TOEFL ve IELTS Farkı

TOEFL Profesörü
TOEFL Profesörü
8 min readJul 25, 2021

--

İngilizce dil becerilerinizi kanıtlamak için bir sınava girmeniz gerekiyorsa, TOEFL ve IELTS piyasadaki en popüler seçeneklerden ikisidir. Peki TOEFL veya IELTS’e kimler girmeli? Bu testeler nasıldır? Okullar bir sınavı diğerine tercih ediyor mu? Hangisinde daha yüksek puan alırsın?

Bu yazıda TOEFL ve IELTS farkını masaya yatırıyoruz 🥳

IELTS mi TOEFL mı sorusunu yanıtlamak için önce her bir testi şöyle bir inceleyelim.

Tanıştırayım: TOEFL

TOEFL (Test of English as a Foreign Language), GRE’yi (ABD’de lisansüstü okullara kabul almak için bir sınav) ve diğer birkaç testi geliştiren aynı kuruluş olan ETS tarafından hazırlanan bir akademik İngilizce dil yeterlilik sınavıdır.

TOEFL’ın kağıt tabanlı veya internet tabanlı olmak üzere çeşitli sürümleri vardır. Bu kılavuzda, internet üzerinden uygulanan TOEFL iBT’ye odaklanıyoruz. TOEFL iBT, bugüne kadar TOEFL’ın en yaygın olarak girilen ve kabul edilen versiyonudur.

TOEFL Formatı Nasıldır?

TOEFL toplam 3.5 saat sürer ve dört bölümden oluşur. Reading-Listening ve Speaking-Writing bölümleri arasında on dakika ara verilir. Her bölüm için puan aralığı 0–30 puan arasıdır. Her bölümden aldığınız bu puanlar daha sonra toplanır, yani toplam TOEFL puanınız 0–120 arasında olacaktır. Sınav formatı aşağıda.

TOEFL İçeriği Nedir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, TOEFL, her biri İngilizce becerilerinizin farklı bir alanını test eden dört bölüm içerir. Aşağıda, her bölümde neler beklenebileceğine dair kısa kısa açıklamalar bulacaksınız.

TOEFL Reading

Okuma bölümünde öğrencilerin okuması ve sorularını cevaplaması gereken akademik İngilizce ile yazılmış üç veya dört pasaj olacaktır. Pasajlar, bir konuyu veya disiplini tanıtan üniversite düzeyindeki ders kitaplarından alınmıştır. Bu bölümde üç tür soru var: bildiğimiz çoktan seçmeli sorular, öğrencilerin bir paragrafta doğru yere bir cümle yerleştirmesi gereken sorular ve öğrencilerin bilgileri bir çizelge veya özet tablo halinde düzgün bir şekilde sıralamaları gereken sorular.

ℹ Yazı aşağıda devam ediyor

TOEFL Listening

Dinleme bölümünde, her biri bir dizi soru tarafından takip edilen dört ila altı dinleme pasajı bulunuyor. Pasajlar, öğrencilerin günlük akademik yaşam diyaloglarını, üniversite dersinde yapılan diyalogları veya iki öğrenci veya bir öğrenci ve öğretmen arasındaki diyalogları içerir. Soruların hepsi bu bölümde çoktan seçmeli.

TOEFL Speaking

Bu bölümdeki ve writing bölümündeki sorulara “task” denir. Speaking bölümündeki ilk task, yanıt verirken öğrencinin kendi fikirlerine ve deneyimlerine dayanan bağımsız konuşma task’idir.

Kalan üç task integrated görevlerdir. Öğrenciler bu tür soruları cevaplarken birden fazla beceriyi kullanmalıdır. Mesela speaking + listening gibi.

TOEFL Writing

Yazma bölümünün iki görevi var: Integrated Essay ve Independent Essay. Integrated essay için öğrenciler kısa bir dinleme pasajı dinler ve kısa bir okuma pasajı okurlar. Daha sonra bu iki pasajdan aldıkları bilgileri özetlemek ve karşılaştırmak için 20 dakikaları olacak. TOEFL’ın önerdiği yanıt uzunluğu 150–225 kelimedir.

