Moodboard Hazırlamaya Nereden Başlamalısınız?

Asena Çakmak
tio.ist
Published in
4 min readDec 14, 2021

Merhaba, ben Asena. İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde okuyorum ve İstanbul’da bir dijital ürün stüdyosu olan Tio’da dijital tasarım stajyeriyim. İlk yayınımı Tio ile birlikte hazırladık✨

Siz de yukarıdaki örnek gibi birçok görselin bir arada bulunduğu çalışmaları daha önce görmüşsünüzdür. Bu yazıda moodboard denilen bu görsel çalışmanın ne olduğundan ve neden moodboard yapıldığından kısaca bahsedeceğim.

Moodboard nedir? Neden moodboard yaparız?

Bu şekildeki görsel kullanımınlarının projenizin öne çıkarmak istediğiniz noktalarını daha iyi yansıttığını hissedebilirsiniz. Vurgulamak istediğiniz noktaları anlatmak istediğiniz kişilere daha kolay ve basitçe moodboard hazırlayarak anlatabilirsiniz. Peki moodboard nedir, neden moodboard yaparız?

İsminden de anlaşılacağı üzere moodboard aslında üzerinde çalıştığınız projenin “mod”unu anlatan bir görsel panodur. Görsel ögeleri bir araya toplayarak kendi içerisinde tutarlı ve daha önce belirlenmiş kavramlara karşılık gelen bir çalışmadır.

Moodboard yapmanın 3 temel amacı vardır:

1. Tasarımda bulunduğunuz aşamanın tespiti
2. Projenizin hangi çercevede yaşayacağı
3. Projenizin ilerleyen aşamalarında sizin için pusula görevi görmesi

Moodboard hazırlamak için gerekli elementler

Moodboard hazırlamaya karar verdiğinizde nasıl sorusu ilk aklınıza gelen soru olabilir. Öncelikle aktarmak istediğiniz fikrin arka planını, güncel koşulları, gelecek planlarını, hedef kitleyi ve değerleri iyi düşünmek gerekir. Bu aşamada araştırma yapmak ve sıfatlarla belirlemek istediğiniz fikrin sınırlarını çizmek iyi bir seçenek olabilir. Tüm bunlara karar verdikten sonra moodboard hazırlamak için kullanacağınız elementlere geçebilirsiniz.

Fotoğraf

Fotoğraflar oluşturmak istediğiniz ruhu destekler nitelikte olduğunda güçlü bir görsel birliktelik ortaya çıkabilir.

Renk

Moodboard hazırlarken renk seçimi en önemli aşamalardan biridir. Renk paletini belirlerken projenin içeriğiyle eşleşmesi ve kodlamalar bu anlamda verilmek istenilen hissi güçlü bir şekilde karşı tarafa iletir.

Tipografi

Moodboard görsel bir iletişim aracı olmasının yanı sıra seçilen yazı tipi ve yerleşimi de bu iletişimi kuvvetlendirmek ve zihinde bazı kavramların canlanmasını sağlamak için kullanılabilir.

İllüstrasyon

İllüstrasyon eklemek moodboard’da vermek istediğiniz hissi destekler. Burada önemli olan nokta fotoğraf ve seçtiğiniz renklerle illüstrasyonun uyumlu olmasıdır.

Desen

Desen birbirlerini tekrar eden tasarım elemanlarından oluştuğundan dolayı eklemeye karar verdiğinizde nereden kestiğiniz, hangi kısımları aldığınız düşünülmesi gereken unsurlardandır.

Gif

Gif hareketli bir kesit olduğundan izleyen kişinin anında dikkatini çeken bir moodboard elementidir. Bu yüzden fotoğraf, renk, tipografi vb. ögelerin durgunluğunun yanında hemen göze çarptığı için gifin ne olduğu ve yerleşimi dikkat edilmesi gereken kısımlardır.

Moodboard hazırlarken yapılan hatalar

Moodboard hazırlarken uyumlu olabileceğini düşündüğünüz bazı ögeler bir araya geldiğinde bazen istediğiniz sonuçlar çıkmayabilir. Temel hatlarıyla moodboard hazırlarken yapılan hatalar şöyledir:

1- Fikrin arka planını iyi kavrayamamak

Bir fikriniz olduğunda o fikri sıfatlarla çerçevelemek işleri kolaylaştırır. Moodboard hazırlarken de tanımlanan sıfatların fikri doğru karşılamaması bazı tutarsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden yola çıkmadan önce tanımlamaların iyi yapılması ve fikrin arka planının doğru inşa edilmesi sonraki aşamaların rahatça ilerlemesi için kilit noktalardır.

2- Layoutun karmaşık oluşu

Fikrinizi doğru bir şekilde belirlediniz ve moodboard elementlerinizi kanvasa yerleştirmeye başladınız. Ortada hissettiğiniz ancak tam olarak bulamadığınız bir sorun varsa yüksek ihtimalle layout problemiyle karşı karşıyasınız demektir.

Bulduğunuz her bir ögenin yerleştiriliş yeri ve niceliği aslında hissettirmek istediğiniz duyguyu etkilemektedir. Görsel sayısının fazla olması ilk başta avantajlı bir durum gibi gelse de görsellerin uyumunu bir o kadar azaltmış olabilir.
Bu yüzden layout’taki karmaşıklığı önlemek için fikrinizi destekleyen görselleri filtreleyerek ilerleyebilirsiniz.

3- Görsel elemanların birbirini kapaması

Moodboard’da yer verdiğiniz tasarım ögeleri birbirlerinin üzerine gelebilir. Bu şekilde bir yerleşim bilinçli de olabilir ancak göstermek istediğiniz ana ögelerin üstünün ne kadar kapandığı, hangi kısımların kapandığına dikkat edilmelidir.

4- Uyumlu bir renk paletinin olmaması

Renk paletinin belirlenmesi daha önce belirlediğiniz sıfatlar çerçevesinde gerçekleşmelidir. Burada önemli olan çok fazla veya çok az rengin kullanılmaması ve renkler arasındaki uyumdur.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim! Umuyorum ki moodboard hazırlama süreci sizin için daha anlaşılabilir olmuştur. Herhangi bir soru veya yorum varsa cevaplamaktan mutluluk duyarım.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

--

--