Tipografi Haberleri: Ekim 2020

Tipografi ile ilgili dikkate değer haberlerin yer aldığı aylık bülten

--

© Grilli Type

Grilli Type, GT Super yazıyüzünü WeTransfer için yeniledi.

Noël Leu ve Thierry Blancpain tarafından 2009 yılında kurulan Grilli Type Foundry, WeTransfer’in görsel kimliğinde kullanılmak üzere GT Super yazıyüzünün özelleştirilmiş sürümünü tasarladı.

Fiona Ross (ortada ve ön planda), 1983 yılında Linotype’ın Tipografi Departmanındaki ekiple. © PrintWeek

Yazı tasarımcılığından yazı tarihçiliğine

PrintWeek’ten Murali Ranganathan, İngiliz yazı tasarımcısı Fiona Ross’un yazı tarihçiliğine uzanan serüvenine ilişkin bir yazı kaleme almış.

© FontFabric

Gutenberg’in İlk Yazıyüzü ve İncil Tipografisi

FontFabric’ten Lora Raykova, Gutenberg’in 42 Satırlık İncil’ine ve bu İncil’de kullandığı fonta ilişkin bir yazı kaleme almış. 🇬🇧

© Type Resources

Çevrimiçi tipografi kaynakları

Yeni Delhi’den grafik tasarımcı Kriti Monga, tipografiyle ilgilenenler için bir çevrimiçi kaynaklar listesi hazırlamış.

© MyFonts

Paverify, MyFonts’ta!

Ali Rıza Esin tarafından kilit taşından esinlenilerek tasarlanan Paverify, MyFonts’ta yayımlandı.

© Typotheque

Typotheque’den yeni test lisansı

Typotheque, yazı kütüphanesinde bulunan tüm yazıyüzlerinin ücretsiz olarak test edilebileceğini duyurdu. Typotheque’nin ağ sayfasında oturum açarak yazıyüzlerinin test sürümlerini indirebilir, 60 gün boyunca aynı anda en fazla 10 fontu test edebilirsiniz.

Futura, güncellendi.

Monotype, Paul Renner’in 1927 yılında tasarladığı Futura’nın şimdiye kadar yapılan en kapsamlı güncellemesi Futura Now’u yayımladı. Monotype’ın tasarım ekibini yöneten Steve Matteson, tipografik bir ikona dönüşen Futura’nın, geometrik sans-serifler dünyasında çok ihtiyaç duyulan hümanizmi geri getirdiği ifade ediyor. Latin, Yunan ve Kiril alfabeleriyle Futura Now, açıkyazı özellikleri ve değişken yazıtipleri ile tasarımcılara sınırsız bir çeşitlilik sunuyor.

© Manifold

“Değişken Fontlar ve Empatiye Dönüş”

Christopher Çolak, 5. İstanbul Bienali’nin görsel kimliğini tasarlayan Portolu tasarımcı Maria João Macedo ile değişken fontlar üzerine bir söyleşi yapmış. 🇹🇷

24 Eylül 2020 Cumartesi tarihinde yapılan sunumlar
25 Eylül 2020 Pazar günü yapılan sunumlar

TypeWknd sunumları Youtube’ta!

24–27 Eylül 2020 tarihleri arasında çevrimiçi olarak yapılan tipografi konferansı TypeWknd’in video kayıtları yayımlandı. Karen Cheng, Noemi Stauffer, Paul McNeil, Scott Kellum ve Laura Meseguer gibi tasarımcıların bulunduğu ve yaklaşık onar saat süren sunumlar, konferansın Youtube kanalından izlenebilir. 🇬🇧

© ATypI

ATypI konferansları, 27–31 Ekim 2020 tarihleri arasında yapılacak!

ATypI Tipografi Konferansı, 27–31 Ekim 2020 tarihleri arasında çevrimiçi olarak yapılacak. Beş gün boyunca sürecek ve aralarında Türkiye’den Mehmet Gözetlik, Dilek Nur Polat Ünsür’ün de bulunduğu dünyanın dört bir yanından 100'den fazla konuşmacıyı içeren konferans, biletli olarak izlenebilecek. 🇬🇧

Ebüzziya Ailesi, Kazlıçeşme Sanat’ta izleyicilerle buluşuyor.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından Kazlıçeşme Sanat Merkezinde önemli bir sergi açıldı. Ülkemizdeki matbaacılığın gelişimine önemli katkılar sağlayan Ebüzziya Tevfik Bey’in ve Türkiye’nin köklü ailelerinden olan Ebüzziya ailesinin Tanzimattan Cumhuriyete kuşaklar boyu sanatsal ve kültürel birikimi, 17 Ekim–27 Aralık 2020 tarihleri arasında izleyicilerle buluşacak.

Ed Benguiat (1927–2020)

Ed Benguiat hayatını kaybetti.

Tiffany, Bookman, Panache, Souvenir ile kendi soyadını taşıyan Benguiat ve Benguiat Gothic dahil olmak üzere 600’den fazla yazıyüzüne imza atan Amerikalı yazı tasarımcısı Ed Benguiat, hayatını kaybetti.