Independent essay için öğrencilere bir konu verilir ve bu konu hakkında görüşlerini bildirmeleri beklenir. Yazı açık olmalı ve örneklerle desteklenmelidir. Bu bölümde öğrencilere 30 dakika veriliyor ve TOEFL’a göre öğrenciler genellikle en az 300 kelime yazıyorlar.

ℹ Yazı aşağıda devam ediyor

Tanıştırayım: IELTS

IELTS (International English Language Testing System), British Council ve IDP’nin ortaklaşa kurduğu bir başka İngilizce dil yeterlilik sınavıdır.

IELTS’in iki versiyonu var: IELTS Academic ve IELTS General Training. IELTS Academic, bir yüksek öğrenim kurumuna veya bir işe başvuran kişiler içindir. IELTS General Training, orta öğretim veya iş deneyimi kazanmak için İngilizce konuşulan ülkelere seyahat eden kişiler içindir. Bu yazıda, lisans ve lisansüstü kurumlara başvuran öğrencilere yönelik sürüm olduğundan (her iki sürüm de aynı puanlama sistemine ve benzer formatlara sahip olsa da) IELTS Academic’e odaklanıyoruz.

IELTS Formatı Nasıldır?

IELTS’in toplam süresi 2 saat 45 dakikadır. IELTS, TOEFL ile aynı dört bölüme sahiptir, ancak bu iki sınav becerileri farklı sıralarda test eder. IELTS’de her bölüm için 0–9 arası bir puan alıyorsunuz. Genel puanınız ise bu dört puanın ortalaması oluyor ve yine 0–9 arası bir puan.

TOEFL’den farklı olarak, IELTS sınavında konuşma bölümünü tercih ederseniz diğer bölümlerden bir hafta öncesine veya sonrasına kadar alabilirsiniz (Sınava kayıt olurken konuşma sınavınızın tarihini ayrıyetten seçiyorsunuz).

IELTS İçeriği Nedir?

Aşağıda, IELTS’in dört bölümü daha derinlemesine açıklıyoruz 🤗

IELTS Listening

Bu bölümde dört dinleme pasajı dinleyeceksiniz (ikisi günlük konuşma, biri eğitim bağlamında yapılan konuşma ve biri de üniversite dersi). Her pasajdan sonra 10 soru cevaplamanız gerekiyor. TOEFL’ın aksine IELTS’te çoktan seçmeli sorulara ek olarak eşleştirme, diyagram etiketleme, cümle tamamlama ve kısa cevap gibi çeşitli soru türleri vardır.

IELTS Reading

Reading bölümüne gelince… her biri yaklaşık 10–15 sorudan oluşan üç pasaj var bu bölümde. Pasajlar kitaplardan, dergilerden ve gazetelerden uyarlanmış pasajlar. Bu pasajlar narrative (anlatı), descriptive (betimleyici) ve argumentative (tartışma) gibi çeşitli tarzlarda yazılmış olabilir. Bu pasajlardan en azından biri ayrıntılı bir mantıksal argüman sunacaktır.

Dinleme bölümü gibi, okuma soruları da çoktan seçmeli, eşleştirme, diyagram etiketleme, cümle tamamlama ve kısa cevap gibi çeşitli cevaplama çeşitleriyle çıkacak karşınıza.

IELTS Writing

Bu kısımda iki yazma taski var. Task 1 için, öğrencilerin (bir grafik, tablo, çizelge veya diyagram gibi) görsel bir bilgiyi kendi sözcükleriyle tanımlamaları isteniyor. En az 150 kelime beklentisi var, onu da söyleyeyim. Öğrencilerin bu göreve 20 dakika ayırmaları öneriliyor.

Task 2 için öğrencilere bir konu, genellikle bir tartışma veya tartışmada bir bakış açısı verilir. Bu konuda akademik yazı tarzında en az 250 kelime yazmalıdırlar. Bu soruya 40 dakika ayırmaları önerilir. Her iki görev için de öğrenciler soruya ne kadar iyi yanıt verdikleri, yazılarının netliği, kelime dağarcığı, imla ve dilbilgisi açısından test edilir.

