Tipografi Bülteni: Şubat 2024

Bu ayın bülteninde, dünyada ve Türkiye’de tipografiye dair önemli gelişmeler var.

Türkçe Tipografi Topluluğu
Türkçe Tipografi Topluluğu

Newsletter

4 min readMar 1, 2024

--

© Shift Happens: A book about keyboards

Klavyenin tarihi hakkında yeni kitap

Marcin Wichary tarafından hazırlanan “Shift Happens: A book about keyboards” adlı iki ciltlik kitap, ilk daktilolardan ceplerimizdeki örneklere kadar klavyenin yüz elli yıllık hikâyesini anlatıyor. 🇬🇧

© TDC Ascenders

Ascenders ödüllerine başvurular başladı.

Type Directors Club tarafından düzenlenen, otuz beş yaş ve altındaki bireylerin veya iki kişiden oluşan grupların katılabildiği Ascenders için erken başvuru tarihi 15 Mart, son başvuru tarihi 19 Nisan 2024 olarak açıklandı. Başvuru ücretinin 100 dolar olduğu yarışmanın ödül töreni ise 14 Ağustos 2024 tarihinde New York’ta yapılacak. 🇬🇧

© Ahmet Altun

Ahmet Altun’dan yeni yazıyüzü: Jurgen

Yazı Tasarımcısı Ahmet Altun, iki ağırlığa sahip yeni yazıyüzü Jurgen’i duyurdu. Altun’un, Belçikalı kaligrafi sanatçısı Jurgen Vercaemst’ın çalışmalarından ilham alarak tasarladığı Jurgen, geniş açıkyazı özelliklerine sahip.

© Oğuzhan Cengiz

Oğuzhan Cengiz’den yeni yazıyüzü: Cabira

Bir yeni yazıyüzü de Oğuzhan Cengiz’den… Geometrik anatomiye ve temel karakter setine alternatif olarak farklı leke değerleri sunabilen karakterlerle on ağırlığa sahip Cabira, kullanıcılara tipografik zenginlik sunuyor.

© ATypI

ATypI konferansı, 16 Nisan’da başlıyor.

ATypI’nin bu yıl altmış beşincisini düzenleyeceği tipografi konferansı, 16–20 Nisan 2024 tarihleri arasında Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılacak.

© Turna

Türkçe kodlayıcı ve kod çözücü dil modeli

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümündeki Text Analytics and BIoInformatics Lab (TABILAB) Dil Modelleme Grubu, Turna adını verdiği Türkçe dil modelinin ilk aşamasını tamamlayıp Huggingface’te erişime açtı.

© Mücellit Enstitüsü

Mücellit Enstitüsü açıldı.

Borusan Kocabıyık Vakfı, kaybolmaya yüz tutmuş cilt sanatının hak ettiği değere ulaşmasını desteklemek amacıyla alanında uluslararası uzmanlığı olan sanatkârlarla işbirliği yaparak Kuzguncuk’ta Mücellit Enstitüsü’nü açtı.

© Richard Gans Yazıevi’nden bir görüntü.

Richard Gans Yazıevi’nin tarihi

Avusturyalı Richard Gans tarafından 1888 yılında kurulan ve yirminci yüzyılın sonlarına kadar İspanyol matbaacılık tarihinde bir köşe taşı olan yazıevinin tarihiyle ilgili ağ sayfası.

© Monotype

Monotype’tan 2024 raporu

Monotype, 2024 yılının yazıyüzü eğilimlerini derlediği raporu yayımladı. Monotype’tan Jordan Bell ve Damien Collot’un küratörlüğünde hazırlanan rapor, 2024’ü şekillendirecek yazı ve marka tasarımındaki on eğilimi inceliyor. 🇬🇧

© Print

Print’ten 2024 Tipografi Raporu

“Yazı, artık sadece iletişimle ilgili değildir. Harf biçimleri ruhumuzu okşayan, sakinleştiren, heyecanlandıran, eğlendiren ve büyüleyen yeni amaçların peşinde.”

Print dergisinden Meg Farmer, yazı sirki olarak nitelendirdiği 2024 yılında tipografiye dair öngörülerini yazdı. 🇬🇧

© typeheist.co

Ücretsiz yazıyüzü kullanmanın artıları ve eksileri

Laura Eddy, ücretsiz yazıyüzü kullanırken göz önünde bulundurulması gereken unsurları yazdı. 🇬🇧

© Teyit.org

Teyit.org’tan disleksi modu

Teyit.org, okuma güçlüğü çeken kullanıcılar için hazırladığı Disleksi Modu’nu okurlarına sunmaya başladı.

Thomas Milo ve Morgane Pierson, İstanbul’daydı.

İstanbul, şubat ayında üç tipografi etkinliğine ev sahipliği yaptı. 3 Şubat 2024 tarihinde yapılan Osmanlı İmparatorluğu’nun Erken Modern Döneminde Ermeniler Sempozyumu’nu, ocak bülteninde okurlarımızla paylaşmıştık. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen ve Thomas Milo’nun katıldığı Arapça yazı tasarımı etkinliği, 23 Şubat 2023 tarihinde Ayasofya Yerleşkesi’nde yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü tarafından davet edilen Fransız Yazı Tasarımcısı Morgane Pierson ise 23 Şubat 2024 Cuma günü “Letters of the Past in the Digital World (Dijital Dünyada Geçmişin Harfleri)” başlıklı bir seminer verdi.

© OSAMER

İstanbul Matbaaları’nın Kronolojisi

Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi’nin Staj Programı kapsamında Şeyma Nur Yayla tarafından hazırlanan çalışma, 1453–1839 yılları arasında İstanbul’da bulunan matbaaların dijital kronolojisini sunuyor.

© Artİstanbul Feshane

Emin Barın Sergisi: “Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam”

Artİstanbul Feshane, Hattat ve Cilt sanatçısı Prof. Emin Barın’ın eserlerine ev sahipliği yapıyor. Zafer Yıldırım’ın koleksiyonuna ait bir seçkiden oluşan, küratörlüğünü Sanat Tarihçisi Ali Kayaalp’ın üstlendiği ve 27 Şubat 2024 tarihinde açılan sergi, 29 Nisan 2024 tarihine kadar gezilebilir.

© Tırnak İçinde

Matbaanın tarihine ilgi duyanlar için beş eser

İstanbul Üniversitesinden Dr. Mehmet Erken’in dünden bugüne Türkiye’de matbaa, bir ürün olarak kitap ve matbuat hayatı, tarihi süreçte ülkemizde matbaanın gelişimine dair yazılan eserler üzerine görüşlerini paylaştığı video.

Her türlü görüş ve önerini e-posta ile gönderebilir, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsin. Eğer hâlâ bültene abone olmadıysan buradan olabilir, geçmiş bültenlere göz atabilirsin.

FacebookTwitterInstagramYouTube

--

--