Benguiat’ın vefatının ardından Steven Heller, Benguiat’a duyduğu hayranlığı anlatan The Benguiat Period başlıklı bir yazı kaleme aldı. Type Directors Club, Benguiat ile 2016 yılında Tipografinin Efsaneleri serisi kapsamında yaptıkları söyleşiyi ve 2017 yılında Debbie Millman’ın yaptığı röportajın video kayıtlarını tekrar paylaştı. Neil Genzlinger, The New York Times’ın logosunu yeniden düzenleyen Benguiat’a saygılarını yayımladıkları bir yazı ile gösterdi.

© Slanted

“Yearbook of Type 2021–2022" başvuruları başladı.

Slanted Yayınevi, yazı tasarımı kataloğu Yearbook of Type serisinin 2021–2022 başvurularını almaya başladı. 2018–2021 yılları arasında yayımlanan yazıyüzlerinin kabul edildiği kataloğa başvurular, ücretli olarak yayınevinin ağ sayfası üzerinden 15 Kasım 2020 tarihine kadar yapılabilir.

© Promatics Technologies

Mobil uygulamalarda fontları doğru kullanmanın yolları

Promatics Technologies, mobil uygulamalarda fontları doğru kullanmaya ilişkin kılavuz niteliğinde bir yazı yazmış. 🇬🇧

© Bigthink.com

Doğru font seçiminin önemi

Ohio Eyalet Üniversitesi tarafından konaklama sektöründe yapılan bir araştırma, doğru font seçiminin bağışları artırdığını ortaya çıkardı. 🇬🇧

© Smashing Magazine

Tipografi ile yüz hareketi etkileşimi nasıl kullanılır?

Edoardo Cavazza, kullanıcıların yüz hareketlerine tepki veren sayfa düzenleri oluşturmak amacıyla makina öğrenmesi, değişken yazıtipleri ve CSS ızgaralarının nasıl birlikte kullanılabileceği üzerinde duruyor.

© Vox

Sembol yazıtiplerinin kısa tarihi

Phil Edwards, Vox’ta yazdığı yazısında, tamamen sembollerden oluşan yazıtiplerinin tarihine değinmiş. 🇬🇧

© Yedi Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi

Grafik tasarımda bir anlatım dili: Rebus tasarım

Ece Çalış Zeğerek’in görsel bir cinas türü olarak Rebus’un kullanım biçimlerini örneklerle birlikte açıkladığı Grafik Tasarımda Bir Anlatım Dili: Rebus Tasarım başlıklı makalesi Yedi Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi’nde yayımlandı. 🇹🇷

Dalton Maag’ten Wix için özel yazıyüzü

Dalton Maag, bulut tabanlı hizmet sağlayıcı Wix için, tüm marka ve görsel kimlik ögelerini tutarlı kullanıcı deneyiminde birleştiren Madefor adlı yeni bir yazıyüzü tasarladı.

© Adobe Fonts

Adobe Fonts kütüphanesini genişletmeye devam ediyor.

Adobe Fonts, kütüphanesine iki yüzden fazla yeni font ekledi. Bunun yanı sıra, detay sayfaları ve font lisanslarının neye izin verdiğini gösteren lisanslama bölümündeki geliştirmeler de gelen yenilikler arasında.

ISType Mono 2020: Philipp Neumeyer

Playtype’da yazı tasarımcısı ve aynı zamanda profesyonel bir balet olan Philipp Neumeyer ile ISType Mono kapsamında yapılan söyleşi, 27 Ekim 2020 Salı günü saat 20.00’da ISType’ın YouTube kanalında canlı olarak yayımlandı.

2014 yılında güncellenen logo (solda) ve 1967–1999 yılları arasında klasik logo (sağda).

Pizza Hut 1960'lardaki logosuna geri dönüyor.

Simon Walker, 1960'lardaki klasik logosuna dayanarak Pizza Hut için özel bir font tasarladı. Popüler pizza zinciri, kırmızı renkli düz çatılı klasikleşmiş logoyu 1967 ilâ 1999 yılları arasında kullanmış, logolarını 1999 yılında değiştirme kararı almıştı.

Lynne Yun’dan yazı tasarımına yönelik eğitim videoları

Yazı tasarımcısı ve tasarım eğitmeni Lynne Yun, Parsons School of Design’daki Yazı Tasarımı dersi için hazırladığı eğitim videolarını paylaştı. 🇬🇧

© Dezeen

Margaret Calvert’ten Birleşik Krallık istasyonlar için özel yazıyüzü

İngiliz grafik tasarımcı Margaret Calvert, Birleşik Krallık’ta istasyon tabelalarında kullanılmak üzere Rail Alphabet 2 adlı bir yazıyüzü tasarladı. Calvert’ın 1960’larda Jock Kinneir ile birlikte tasarladığı Rail Alphabet’in güncellenmiş sürümü olan Rail Alphabet 2, A2-TYPE’tan Henrik Kubel ile birlikte tasarlandı. 🇬🇧

Türkçe Tipografi Topluluğu’nun aylık olarak hazırladığı ve tipografi ilgili dikkate değer haberlerin yer aldığı 2020 yılı Ekim ayı bülteni.

Facebook | Twitter | Instagram

--

--