IELTS Speaking

IELTS Konuşma bölümünde, bir sınav görevlisi ile sözlü görüşme yapacaksınız. Cevaplarınız da bu kişi tarafından kayıt altına alınacak. Bu bölüm üç taskten oluşmaktadır.

Task 1: Görüşmeci, öğrenciye işleri, aileleri, çalışmaları ve ilgi alanları hakkında günlüksorular soracak.

Task 2: Görüşmeyi yapan kişi, öğrenciye üzerinde tartışması gereken bir konuyu içeren bir kart verecektir. Öğrenciye hazırlanması için bir dakika veriliyor. Ardından iki dakika konuşuyorsunuz. Bunun ardındansa görüşmecinin bir veya iki sorusunu yanıtlıyorsunuz.

Task 3: Bu taskte de öğrenci ve görüşmeci, 2. taskte sunulan konuyu dört ila beş dakika daha derinlemesine tartışmaya devam ediyor.

ℹ Yazı aşağıda devam ediyor

IELTS Puanlarını Kimler Kabul Ediyor?

TOEFL gibi, IELTS puanları da dünya çapında 9.000'den fazla kurum tarafından kabul edilmektedir. IELTS, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler için TOEFL kadar sık ​​girilen bir sınav değildir ve Birleşik Krallık ve Avustralya gibi eski İngiliz sömürgesi ülkelerde daha popülerdir. Kısacası birçok Amerikan okulu hala TOEFL puanlarını kabul etmektedir.

Hangi Sınava Girseniz Daha Yüksek Puan Alırsınız?

Gördüğünüz gibi hem IELTS hem de TOEFL aynı becerileri test ediyor. Ama bir fark var: sizi test etme biçimleri tam olarak aynı değil. Aşağıda TOEFL ile IELTS arasındaki en önemli beş farkın açıklamaları var. Bunları okurken şöyle bir bakın bakalım hangileri sizi daha güçlü gösteriyor. Emin değilseniz, her sınav için bir deneme sınavına girebilir ve hangisinde kendinizi daha rahat hissettiğinizi görebilirsiniz.

Fark 1: Çoktan Seçmeli ve Açık Uçlu Sorular

Sınavlar arasındaki en önemli fark şu: Reading ve Listening bölümleri için IELTS’deki soruların çoğuna kendi cevaplarınızı kendinizin yazması gerekecek, TOEFL’da ise tüm cevap seçenekleri size verilecek. Ancak, bu bölümlerdeki TOEFL sorularının tamamı çoktan seçmeli değildir, onu da belirtelim. IELTS’de birçok soruya kendi cevabınızı siz bulacaksınız. Açık uçlu yani.

Örneğin, her iki sınavda da sıralama yapmanız veya adım listesi oluşturmanız gereken sorular var. TOEFL’da adımlar size zaten veriliyor ve sizin bunları doğru sıraya koyuyorsunuz. IELTS için, adımları kendi kendinize bulup yazmanız ve uygun şekilde sıralamanız gerekir.

Çoktan seçmeli soruları veya seçenekler listesinden bir yanıt seçmeniz gereken soruları tercih ediyorsanız, TOEFL ile daha rahat hissedebilirsiniz.

Fark 2: Bilgisayar Tabanlı ve Kağıt Tabanlı

TOEFL mı IELTS mi diye soran biri aslında şunu soruyordur: Bilgisayarla mı daha rahatım kağıtla mı?

TOEFL’a giren hemen hemen herkes sınavı bilgisayarda yapacaktır. Sınava girenlere TOEFL kağıt kalem sağlıyor, ancak tüm resmi cevaplarınızı bilgisayarda işaretleyeceksiniz. IELTS ise bilgisayarda veya birçok sınav yerinde kalem ve kağıt ile sunulmaktadır.

