Kongen på havet

Audun Grytdal
Tidsbanken
Published in
4 min readJan 23, 2020

--

Salgssjef i Fjord Line, Kenneth Smørdal gjestet årets første TidPrat. For anledningen hadde han i oppdrag å presentere selskapets historie. En fortelling om hvordan et selskap i både med- og motvind alltid har klart å holde seg flytende. Og hvordan de i dag klarer å være et moderne rederi med riktig fokus på bærekraft, miljø og samfunnsansvar.

Salgsjef i Fjord Line, Kenneth Smørdal

Nytt år og nye muligheter for å dele historier, kompetanse og verdier. Årets første TidPrat ble avholdt fredag 17. januar i Tidsbankens lokaler i Bergen.
Første gjest og foredragsholder ut dette året var Kenneth Smørdal med ønske om å fortelle Fjordline AS sin historie. Kenneth er en mann med flere baller i luften, som komponist med interesse for langrenn og vindsurfing er det flere sider ved han. Men i all hovedsak er han en «Fjordliner». For øyeblikket er han Head of Sales i Fjord Line, men har 9 år bak seg i selskapet i ulike roller, på ulike skip. En gjenganger er gjesteopplevelser som ofte står i sentrum, og som gjester for hans foredrag denne fredagen ble de oppmøtte fanget i historien om Fjord Line, fra den spede start, og helt frem til dagens moderne Fjord Line.

«Kast loss»

Det hele startet i Bergen med Rutelaget Askøy-Bergen i 1993, som etter flere fusjoner endte opp som Fjordline AS.
Og med skipet MS Bergen gikk første tur for Fjord Line mellom Norge — Danmark. Siden den gang har skip kommet og skip gått. MS Bergen har for eksempel skiftet navn flere ganger, vært leid ut til andre selskaper, og er for øyeblikket å finne i ruten Sandefjord-Strømstad under navnet MS Oslofjord. Historien om dette skipet er ikke unikt, og mange av skipene har underveis endret både navn og eiere.
Siden starten i 1993 hadde selskapet sterk vekst med anskaffelse av blant annet Englandslinjen i 1998. Men for selskapet så har det ikke bare vært medvind, og i 2006 kan man trygt si at det for selskapet var motvind i seilene. Selv om det hele kunne virke som det skulle kantre for selskapet på denne tiden, ble selskapet reddet. Med nye midler kunne man starte på nytt og utvikle det moderne Fjord Line.

Bærekraft og samfunnsansvar

Det moderne Fjord Line består i dag av 4 skip, 800 ansatte, 1,3 million passasjerer i året, og en omsetning på 1,5 milliarder. Selv om selskapet gjør det godt, og er et kjent merkevarenavn for de fleste, ser de seg selv som en underdog.

-I markedet er vi en underdog, vi er der for å ta markedet, forteller Kenneth Smørdal.

Et annet viktig fokus for Fjord Line er bærekraft og miljøvennlige løsninger. MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord er verdens første og største cruiseferger som har LNG-motor, noe som betyr lavere utslipp.

-LNG er flytende naturgass, og med å bruke det eliminerer man utslipp av svovel, og reduserer andre typer for farlig utslipp kraftig. Fjord Line skal levere toppmoderne og miljøvennlige skip, forteller Smørdal.

For selskapet er det ikke kun miljø som står i fokus. Denne julen inviterte Robin Hood Huset, Kirkens Bymisjon og Fjord Line til julaften om bord MS Bergenfjord som lå til kai i Bergen. Her ble enslige, og familier med dårlig råd invitert om bord for et hyggelig måltid i fine omgivelser sammen med andre.

-Det var utrolig givende å få lov til å hjelpe folk i en periode som er tøff for enkelte. Hele 270 gjester kom og fikk en fin feiring sammen med oss, understreker Smørdal.

Arrangementet var for alle bergensere som føler seg aleine i høytiden, eller som ikke har råd til å feire en tradisjonell jul. Målet deres var å gjøre julehøytiden litt hyggeligere for disse menneskene.

-Et mål som ble nådd, avslutter Smørdal med.

Fremtid

Optimismen råder i Fjord Line, og med å spille på lag med samfunnet og tiden har de truffet godt i de markedene de opererer i. De er i dag opptatt av ting skal være enkelt, at ting er behagelig, men også at miljøet ivaretas. Da burde neste ferie kanskje legges på havet?
En ting er sikkert, og det er at Fjord Line sin historie ikke er over, og med ønske om å ikke røpe for mye kan det virke som vi kommer til å se mer av Fjord Line i årene som kommer.

Selskapets slagord «Vi beveger mennesker» er i hvert fall like gjeldene for gjestene om bord skipene som de oppmøtte denne fredagen.

--

--