De ontwikkeling van de stuurgroep #Vastenavondkamp

Oscar Kolenberg
Toekomstlabs Noord Limburg
4 min readDec 21, 2017

Op dinsdagavond 31 oktober vond er in de Muspelheim in Blerick een vergadering plaats van de stuurgroep, een groep actieve bewoners van de wijk Vastenavondkamp die graag als kartrekkers samen willen nadenken over op welke manieren er beter samengeleefd kan worden in de wijk en hoe dat goed georganiseerd kan worden samen met de bewoners van alle buurtjes in de wijk. Wij, van het Toekomstlab initiatief, waren uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Vorige week, op 24 oktober, heeft er een gesprek plaats gevonden tussen de stadsdeelmanager van Blerick en de leden van de stuurgroep. Hierin werd overlegd over op welke manier de gemeente samen met de bewoners tot duurzame oplossingen in de wijk kan komen. Hierbij waren wij aanwezig, en hebben de living lab methodiek voorgelegd als eventuele toegevoegde waarde aan het proces waarin de bewoners zitten.

Lab aanpak & Buurt Bestuurt

Een living lab is een manier van experimenteren met nieuwe toekomstscenario’s die worden ontworpen met iedereen die van de kwestie is (bewoners, professionals, ondernemers, overheid etc.). Tijdens een bewonersavond in september werd er enthousiast gereageerd op deze methode omdat er behoefte is aan wat handvatten om te werken aan de kwesties die spelen in de wijk.

De stuurgroep wil graag door middel van werkgroepen de bestaande problemen in de wijk aanpakken. De stuurgroep zou hierin een coördinerende rol kunnen vervullen: iedere werkgroep stuurt minimaal één afgevaardigde naar de stuurgroep, zodat elke werkgroep weet waar iedereen mee bezig is en ze elkaar kunnen ondersteunen waar mogelijk. De werkgroepen krijgen ondertussen steeds meer vorm: er hebben zich al meerdere bewoners aangemeld. De bedoeling is dat de werkgroepen worden aangevuld door professionals om samen de kwesties aan te pakken.

Dit laatste is een taak die de gemeente op zich genomen heeft. De gemeente wil de wijk verbeteren vanuit de ‘Buurt Bestuurt’ werkwijze. Dit is een stappenplan en instrument dat landelijk wordt gebruikt en dat ook in andere stadsdelen van Venlo al geïmplementeerd is en goede resultaten oplevert. In dit stappenplan faciliteert de gemeente een gestructureerde samenwerking tussen bewoners en professionals. Samen kunnen zij problemen aanpakken.

Buurt bestuurt — Stappenplan

Visie en wens van de stuurgroep

De leden van de stuurgroep geven aan graag gecoacht te willen worden in het proces waarin zij zitten. Volgens hen voldoet Buurt Bestuurt niet volledig aan de behoeftes van de bewoners: de bewoners hebben het idee dat de gemeente op deze manier nog heel strak de touwtjes in handen houdt, en de bewoners beperkte mogelijkheden heeft: ‘Die groep professionals zal wel met een zeer beperkt aantal mogelijkheden naar ons toe komen, zonder ons ook maar iets gevraagd te hebben.’ De labaanpak zien de bewoners als een structuur die bij hun wens aan zelfregie past. ‘Wij willen nou eens leidend zijn, hoe wij willen dat het gaat. Deze methode lijkt ons goed bruikbaar om dat vorm te gaan geven.’ De bewoners willen graag in de actie gaan.

Het idee van de aanwezigen is, is dat de stuurgroep en de kartrekkers van de werkgroepen de labaanpak gaan leren kennen middels een training , zodat zij steeds een stapje voorlopen in het proces ten opzichte van de andere leden van de werkgroepen. Hierin is het ook mogelijk dat geïnteresseerde professionals, zoals bewonersondersteuners en ambtenaren, kunnen aansluiten om mee te leren in dit proces. Dit kom steeds terug in het gesprek tussen de stuurgroepleden: ze willen open zijn voor iedereen die op welke manier dan ook binding heeft met de wijk betrekken in het proces dat zij op gang hebben gezet, zodat de hele wijk uiteindelijk een steentje bij kan dragen aan het verbeteren van de wijk.

Samenwerken met professionals

Twee weken na deze vergadering, op 14 november, vindt de officiële kick-off van de werkgroepen plaats die de komende tijd per thema aan de slag gaan in de wijk. Hierbij moeten de professionals die van de thema’s zijn ook aanwezig zijn. Er worden binnen de groep afspraken gemaakt over wie welke personen gaat benaderen. Er wordt een beetje terughoudend gereageerd in de groep: ‘Dit zal wel weer een agendakwestie zijn en daardoor moeilijk worden’. Maar de wens voor positieve samenwerking is groot: “We willen ons vanuit het lab-principe organiseren, met professionals er dus bij om samen te werken, anders kan het niet toch?’ Kortom, de leden van de stuurgroep hebben aan het einde van de bijeenkomst samen een beeld gemaakt over wat een goede samenwerking zou kunnen zijn en beginnen het al voor zich te zien.

Tot slot zijn er afspraken gemaakt om de ontwikkeling van de stuurgroep in gang te houden. Wij van het Toekomslab initiatief hebben beloofd een labgids te maken en een korte training te verzorgen. De eerste stappen in de samenwerking zijn dus gezet, op naar de volgende!

--

--