Kick off in #Beesel!

Oscar Kolenberg
4 min readDec 21, 2017

--

De afgelopen tijd is de gemeente Beesel druk bezig geweest om een groep mensen bij elkaar te brengen om na te gaan denken over hoe men in Beesel ‘goed kan samenleven’, waarbij de nadruk ligt op sociale integratie van nieuwkomers. De afgelopen weken zijn wij, van de HAN, bij bijna alle potentiële leden van deze groep langs geweest om na te gaan hoe zij denken over dit thema. Afgelopen dinsdag, 28 november was eindelijk de Kick off, de officiële aftrap en de eerste groepsbijeenkomst van dit Toekomstlab.

In de afgelopen weken hebben wij Beesel steeds beter leren kennen. We hebben gesprekken gevoerd met de gemeente, bewoners, medewerkers van Synthese, de basisschooldirecteur en nieuwe bewoners. Hieruit kregen wij het beeld van de gemeente dat de gemeente super hard zijn best doet om te functioneren naar de behoeftes van de bewoners, met een faciliterende rol in plaats van een verzorgende rol. De gemeente is wat dat betreft al in een ver stadium van de transitie, die door de omgang van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving in 2015 is ingezet. Verder spraken wij enthousiaste mensen uit het dorp, die over het algemeen erg tevreden zijn over hun leven in Beesel, maar ook wel aandachtspunten zien die ze graag ter tafel brengen tijdens de bijeenkomsten van het Toekomstlab.

Afgelopen dinsdag was het dus zo ver. De basisschooldirecteur van de Triolier heeft zijn school beschikbaar gesteld voor de bijeenkomsten. In de gemeenschapsruimte hadden we alle informatie die we hadden verzameld opgehangen, uitgestald en neergelegd, ook hadden we pepernoten gebakken en deze op tafels gezet. Om 19.30 was iedereen aanwezig en vingen we aan. Allereerst werd iedereen welkom geheten door Viviane Knoops, docente van de HAN en labcoach. Hierna stelde iedereen zich voor aan de hand van drie vragen: wie ben je? Wat is het belangrijkste in je leven? En wat is je doel van deze bijeenkomsten? Wat naar onze mening mooi was, was dat iedereen aangaf dat familie en ‘thuis’ het belangrijkste in hun leven is, een gemene deler die van groot belang kan zijn.

Hierna nam Bram Jacobs, wethouder Zorg en Welzijn van Beesel, het woord. Hij legde uit wat de koers is die de gemeente heeft ingezet omtrent ‘goed samenleven’ in de gemeente en op welke manier het Toekomstlab hieraan een bijdrage kan leveren.

Na de toespraak van de wethouder was het tijd om aan de slag te gaan. Men werd uitgenodigd om in tweetallen in te gaan op de vragen ‘wat is van belang voor goed samenleven?’ en ‘wat heb ik hier zelf voor nodig?’ Enkele voorbeelden van antwoorden die in tweetallen ter tafel kwamen, zijn ‘elkaar ontmoeten’, ‘geen vooroordelen hebben’, ‘de moeite nemen om iemand te leren kennen’ en ‘iedereen is anders, maar wel gelijkwaardig’. De tweede vraag bleek moeilijker te zijn om te beantwoorden, zoals bedoeld. Antwoorden die gegeven werden, zijn ‘de mogelijkheid krijgen om initiatieven op te zetten’, ‘gehoord worden en met respect behandeld worden’, ‘eigen regie nemen’ en ‘niet oordelen naar anderen’. Mooie inzichten die belangrijk zijn voor de bewoners en professionals uit Beesel, die later in het proces goed van pas kunnen komen!

Na deze inzichten was het tijd voor een korte pauze, waarin we mochten genieten van gevulde druivenbladeren, gemaakt door een van de nieuwkomers, een Syrische vrouw die met haar gezin in Reuver woont. Na deze korte break gingen we verder met het uiteenzetten van de verhalen die wij eerder hadden opgehaald bij de leden van het lab. Wij hadden ter voorbereiding empathiekaarten gemaakt van personen uit vier verschillende ‘werelden’: de gemeente, de professional, een bewoner en een nieuwe bewoner. We vingen aan met het verhaal van de nieuwe bewoner, een Syrische jongeman van 23. Eerst vertelden wij een stukje over zijn verhaal, waarna hij snel het woord overnam. Hij vertelde over dat hij eigenlijk heel blij is in Nederland, maar dat er enkele zaken niet goed zijn gegaan tussen hem en de gemeente. Zo werd hij gepusht om afgelopen zomer vrijwilligerswerk te gaan doen, terwijl hij met zijn school had afgesproken om zelfstandig door te studeren en hij een bijbaantje had, en heeft hij problemen met zijn uitkering omdat hij tijdens de zomervakantie zo veel verdiend had, dat hij nu, nu hij niet meer fulltime werkt, geen uitkering meer zou krijgen. Hij kreeg hierin bijval van bijvoorbeeld een vrijwillige ondersteuner van nieuwkomers, die dit voorbeeld herkend van haar werkzaamheden.

Door steeds nieuwe inzichten op tafel te brengen door empathiekaarten van andere perspectieven te geven, kwamen de belangrijkste punten rondom het thema sociale integratie van nieuwkomers in Beesel steeds meer boven tafel. Uiteindelijk zijn de belangrijkste punten die ter tafel zijn gekomen tijdgebrek om de Nederlandse taal te leren, beleid en regels van de overheid, de complexiteit van het vinden van je weg in de Nederlandse samenleving en haar instanties, grote cultuurverschillen, communicatie, kaderen en dat initiatieven niet altijd aansluiten bij de gebruiker. Al met al super veel inzichten, die we na iets meer dan twee uur samenwerken al op tafel gekregen hadden en waar we als lab zeker mee aan de slag kunnen!

De algemene indruk is dat de groep mensen een goede mix is tussen professionals en bewoners, die elkaar kunnen complementeren en nieuwe inzichten kunnen geven omtrent het complexe thema ‘sociale integratie’. De komende tijd is het van belang dat de indrukken kunnen bezinken en we in goede samenwerking met elkaar gaan kijken op welke manieren we de punten die ter tafel kwamen hanteerbaar kunnen maken, en zodoende de sociale integratie in Beesel een beetje kunnen bevorderen. Wij hebben in ieder geval super veel energie gehaald uit de bijeenkomst!

--

--