«Den serviceinnstilte Bergenseren»

Audun Grytdal
Tidsbanken
Published in
4 min readApr 24, 2019

--

Simon Simonnæs omtales som en av Bergens fremste forretningsmenn. Fredag 12. april gjestet han Tidsbankens TidPrat, der han skulle sette ord på hva som gjorde at han lykkes, i motsetning til andre som prøver på akkurat det samme. Av Olav Thon kalles han bare for «den serviceinnstilte bergenser», kan nettopp dette kallenavnet være en av nøklene til Simon sin suksess?

Fredag 12. april gjestet Simon Simonnæs TidPrat for å dele sine tanker rundt det å drive for seg selv, og hva som skal til for å oppnå suksess. Simonnæs er mannen bak Simonnæs Holding AS, et selskap som eier Sumo restaurantene, Los Tacos-kjeden, Basic Hotell, BrukBar m.m. For øyeblikket har han 600 ansatte under seg. Men hva er det som gjør at man lykkes som forretningsmann?

I følge Simon må være villig til å ofre mye, kanskje alt for å lykkes. Det å starte for seg selv krever at jobben er mer enn bare en jobb, det må bli en livsstil. Det viktigste for å oppnå suksess er vilje og forsakelse. Som Simonnæs sier selv «det koster som i helvette å drive for seg selv». For å bli en nummer 1 må man gi avkall på visse ting og alltid ha prioriteringene sine på plass. Han har selv alltid vært rastløs og utålmodig. Han mener disse egenskapene har vært medvirkende til at han har startet selskap etter selskap. For den typen driv som skal til for å gjøre det, er ikke noe du lærer på skolen.

For å tydeliggjøre poenget sitt kommer han med et eksempel:
Si at du sitter på bakerste rad på kino med en jente. Du er endelig på date med en du liker veldig god, men plutselig plinger det fra telefonen din. Det er jobb som trenger din hjelp, og det ganske kjapt.
Om man bruker mer enn 1 sekund på å tenke seg om hva man skal gjøre har man muligens ikke den viljen og forsakelsen som kreves for å lykkes. Her bør man se ned på telefonen sin, og allerede være på vei ut av den kinosalen. Det er det som skal til.

Suksessbedrift

En annen ting Simonnæs ønsket å snakke om var hvordan man skaper en bedrift som lykkes, og her er det flere faktorer som må være i orden. En ting er å ha produkter eller tjenester som er gode, men som Simonnæs trekker frem selv så er verdien av produktet kun 20% for å lykkes. 80% er avhengige av de ansatte, teamene, og kulturen i bedriften. Han trekker frem kultur og arbeidsmiljø på sine arbeidsplasser som den viktigste suksessfaktoren. Skaper man et miljø der de ansatte trives, så slipper man å få mange ansatte som slutter. Utskifting av personale støtt og stadig er dyrt, og det å slippe å ha mye utskifting er billigere og skaper et mer komponent miljø. En vinn vinn situasjon altså.
Skulle man få jobb hos Simon gir det deg muligheter til akkurat det du vil. Gjør du det som kreves av deg i henhold til din stilling får du lønn, og en flott arbeidsplass å gå til. Gjør du mer enn det som kreves av deg i den stillingen du har, blir dette lagt merke til. Er man en god lagspiller for de andre kollegaene sine, samtidig som man gjør det lille ekstra, vil dette fort resultere i at man blir forfremmet. På denne måten kan de ansatte «forfremme seg selv». Dette krever åpenhet på arbeidsplassen, noe Simonnæs verdsetter høyt. Åpenhet og tillit til sine ansatte er viktig, og han er egentlig ikke opptatt av å telle timer, det viktigste for han er at man gjør den jobben man har ansvar for å gjøre.

Et annet viktig aspekt rundt det å skape en suksessfull bedrift er viljen Simonnæs har i henhold til å følge med på utviklingen, og da spesielt utviklingen rundt teknologi og digitalisering. Her er det viktig å holde følge i tech-løpet, der de raske spiser de trege. For han er det viktig å prøve nye ting, og det er kort vei fra idé til testing.
Dette gir grunnlaget for det gode samarbeidet Simonnæs har med Tidsbanken, et selskap som ønsker å forenkle og digitalisere manuelle prosesser. Systemet Tidsbanken har de siste årene gjennomgått store forandringer akkurat slik som teknologien rundt systemet også har gjennomgått. Nøkkelfaktoren er at Tidsbanken alltid har kunnet bygge på produktet sitt i takt med den teknologiske utviklingen, istedenfor å endre seg totalt slik mange andre bedrifter og bransjer har måttet gjort. Dette gjør at samarbeidet mellom disse to er med på å skape vinnere på begge sider.

Skape en vinner

Etter at Simonnæs var ferdig med å sette ord på hva som skal til for å lykkes sitter man igjen med to ting: for det første må man ha viljen til det selv, samtidig som man må ha viljen til å få andre til å gjøre det også. Det kan være enkelt å ha troen på noe, men det å få andre til å ha troen på det samme er muligens nøkkelen til det hele. For Olav Thon blir bare Simon kalt for den serviceinnstilte bergenser. En mann som setter kundene og selskapet først, og seg selv etterpå.

Om man skulle ønske å starte for seg selv eller lykkes med det man skal drive med er det viktig å huske på at man må ha viljen til å ofre det som trengs for å lykkes, og ikke minst huske på at,

de raske spiser de trege

--

--