Labsessie juni #Gennep

Paulien Taken
Toekomstlabs Noord Limburg
5 min readJun 20, 2018

Deze blog is geschreven door Jurgen Verhagen, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij is verbonden aan het Gennepse (lab)netwerk dat in oktober is ontstaan vanuit het Toekomstlabinitiatief met aanjagers vanuit de gemeente, werkbedrijf, welzijnswerk en Vluchtelingenzorg.

Header van de notulen van het labnetwerk in Gennep

Terugblik reflectiesessie en netwerkbijeenkomst

We zijn de bijeenkomst begonnen met een terugkoppeling van de verdiepende reflectiesessie van 29 mei die we hebben gehouden met een paar lableden. Binnenkort verschijnt hier een blog over dat zal gaan over het proces en de impact die er in Gennep gemaakt wordt voor ‘goed samenleven’.

Daarna heeft Theo ons bijgepraat over de regionale netwerkbijeenkomst, bedoeld voor iedereen die zich op de één of andere manier bezighoudt met de integratie van statushouders in Noord-Limburg. Deze netwerkbijeenkomst werd georganiseerd door Goed Samenleven. Op deze positieve en ondersteunende website staan mooie verhalen van onder andere ‘onze’ Russom en Gennep werd gezien als voorloper in de regio! Daar mogen we met z’n allen super trots op zijn! Maar zoals Theo dat zo mooi zei, blijven we natuurlijk scherp en kritisch of we het goede doen en of we dat goed doen: “Want, wie denkt iets te zijn, houdt op met iets te worden.” Aldus Theo.

Lopende en nieuwe acties

Werkgroep 1: De noodzaak van de Nederlandse taal

De jongste werkgroep heeft al een succes geboekt: ze hebben een goed overzicht op het taalaanbod binnen de gemeente. Via via waren ze al een heel eind gekomen, maar toen Carin later aansloot bij de werkgroep bleek zij vanuit het Taalhuis het gehele netwerk al op een rijtje te hebben. De komende tijd gaat deze werkgroep zich richten op de samenwerking met actieve partijen in Gennep. Anke wordt uitgenodigd om verder uit te leggen wat de activiteiten van Vluchtelingenzorg Gennep e.o. zijn met betrekking tot de taalondersteuning. Ook Margriet (Nederlands de Baas) wordt uitgenodigd om te praten over welke groepen/mensen in Gennep achter blijven bij de taalontwikkeling. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan wordt bekeken welke behoeften er zijn om het taalonderwijs in Gennep aan te vullen of anders in te richten.

Werkgroep 2: Jaar van de Ontmoeting 2019

Het Jaar van de Ontmoeting krijgt steeds meer vorm. Er zijn inmiddels ambassadeurs vanuit verschillende culturen actief betrokken bij de samenstelling van de expositie. Binnenkort gaan Marian, Andries en twee van onze ambassadeurs (ervaringsdeskundig als migrant) naar het depot van het Museum Volkenkunde in Leiden om te kijken welke items zij kunnen gebruiken voor de expositie. De werkgroep gaat dus volop door met de inrichting van het jaar. Hiervoor is natuurlijk ook financiering nodig. De eventuele subsidie vanuit de Gemeente Gennep word de komende tijd concreet besproken.

Werkgroep 3: Wensen van de mensen m.b.t. integratie

Onder de statushouders in Gennep is er veel onduidelijkheid over regelgeving, ondersteuning, financiën etc. Binnen de gemeente zijn meerdere partijen actief die hier informatie over verstrekken, zoals WelkomOpWeg, INTOS, de taalmaatjes van Vluchtelingenzorg en Nederlands de Baas. Iedereen legt dingen op diens eigen manier uit, waardoor uitleg soms niet met elkaar overeenkomt. Dit leidt tot een soort hop-gedrag, waarbij mensen overal op zoek gaan naar uitleg en uiteindelijk zelf een conclusie trekken, die niet altijd juist is. Dit moeten we in de toekomst proberen te voorkomen. Werkgroep 3 wil op korte termijn een overleg plannen met de genoemde partijen en de Gemeente Gennep en een paar statushouders samen. Doel van dit overleg is om uiteindelijk een beter afgestemde informatievoorziening te realiseren in Gennep en scherp te stellen wie wat doet en zegt, zodat statushouders de juiste, eenduidige informatie krijgen.

Opbrengsten Toekomstlab Gennep tot nu toe

Sinds de start van het Toekomstlab in Gennep zijn er al veel stappen gezet. De samenwerking tussen alle leden heeft geleid tot nieuwe initiatieven en uitwisseling van kennis. Zo is INTOS gestart met een programma vanuit het Taalhuis, waarbij de medewerkers van INTOS getraind zijn om laaggeletterdheid te herkennen bij cliënten. Het Taalhuis biedt vervolgens laagdrempelige trainingen aan om dit aan te pakken. Een super mooie samenwerking die veel op kan leveren! Binnen INTOS zijn ze ook hun aandacht voor thuiszittende vrouwen aan het vergroten. Een groot aantal vrouwelijke statushouders in Gennep zit thuis en is weinig betrokken bij de maatschappij. Hier komt een speciale groep voor binnen INTOS, waar zij samen kunnen komen en kunnen leren in een arbeidsomgeving.

Daarnaast zijn de Gemeente Gennep, INTOS, Nederlands de Baas en werkgevers intensiever gaan samenwerken met het oog op de arbeidsintegratie. Door een nieuwe aanpak krijgen statushouders met zicht op een betaalde baan straks een taaltraining waarin ze de “taal van hun vak” geleerd krijgen: een elektricien moet immers andere woorden kennen dan een chauffeur. Wanneer ze vervolgens gestart zijn met hun nieuwe baan, krijgen ze een taalcoach op de werkvloer die de ontwikkeling van de taal blijft ondersteunen!

Naamswijziging Toekomstlab

Onder de leden van het Toekomstlab heerst ontevredenheid met de naam “Toekomstlab”. Voor velen dekt het de lading niet, is het wollig/vaag en krijgen ze vooral te maken met opgetrokken wenkbrauwen wanneer ze de naam laten vallen. Sommigen vinden de naam prima, maar samen moeten we natuurlijk een naam proberen te bedenken waarmee iedereen zich verbonden voelt. Tijdens de bijeenkomst zijn drie opties geopperd: Samen verder (evt: Samen verder in Gennep), Samen proeftuinen en het behoud van Toekomstlab Gennep. De volgende keer zullen we samen beslissen! Er zijn labsessies doorgepland tot het einde van het jaar, dus we bouwen lekker door.

--

--

Paulien Taken
Toekomstlabs Noord Limburg

Docent-onderzoeker Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Design for Social Innovation