Reflectiesessie Toekomstlab #Gennep

Paulien Taken
Toekomstlabs Noord Limburg
4 min readJun 26, 2018

Het Toekomstlabinitiatief is sinds oktober geland in Gennep en heeft daar een netwerk gevormd met vrijwilligers, professionals en inmiddels ook bewoners met ervaringskennis als migrant, om samen te werken aan goed samenleven in Gennep, waar iedereen elkaar ontmoet en kent en integratie soepel verloopt. Eind mei organiseerden we een reflectiesessie bij Synthese aan de spoorstraat om terug te kijken op de afgelopen 8 maanden waarin het labnetwerk aan de slag is met aanjagers Roos (sociaal onderneemster) en Eric (gemeente Gennep).

De ups and downs

We starten met het maken van een gezamenlijk tijdlijn op een flap. In deze werkvorm worden individueel de successen en mindere momenten op post-its geschreven en worden zeop een tijdlijn geplakt. Hierdoor ontstond er een overzichtelijk beeld van de ervaringen gedurende de tijd dat het Toekomstlab in Gennep actief is:

De reis van Toekomstlab Gennep

Aan de positieve kant zien we dat het wat tijd heeft gekost om successen te boeken. Dit beeld strookt met het concept van een living lab, wat grofweg in drie fases verloopt:

1. Ontdekken wat van waarde is, gezamenlijke uitdaging formuleren.
2. Ontdekken wat er allemaal mogelijk is, nieuwe ideeën en toekomstscenario’s creëren.
3. Ontdekken wat werkt, testen en evalueren, inzicht krijgen in de keys to success.

Met het Toekomstlab in Gennep zitten we momenteel voornamelijk in de tweede fase. Het testen en evalueren (de concrete stappen), moet dus nog komen. Nu we druk bezig zijn met het ontdekken van de mogelijkheden, wordt ook ervaren dat het proces goed verloopt, dat de methode lijkt te werken en dat de samenwerking steeds beter verloopt. Het gevoel dat we er in Gennep samen voor willen gaan, past bij het ontdekken wat mogelijk is en het samen bouwen aan een positief toekomstscenario.

Aan de kritische kant zien we een ontwikkeling die parallel loopt aan de positieve kant. Bij de start van het Toekomstlab was er de nodige scepsis. De living-lab methode, de naam ervan, de samenstelling van de groep; er waren nogal wat vraagtekens over het fundament van het Toekomstlab. Inmiddels heerst er een algemeen positiever gevoel over deze basis. De naam dekt echter nog steeds de lading niet voor de deelnemers, dus hier gaan we mee aan de slag. Door aansluiting van de ambassadeurs is de samenstelling van het team een stuk vollediger geworden. Partijen als Stichting WelkomOpWeg en Nederlands de Baas worden wel nog steeds gemist. De aanpak is gedurende het afgelopen half jaar wat veranderd, als lokale aanjager heeft Roos hier een andere invulling gegeven dan Paulien, de labcoach in de opstartfase, die vanuit de HAN de methode van living labs invoegde.

Zorgen & Kwesties

Een van de doelen van de reflectiesessie was om weer even scherp te stellen welke zorgen er nu leven en met welke kwesties we ons bezig (gaan) houden. In een plenair gesprek kwamen de onderstaande zorgen en kwesties boven water. De kwesties van nu komen duidelijk terug in de actiepunten die de werkgroepen inmiddels gesteld hebben.

De scepsis die er nu nog is, gaat vooral over de impact en het proces. Maken we impact, gaat het snel genoeg? Ook in de samenwerking blijkt het soms lastig om afspraken te maken; deze worden door cultuurverschillen niet altijd hetzelfde geïnterpreteerd en vragen dus om een andere manier van werken. Dat is even wennen en verloopt nog niet altijd even succesvol.

Wat hebben we geleerd?

De reflectiesessie was een goed moment om samen in te zien dat we als Toekomstlab best wel wat bereikt hebben. Hier zijn we ons niet altijd even goed bewust van, omdat we snel in een resultaatgerichte houding schieten. Dat is heel logisch, want dat is uiteindelijk ook waar we vaak op worden beoordeeld. Gezien de fase waarin we ons als Toekomstlab bevinden, is het echter nog veel te vroeg om naar de ‘eindresultaten’ te kijken. Wanneer we kijken naar het proces en de samenwerking, zien we dat we eigenlijk heel goed bezig zijn. Het gezamenlijke verantwoordelijkheidsgevoel, de lijntjes die korter zijn geworden en het gebruik maken van elkaars visie, netwerk en kennis, zijn enkele zaken waar we als Toekomstlab trots op mogen zijn. De ‘grote’ resultaten moeten nog komen, maar daar zijn we in de werkgroepen al druk mee bezig. En zo bouwen we voort aan gewoon goed samenleven in Gennep!

Deze blog is geschreven door Jurgen Verhagen, student Maatschappelijk Werk & Dienstverlening, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

--

--

Paulien Taken
Toekomstlabs Noord Limburg

Docent-onderzoeker Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Design for Social Innovation