Tipografi Bülteni: Ocak 2024

Bu ayın bülteninde, dünyada ve Türkiye’de tipografiye dair önemli gelişmeler var.

Türkçe Tipografi Topluluğu
Türkçe Tipografi Topluluğu

Newsletter

5 min readFeb 1, 2024

--

© Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi

Maarif: Türk Eğitim Tarihi Sergisi

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 100. Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında “Maarif: Türk Eğitim Tarihi Sergisi” Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Selçuklu Müze ve Sergi Salonu’nda açıldı. Sergi, otuz farklı kurumdan toplanan yüzlerce eser ile ilk Türk alfabelerinden başlayarak Selçuklular, Osmanlılar ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait maarif tarihimizin en önemli belgelerini bir araya getiriyor. Sergi, hafta içi ve hafta sonu 9.00–18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

© CoBAC Workspace

Kitap kapağı tasarımcılarının öncüleri

CoBAC Workspace’in, Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze Türkiye’de yayımlanmış kitap kapaklarından bir derleme sunan ve 3–31 Mayıs 2023 tarihleri arasında açılan “İlk Görü: Kitabı Kapağından Okumak” sergisi kapsamında düzenlenen söyleşide, kurucu üyemiz Ömer Durmaz ile İshak Reyna, Yalçın Armağan moderatörlüğünde kitap kapağı tasarımcılarının öncülerini konuştu. Ayrıca Merve Akbaş’ın yayıncılığın büyümesinin kapak tasarımlarına yansıması üzerine Ömer Durmaz ve Davut Yücel ile yaptığı röportajı Litros Sanat’ta yayımlandı.

© Cep Hikâyeleri

Klasik tabela sanatı Cep Hikâyeleri’nde

Grafik tasarımcı olarak çalıştığı ajans dünyasından ayrılıp kendi yolunu çizerek fırça tabelacılığına başlayan ve Balat’ta Klasik Tabela Atölyesi’ni açan Bürkan Özkan, Cep Hikâyeleri adlı YouTube kanalına konuk oldu.

© Hurufatfont

Oğuzhan Cengiz’den yeni yazıyüzü: Ragik

Yazı Tasarımcısı Oğuzhan Cengiz, Ragik adlı yeni yazıyüzünü duyurdu. Düşük kontrasta, geniş aralıklara (aperture) ve odalara (counter) sahip anatomisiyle iyi bir okunurluk sağlayan sans-serif yazıyüzü, süslemeden uzak ve yalın bir anlayışla tasarlanmış. Zengin açıkyazı (opentype) özellikleriyle sekiz yüzü aşkın karaktere, inceden ağıra olmak üzere sekiz ağırlığa, eğiklerle birlikte ise toplam on altı yazıtipine sahip…

© Osmanlı Nesih Hurufatının Soyağacı (1729–1928)

Osmanlı Nesih Hurufatının Soyağacını Görselleştirmek

Onur Yazıcıgil ve Deniz Cem Önduygu, Manifold’da yayımlanan yazılarında, İbrahim Müteferrika’nın bastığı ilk kitapta nesih hurufatın kullanıldığı 1729 yılından, 1928 yılında yapılan Harf Devrimi’ne kadar olan sürede tespit edilen on beş nesih yazıyüzünün birbiriyle olan ve olmayan, görsel ve üretim ilişkilerinin görselleştirildiği veri grafiğinin oluşum sürecine değiniyor.

© ISType

Osmanlı İmparatorluğu’nun Erken Modern Döneminde Ermeniler Sempozyumu

ISType’ın İbn Haldun Üniversitesinde 3 Şubat 2024 Cumartesi günü saat 13.00–19.00 saatleri arasında düzenleyeceği sempozyum, Osmanlı İmparatorluğu’nun on altıncı ila on sekizinci yüzyılları arasında Ermeni tarihi üzerine çalışan genç akademisyenleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Açılış konuşmasını Henry Shapiro’nun yaptığı sempozyumun konuşmacıları arasında; Fr. Levon Zekiyan, Polina Ivanova, Anna Ohanjaniyan, Cesare Santus, Erin Pinon, Onur Yazıcıgil ve Murat Cankara yer alıyor. Sempozyumun kapanış konuşmasını ise Prof. Dr. Suraiya Faroqhi yapacak. Sempozyuma katılım ücretsiz olup sunumlar, simultane tercüme olmadan İngilizce yapılacak. 🇬🇧

© Arabic Type Unit

Mashq Tipografi Konferansı’nın video kayıtları yayımlandı.

