Yeni baştan tiyatro.co
“Merhaba” diyerek başladık 1 Ekim 2017’de.
Bir sezon boyunca (2017/18) tiyatro için “Yeni Nesil Tiyatro” olmaya çalıştık ve bir şeyler de yaptık zannediyorum. Tiyatronun eleştirilebilir olmasını hedefleyerek ve Ankara’dan başlayarak, elimizden geldiğince tüm oyunları tiyatro.co’ya ekledik. Bu oyunlar için biraz karmaşık olsa da yeni bir eleştiri sistemi uyguladık. Tipik olarak uygulanan 0–10 arası puanlama ile birlikte, kişilerin oyunlara 4 kriterde (Oyunculuk, Hikaye-Kurgu, Müzik-Işık, Kostüm-Dekor) eleştiri bırakabilmelerini hedefledik. Sezon içinde tiyatro.co’da yer alan 86 oyuna toplamda 51 eleştiri geldi. Bu 86 oyun ayrıca 1850 kez puanlandı. Burada eleştiri üzerine çok değinmeyeceğiz ve bunu uzunca “Eleştiri ile geçen bir sezon 2017/18” yazısında anlattık. Ve sezon bitiminde ekip olarak 4 haftalık bir süreçte tiyatro.co ile neler yaptık, neleri kaçırdık ve ne yapmak istiyoruz üzerine uzun uzun konuştuk.
Neler yaptık, neleri kaçırdık
Tiyatro.co ile yola başlarken hedefimiz tiyatronun daha görünür ve eleştirilebilir olmasıydı. Bu amaçla tiyatro eleştirisi yazıları bulamama sorununu gidermek ve basit bir eleştiri sistemi ile tiyatro oyunlarının değerlendirilmesi/eleştirilmesine katkı sağlamak istedik. Ancak Ankara ile devam etsek dahi oyunların takibi, güncel tutulması ve eleştiri üzerindeki sorunlara çözüm bulmak için yeterli iş gücüne sahip olmadığımızın farkına vardık.
“Meydan” adını verdiğimiz bir harita oluşturduk ve Ankara’da yer alan sahne, gişe ve tiyatro mekanlarını bu haritaya ekledik. Bir beyin fırtınası sonucunda ortaya koyduğumuz Meydan fikri, bir aylık bir mesainin ardından site üzerinde yer almıştı. Ancak Google Haritalar alt yapısını kullanarak oluşturduğumuz Meydan, aslında Google Haritalar’a kıyasla, büyük bir yenilik de getirmiyordu. Meydan ile uğraşmaya devam ederken süreç içinde Google, haritalar için API sistemini değiştirdi ve kredi kartı tanımlamayı şart koştu. Biz de en başta Google Haritalar’a geçmediğimiz için, için için yanarak Meydan’ı Google Haritalar’a taşıdık.
İlk sezonumuz boyunca farklı türden içerikler ürettik. Bulunduğumuz kuluçka programında, iş modeli ve aslında ne yaptığımız üzerine çeşitli tartışmalar yürüttük. Sonunda, eleştiriyi devam ettirelim, dediysek de gerçekle örtüşmeyen motivasyon ve iş yükünü düşünerek tiyatro.co’yu yeni baştan yazalım dedik.
İşte bu noktada, tiyatro.co ile çıktığımız yolculuğu amaç edinerek ve tiyatronun hikayesini anlatarak yola devam etmeye karar verdik. Bu cümle biraz yoğun ancak elimizdeki emek ve motivasyonun sınırları içinde yapabileceklerimizi gözden geçirerek geldiğimiz sonuç bu.
Şimdi gelelim neler yapmak istiyoruz kısmına
Tiyatro.co için yeni sloganımız : “tiyatro.co, tiyatronun hikayesini anlatır.” oldu. Şimdilerde moda olan, insanların hikaye paylaşma eğiliminden etkilenmedik dersek yalan söylemiş oluruz. Ancak etkilendiğimiz kısım, insanların delicesine hikaye paylaşmaları değildi, hikaye paylaşırken kaybolan anlam ve tiyatronun anlatılmaya değer bir hikayesinin olmasıydı. Bu noktada hikaye anlatıcılığı yaparken deneyimi odağımıza alarak, diğer bir deyişle “deneyim odaklı hikaye anlatıcılığı” yaparak yeni bir yayın hayatına ve yeni bir tiyatro.co’ya merhaba diyoruz.
Bundan sonra tiyatro.co’da
- Oyunlar için puanlama ve oyun sayfası üzerinden eleştiri yapılması mümkün olmayacak.
- Eleştiri yazılarına devam edilecek ancak mevcut eleştirilerinki dahil olmak üzere puanlamalar kaldırılacak ve eleştiri gönderen kişilerin yazıları tiyatro.co’da yer alacak. Dilersen sen de eleştiri gönderebilirsin.
- İçerik gönder sayfamız üzerinden yine içerik kabul edilecek ancak deneyim içermeyen ve bir hikayesi olmayan yazılar yayımlanmayacak.
- Bu bağlamda, haber, duyuru ve etkinlik yazıları siteye eklenmeyecek.
- Meydan halihazırda Google Haritalar’a taşındı ve oradan devam edecek. Dilersen sen de katkı sunabilir, geliştirmemiz için destek olabilirsin.
Originally published at tiyatro.co on September 4, 2018.