olacaktır.

3. İletişim

Eğer bir firmada developer yada başka bir konumda çalışıyorsanız çoğunlukla iletişim kanalları ve iş takibi yapısı firma tarafından belirlenecektir.Bu noktada biz, Thinkerfox olarak takım içi iletişimde Slack’i tercih ettik. Slack ile Github , Google Calendar gibi bir çok uygulamayı entegre edebiliyorsunuz.

4.Browser

Uzun süredir gerek ram tüketimi gerekse batarya süresini yok etmesi sebebiyle Google Chrome kullanmaktan kaçınmaktayım bunun yerine belli dönemlerde Firefox belirli dönemlerde Opera kullandım.Fakat Brave’i keşfetmemle birlikte tüm browserları bir kenara bıraktım.Google Chrome üzerinde bulunan eklentilerinizi ve bookmarklarınızı da brave’e kolayca taşıyabilmekteyiz

5.Üretkenlik / Diğer

Magnet

İster ek bir monitör kullanıyor olalım istersek sadece laptopumuzun ekranında çalışıyor olalım bir noktadan sonra pencereler birbirine girmeye başlayabiliyor.Yıllardır MacOs kullanmanıza rağmen benim gibi pencereleri hala organize edemiyorsanız Magnet’i kullanabilirsiniz size tanıdığı kısa yollar sayesinde ekrandaki penceleri kolayca düzenleyebilir ve konumlandırabilirsiniz.

Iterm 2

Iterm 2 macOS te bulunan terminalin yerine tercih edebileceğiniz oldukça gelişmiş bir terminal uygulaması.İterm 2 kullanacaksanız Zsh desteği sağlayan oh-my-zsh kütüphanesini kurmanızı tavsiye ederim. Tema eklentisi ve belirttiğim oh-my-zsh eklentisi için linkte bulunan makaleye göz atabilirsiniz.

Transmit

Ftp/Sftp uygulaması olarak uzun süre filezilla ve cyberduck kullanmış biri olarak transmitin ilaç gibi geldiğini söyleyebilirim.Özellikle dosya yapısının macOs’un dosya yapısıyla tümleşik olarak çalışıyor olması işlerinizi büyük ölçüde hızlandıracaktır. Aynı zamanda amazon s3 , Google Cloud Storage gibi çözümlerle de entegre olarak bağlantı sağlamakta.

Paw

Paw Postman yerine tercih edebileceğiniz , postmane göre çok daha güzel bir arayüze sahip ve daha sorunsuz çalışan macOs’a özel bir api yönetim aracı.Paw üzerinden postmande olduğu gibi takım arkadaşlarınızla projelerinizi anlık olarak paylaşabilmektesiniz.

Bu yazıda kullandığım bazı uygulamalardan bahsettim bunlar dışında tavsiye ettiğiniz uygulamarı / araçları iletebilirseniz çok mutlu olurum.

--

--