Klavyede yazmakta kalemle yazmaktan daha hızlıysanız, el yazınız çirkinse veya kağıt sınavları yerine bilgisayarları tercih ediyorsanız, TOEFL’ı tercih edebilirsiniz. Cevaplarınızı kalemle yazmayı tercih ediyorsanız, bilgisayar tabanlı sınavlardan rahatsız oluyorsanız veya İngilizce klavyelere aşina değilseniz, IELTS’i daha kolay bulabilirsiniz.

Fark 3: Okuma Bölümünde Kullanılan Pasajlar

Hem TOEFL hem de IELTS için Okuma bölümleri, her biri bir dizi soru tarafından takip edilen birkaç pasajdan oluşur. Ancak, iki sınavda farklı metin türleri kullanılır. IELTS, akademik metinlerin yanı sıra gazete ve dergilerden pasajlar da kullanır. TOEFL yalnızca akademik metinleri kullanır, bu da okuma pasajlarının genellikle anlaşılması daha zor kelime ve kavramlarla daha yoğun olduğu anlamına gelir. İngilizce okuma becerilerinizden emin değilseniz, IELTS Okuma bölümünü daha kolay bulabilirsiniz.

ℹ Yazı aşağıda devam ediyor

Hemen resme tıkla, görüşelim 🤗

Fark 4: Bilgisayara Konuşma ve Gerçek bir İnsanla Konuşma

TOEFL’da Konuşma bölümü, sınavın diğer tüm bölümleri gibi bilgisayar üzerinden yapılır. Kaydedilmiş soruları duyacak ve cevabınızı vermek için bir mikrofona konuşacaksınız. Karşınızda kimse olmayacak. IELTS ile ise gerçek bir insanla sohbet ediyor olacaksınız.

Bu, IELTS mi TOEFL mı tartışmasındaki en önemli faktörlerden biridir ve dikkate alınması gereken önemli bir husustur. Bazı insanlar gerçek bir insanla konuşmayı daha stresli bulup TOEFL’ı tercih ederken, bazı insanlar karşısında bir insanla konuşmayı tercih ediyor.

Ayrıca, TOEFL’daki Konuşma bölümü her zaman sınavın üçüncü bölümüdür, IELTS ile bu bölüme sınavın geri kalanından bir hafta önce veya sonra girebilirsiniz. Bazı insanlar IELTS’i tek oturuşta bitirmeyi tercih ederken, bazıları sınavı parçalara bölmeyi tercih eder.

Fark 5: Önerilen Essay Uzunlukları

Hem TOEFL’da hem de IELTS’te Yazma bölümü için iki essay yazmanızı gerekiyor. Bununla birlikte, IELTS’te size önerilen 400 kelimeyi yazmanız için 60 dakika veriyor. TOEFL size sadece 50 dakika verirken yaklaşık 500 kelime yazmanızı öneriyor. İngilizce essay yazmak zorsa ve uzun zamanınızı alıyorsa, daha az kelime beklendiğinden IELTS’in yazma bölümünü daha kolay bulabilirsiniz. Ama minimum kelime sayısına hiç kulak asmamanızı tercih ederim. Ben her zaman öğrencilerime diyorum: Soruyu cevapla, açık ve net ol, düzgün bir İngilizceyle yaz, çok iyi bir puan alırsın.

TOEFL mı daha ucuz IELTS mi?

Son olarak, her bir testin maliyeti, dikkate almak istediğiniz başka bir faktör olabilir. TOEFL’ın Türkiye’deki fiyatı $185. IELTS’in fiyatı ise yaklaşık $165. Yani aralarında pek bir fark yok.

TOEFL İngilizcenizi ölçen bir sınav değildir, doğru çalışmayla İngilizcesi intermediate olan birisi istediği puanı alır. İngilizcesi advanced olan ama TOEFL’ın kendisine hazırlanmamış kişi istediği puanı alamayacaktır.

🥳 Yazıyı beğendiysen paylaş ki daha fazla insanın işini görsün.
❓ Her türlü sorunu ve yorumunu benimle paylaşabilirsin.
⭐ Aklına koyarsan başarırsın, yardıma ihtiyaç duyarsan ben burdayım.

E-posta: buraxenel@outlook.com
Instagram: @toeflprofesoru

--

--