Python ile Programlamaya Giriş #1

Murat Kurtuluş
Three Arrows Security
4 min readJul 25, 2018

Merhaba sayın okurlarımız Python ile programlamaya giriş yapacağımız yazı dizisine hoş geldiniz. Bu yazıya Python hakkında kısa bilgi vererek başlayacağız. Sonrasında geliştirme ortamımıza Python kurulumunu anlatacağım. Bu yazıyı küçük bir merhaba dünya uygulaması yaparak bitireceğiz. Keyifli okumalar dilerim.

Python Nedir?

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı ve etkileşimli yüksek
seviyeli bir programlama dilidir. Girintilere dayalı basit söz dizimi, dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Bu da ona söz
diziminin ayrıntıları ile vakit yitirmeden programlama yapılmaya başlanabilen bir dil olma özelliği kazandırır. Python, Guido van Rossum tarafından geliştirilmiştir ve 1991 yılında ilk sürümü yayınlanmıştır. Şuan Python’ın Python 2 ve Python 3 olarak iki ana sürümü vardır. Bu yazı dizisinde biz Python 3.5 versiyonunu kullanacağız. Gelin Python’ın geliştirme ortamına kurulumunu anlattığım kısıma geçelim.

Python Nasıl Kurulur?

Windows için Kurulum

Windows işletim sisteminin hiçbir sürümüne Python kurulu olarak gelmez. O yüzden Windows kullanıcıları, Python’ı sitesinden indirip kurması gerekmektedir.

İlk olarak

https://www.python.org/ftp/python/3.5.2/python-3.5.2-amd64.exe

adresine gidiyoruz ve bilgisayarımıza .exe uzantılı kurulum dosyası inecek.
Bu dosyaya tıklayarak kurulum programını başlatabilirsiniz. Kurulum dosyasına çift tıkladığınızda karşınıza ilk gelen ekranda, pencerenin alt tarafında
Add Python 3.5 to PATH yazılı olan kutucuğu seçmemiz gerekiyor. Bu sayede Python’ı yola eklememizi, böylece yalnızca python komutu vererek Python’ı
başlatabilmemizi sağlayacak. Aynı pencerenin üst tarafında Customize Installation seçeneğine tıklayarak Python’ı bilgisayarda nereye kurulacağını ve diğer kurulum özelliklerini değiştirebilirsiniz bu tamamen size kalmış. Aynı pencerede bulunan Install Now seçeneğine tıklayarak kurulumu yapabilirsiniz.

GNU/Linux için Kurulum

Neredeyse bütün GNU/Linux dağıtımlarında Python programlama dili kurulu olarak gelir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, şu anda piyasada iki farklı Python
sürümü vardır. Bunlardan biri Python’ın 2.x serisi, diğeri ise 3.x serisi olduğunu biliyorsunuz. Sisteminizde kurulu olan Python sürümünü kontrol etmek için komut satırına ilk olarak şu komutu vermeyi deneyin:

python -V

Bu komuttan Python 2.x.y şeklinde bir çıktı alıyorsanız sisteminizde Python2 kuruludur. Ancak python -V komutundan Python 2.x.y şeklinde bir çıktı almanız
sisteminizde sadece Python2'nin kurulu olduğu anlama gelmez. Kullandığınız GNU/Linux dağıtımında durumun ne olduğunu kontrol etmek için yukarıdaki
komutu bir de python3 -Vşeklinde çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Bu komut size bir sürüm numarası veriyorsa sisteminizde Python 3 kuruludur. Eğer bu komut size bir hata mesajı veriyorsa Python 3 versiyonu kurulu değildir. Ubuntu kullanıcıları şu komut ile Python 3 versiyonunu sistemine kurabilir:

sudo apt-get install python3

OS X için Kurulum

OS X işletim sisteminde Python’ın 2.x sürümü kurulu olarak gelir fakat Python 3.x yoktur. Bunun için
https://www.python.org/ftp/python/3.5.2/python-3.5.2-macosx10.6.pkg adresine gidiyoruz ve kurulum dosyasını indiriyoruz. İşin geri kalanı next next next :)