American University of Beirut tarafından 2022 yılının ekim ayında yapılan, ülkemizden Onur Yazıcıgil’in de konuşma yaptığı, Mashq Tipografi Konferansı’nın video kayıtları, etkinliği düzenleyen Arabic Type Unit’in YouTube kanalında yayımlandı. 🇬🇧 Bu yılki konferans, önümüzdeki ekim ayında yapılacak.

© addition-projects.com

Plantin Tipografi Enstitüsü öğrencilerinden yeni kitap

Antwerp’teki Plantin Tipografi Enstitüsünün 2022–2023 mezunları tarafından hazırlanan “Melting Metal: Developing Typecraft” adlı kitap yayımlandı. Dr. Frank Blokland’ın önsözüyle başlayan kitap, Rönesans ve Barok döneminde yazı üretiminde rol almış dört farklı figürün çalışmaları üzerinden, eğitim döneminde yapılmış dijital canlandırmalara dair genel bakış sunuyor. 🇬🇧

© Understanding Accessibility

Ağda erişilebilirliği anlamak

Alaïs de Saint Louvent tarafından hazırlanan ve ağ sayfalarında erişebilirliği artırabilmek amacıyla renklerin, yazıyüzlerinin, medyanın uygulanmasına ilişkin ipuçlarını içeren kılavuz. 🇬🇧

© Perec Scripte

Bir serifsiz ile eşleşecek yazıyüzü tasarlamak

Pampa Type’dan Alejandro Lo Celso, Perec süper ailesine ekledikleri ve dikey anatomisi ile dikkat çeken Perec Scripte’nin uzun yıllar süren tasarım sürecini yazmış. 🇬🇧

© Fontathon

Fontathon, 3–4 Şubat 2024 tarihleri arasında yapılacak.

Otuz altı saat boyunca süren ve bu süre boyunca bir yazı tasarımına ya da harfleme projesine odaklanan Fontathon, 3–4 Şubat 2024 tarihleri arasında yapılacak.

Phil Baines (1958–2024)

Phil Baines hayatını kaybetti.

University of the Arts London’a bağlı The Central Saint Martins’te öğretim üyeliği yapan; grafik tasarımcı, yazar ve eğitimci olarak yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Prof. Phil Baines, hayatını kaybetti. St Martin’s School of Art’tan mezun olduktan sonra 1980’lerde misafir öğretim görevlisi olarak ders veren, 1991 yılında yeni adıyla Central Saint Martins’te kadrolu olarak çalışmaya başlayan Baines, disipline yaptığı katkılardan dolayı 2006 yılında profesör oldu. Vernaküleri neredeyse bir meslek haline getiren, yerel harflemeleri keşfetmek için insanları sık sık Londra’da yürüyüşlere çıkaran Baines, Catherine Dixon ile birlikte Central Saint Martins’teki Central Lettering Record’un küratörlüğünü yaptı. 2–17 Ekim 2009 tarihleri arasında on üçüncüsü düzenlenen Grafist etkinliğine seminer ve atölye çalışması yapmak üzere davet de edilmişti.

© ARETE

Latin alfabesinin görsel tarihi: ARETE

Potsdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesindeki UCLAB tarafından hazırlanan, Latin alfabesinin tarihinin etkileşimli olarak görselleştirildiği ARETE, farklı yazıyüzlerinin ve yazı biçemlerinin birbirleriyle olan zaman ve biçim ilişkilerini gösteriyor. 🇬🇧

Her türlü görüş ve önerini e-posta ile gönderebilir, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsin. Eğer hâlâ bültene abone olmadıysan buradan olabilir, geçmiş bültenlere göz atabilirsin.

FacebookTwitterInstagramYouTube

--

--