Labsessie WDGO #Horst

Paulien Taken
Toekomstlabs Noord Limburg
4 min readJun 21, 2018

Het Toekomstlabinitiatief volgt een netwerk met mensen die vanuit hun professionele opdracht en/of vanuit een persoonlijke drive samen willen werken aan leefbaarheid in de wijk Norbertus in Horst aan de Maas. Het netwerk ziet zichzelf als aanjagers voor de sociale verandering in hun wijk. Maar ja, hoe ontwerp je acties hiervoor, wat vraagt dat van hen als netwerk, hoe kom je dichter bij deze toekomst? We gebruiken de labaanpak en verschillende (design denk) tools om eens wat eerste stappen te zetten in de verkenning: ‘wat is van waarde?’ tijdens een van hun vergaderingen in het gemeentehuis in Horst aan de Maas waar ze kind aan huis zijn.

De labaanpak — HAN, lectoraat Sociale Innovatie voor de publieke sector.

Wat kunnen WIJ doen?

We trappen af met een korte samenvatting met wat voor hen de aanleiding is van hun bestaan: een club mensen vanuit het welzijnswerk (Synthese), woningbouw (Wonen Limburg), de gemeente, het gebiedsteam en het wijkcomité (bewoners uit de wijk), dat wordt ondersteund door regievoerdster Karin (sociaal onderneemster in de regio). De wijk ervaart verminderde leefbaarheid door o.a. nieuwe bevolkingsgroepen en minder contact onderling. Het percentage sociale huurwoningen is hoog waardoor de sociale samenhang best een uitdaging is door de instroom van kwetsbare mensen die door bijvoorbeeld de taalvaardigheid of het missen van sociale netwerken veelal op zichzelf leven. Hun toekomstwens is dan ook: Terug naar de Naoberzorg waarbij mensen elkaar kennen en zien.”

Empathie kaart — Labtool

We zoomen verder in op deze kwestie door in de huid te kruipen van… henzelf! Als actieve participant binnen dit vraagstuk en in deze wijk: hoe zien ze hun positie, wat drijft hen, wat willen ze bereiken, wat doen ze, waar zitten pijnpunten en belemmeringen? We gebruiken hiervoor een empathie kaart die ze in tweetallen al interviewend invullen met elkaar.

Bij de nabespreking van de tweetallen komen we al pratend tot een gezamenlijke samenvatting wat voor hen van waarde is met betrekking tot hun rol, taak en opgave in deze kwestie en waar de kansgebieden liggen:

Kansenkaart — Labtool
  • WIJ willen samen kantelen, van ik naar wij(k). Hoe kunnen WIJ onze positie als koplopers en verbinders hiervoor innemen en mensen meenemen in onze toekomstwens en bewegingen er naartoe?
  • Rol + rolinvulling is steeds zoeken: hoe geven WIJ samen vorm aan onze toekomstwens? Wie van ons doet wat, hoe werken WIJ echt als creërend, experimenterend en lerend netwerk in het soms remmende ‘systeem’.
  • De bestaande beelden over elkaar (tussen bewoners, overheid en professionals, afzonderlijk en onderling) sturen het gedrag en hoe er samengewerkt wordt. Hoe kunnen WIJ deze beelden positief laden?
  • In deze kwestie gaat het steeds over insluiten en (onbewust) uitsluiten. Hoe kunnen WIJ kloven dichten tussen alle verschillende belangen en behoeftes van bewoners?

De labuitdaging

We praten nog wat door over hun opgave en de centrale vragen hierin. Er komen een aantal paradoxen over het werken aan sociale verandering voorbij. We zien namelijk in het praten over veranderen van mensen de beeldspraak ‘ver-anderen’ terug: het is praten over anderen die verder van je afstaan. Terwijl, wat gebeurt er wanneer je het dichterbij haalt, wat is dan je eigen uitdaging in de verandering die gewenst is? We formuleren samen een eerste uitdaging die dit enigszins zou kunnen omvatten op dit moment in het proces:

“Hoe kunnen we mensen beter gaan zien en weten wat hun wensen, behoeften en mogelijkheden zijn zodat we op basis daarvan dingen kunnen gaan doen/uitproberen die ervoor zorgt dat àlle mensen in de wijk zich thuis en verbonden voelen en goed samen leven weer ervaren wordt.”

Labuitdaging — Labtool

Vervolgacties

Het WDGO heeft een kleine zomerpauze maar hebben in augustus en september weer acties gepland staan, o.a. om met een breder netwerk van stakeholders in de 1e lijn om de tafel te gaan en samenwerking te zoeken op deze toekomstwens en labuitdaging.

--

--

Paulien Taken
Toekomstlabs Noord Limburg

Docent-onderzoeker Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Design for Social Innovation