Merhaba Dünya Uygulaması

Bu aşamaya kadar sıkıntısız gelmişsinizdir umarım. Şimdi biraz ellerimizi kirletip kod yazmaya başlayalım. İlk olarak Python’ı kurarken yüklenen IDLE’yi açalım. File seçeneğine tıklayalım altta çıkan seçeneklerden New File’ı seçelim ve kod yazmaya başlayalım. İlk önce yazacağımız kodun yapacağı işi anlatalım. Öncelikle ekrana iki satır haline tire bastıracağız ve bu iki satır arasına Merhaba yazdıracağız. Sonrasında kullanıcıdan ismini girmesini isteyeceğiz. Kullanıcının girdiği ismi bir mesajla birlikte ekrana bastıracağız.

Kodumuzun ilk kısmında ekrana tire karakterini bastırmak için print()fonksiyonu kullandık. Python’da fonksiyonların içindeki değerlere parametre adı verilir. print()fonksiyonu içine bir veya birden fazla parametre alabilir.Parametreleri virgül ile birbirinden ayırırız. Örneğimizde tek parametre kullandık. Dikkat ettiyseniz parametremizi, burada bir karakter dizisi, çift tırnak arasına yazdık. Tırnak işaretleri karakter dizilerinin ayırt edici özelliğidir. Dördüncü satırda ise print()fonksiyonunu içi boş bir şekilde yazdık. Burada print()fonksiyonu boş bir satır basıp bir alt satıra geçecektir. Bunun sebebi print()fonksiyonun içinde end adlı özel bir parametre bulunmaktadır. Bu parametre print()fonksiyonunda görünmese bile her zaman oradadır. print()fonksiyonu öntanımlı olarak, parametrelerin sonuna ‘satır başı karakteri’ ekler. Satır başı karakteri sayesinde boş bir satır basarız ekrana. Dördüncü satırdaki print()fonksiyonu aslında şöyledir:

print(end="\n")

Gelelim kodumuzun ikinci kısmına. Altıncı satırda ilk olarak kullanıcı_adı adında bir değişken tanımladık. Bu değişkenimize atanacak değer eşittir işaretinin karşısındaki input()fonksiyonundan gelecek veridir. input()fonksiyonu kullanıcıdan veri alır. Aldığımız bu veri karakter dizisi veri tipindedir. Bu detaya dikkat etmekte fayda var. Python’da, o anda elimizde bulunan bir verinin hangi tipte olduğunu bilmek son derece önemlidir. Çünkü bir verinin ait olduğu tip, o veriyle neler yapıp neler yapamayacağınızı belirler. Daha önce gördüğümüz print()fonksiyonunda olduğu gibi, input()fonksiyonunda da parantez içine bir parametre yazıyoruz. Bu fonksiyona verilen parametre, kullancıdan veri alınırken kullanıcıya sorulacak soruyu gösteriyor. Kodumuzun yedinci satırında ‘selamlama’ adında bir değişken tanımladık. Bu değişkene atayacağımız veri iki karakter dizisinin birleşiminden oluşmaktadır.
Python’da iki karakter dizisini birleştirmek için +işaretini kullanırız. Kodumuzun üçüncü kısmında print()fonksiyonunun iki parantezinin arasına bir değişken ismi yazdık. print()fonksiyonuna parametre olarak yalnızca karakter dizisi değil aynı zamanda bir değişken de yazabiliriz. Bu özellik bizi bir çok zahmetten kurtarır. Yazdığımız kod parçasını çalıştırmak için öncelikle kaydetmemiz lazım. ctrl + s ile kaydettikten sonra Run Module(F5) seçeneğine tıklayarak çalıştırabiliriz.
Kodumuzu çalıştırdığımızda aşağıda bulunan resimdeki gibi bir çıktı alırız. Umarım konu faydalı olmuştur. İyi çalışmalar dilerim.

--

--

Murat Kurtuluş
Three Arrows Security

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Elektrik elektronik mühendisliği 1.sınıf