Avtrykk for fremtiden

Audun Grytdal
Tidsbanken
Published in
4 min readFeb 20, 2020

--

Salgssjef i Molvik Grafiske, Jørgen Molvik gjestet Tidsbankens TidPrat 14. februar. Praten omhandlet reisen selskapet har hatt, og hvorfor de fortsatt er her. For Jørgen er det en ting som er klart, skal du lykkes er du nødt å sette de ansatte først, og heie de frem til suksess.

Jørgen Nordahl(t.v) hadde gleden av å introdusere gjesten for “praten” Jørgen Molvik(t.h)

Ny fredag betyr en ny runde med TidPrat, og denne gangen var det Jørgen Molvik som stod for praten.
Jørgen er salgssjef hos Molvik Grafiske og ønsket å dele selskapets 100 år lange historie. Hvordan har de kommet seg dit de er nå, og hvordan lykkes man i næringslivet generelt i dag?

Jørgen ble presentert som trykkbransjens svar på Petter Stordalens, noe som etter få minutter virket å være en svært treffende beskrivelse. Alt bunner i energien og entusiasmen som Jørgen utstråler når han forteller om Molviks historie.
Det hele startet i 1908 med Arnt Molvik Trykkeri. Allerede i 1914 fusjonerte selskapet seg sammen med et annet selskap. I Bergen på denne tiden eide også Arnt sin bror et trykkeri, og byen var rett og slett ikke stor nok for dem begge.
Siden den gang har selskapet vokst og drevet med ulike ting, i 1939 for eksempel trykket de syltetøysetiketter, passersedler og aviser for motstandsbevegelsen.
Frem til 2000 tallet var det gode tider, men noe skulle endre seg med inntoget av Internett. Dette var grobunn for omveltning og krisestemning i bransjen. Med Internett som allemannseie skapte dette usikkerhet for bransjen, men for Molvik grafiske ble dette sett på som en mulighet. De startet å samarbeide med de nye internettselskapene, noe som viste seg å være en klok avgjørelse.

Man skal ikke være redd for det nye, men ta det i mot med åpne armer som en mulighet, forteller Jørgen.

Med å gjøre dette ble ikke krisen like reel som den hadde vært for andre i samme bransje. Nøkkelen var å spille på lag med endringene.

Desperate tider

For selskapet har det ikke bare vært en dans på roser. Et av eksemplene på dette er historien om en av de største kundene deres i 2007, Elprice. De stod for 70% av omsetningen til selskapet, men da de i 2008 ble kjøpt opp av Holte investment (Deal.no) var det et enormt tomrom å fylle for selskapet som hadde mistet sin aller største kunde. Det gikk derimot ikke lang tid før de rettet nesen i en annen retning som skulle gi gevinst.
Et marked som Molvik Grafiske ikke hadde utforsket enda var eiendomsmegling og trykking av boligprospekter. Trykkeriet hadde dog ikke utstyret til å produsere boligprospekter, men det satt ikke en stopper for Jørgen. Og før utstyret engang var bestilt var den første avtalen med en eiendomsmegler allerede signert

Desperate tider krever desperate handlinger.

Det hele viste seg å gå helt fint, og var et sjakktrekk fra Jørgen sin side. Det hele symboliserer tankegangen til Jørgen, hvilken driv og motivasjon han innehar. Per nå er de den største leverandøren innen boligprospekter i regionen.

Veien til suksess

Jørgen har en tydelig anbefaling til alle som ønsker å lykkes i næringslivet, og det er å heie på hverandre.

Ønsker du å lykkes skal du inspirere, fasiliteter og heie på dine ansatte. På denne måten skaper du en vinnende bedriftskultur som skaper grunnlaget for suksess, forteller Molvik.

I dag består Molvik Grafiske av 2 avdelinger, med hovedkontor i Bergen, og «distrikstkontor» i Oslo. Til sammen er de over 30 ansatte og omsatte i fjor for over 52 millioner.
Veien til suksess er å sette ansatte først, deretter leverandørene sine, så fokus på kvalitet, og helt til slutt(overraskende kanskje? red.anm.) kunden. Molvik Grafiske har det nyeste av utstyr og er det mest moderne trykkeriet i Norge per dags dato.

Hver familie i Norge har sånn cirka 4 trykksaker fra oss i hjemmene sine. I all hovedsak skyldes dette næringsvarer, altså mat, sier Molvik.

Miljø og samfunnsansvar

For Molvik Grafiske er både miljø og samfunnsansvar også viktige elementer i driften. Hele 97% av all papir som brukes kommer fra resirkulert papir, de resterende 3% kommer fra papp, paller eller døde tre. I lokalene finner du heller ikke noe kjemikalier, og til trykk baseres alt på planteoljer.

Det sterkeste middelet du finner i våre lokaler er akevittflasken som ligger i skuffen på mitt kontor, ler Jørgen.

Det finnes også ulike steder i lokalene der alle lysene er dempet, altså ulike sparesoner for å redusere bruken av elektrisitet. Summen av det hele utgjør et mye mindre miljøavtrykk fra bedriften.
Molvik Grafiske er også brennende opptatt av lokalsamfunnet, og sponer per i dag hele 20 idrettslag, og har av alle ansatte 10% inne på arbeidstrening, eller ungdommer som ønsker å jobbe istedenfor å gå på skole.

Vi ønsker å hjelpe samfunnet rundt oss, og mener vårt fokus kan være til inspirasjon for andre. Vi ønsker å sette et riktig avtrykk for fremtiden, avslutter Molvik med.

--

--