Samen groeien met de wijk #Vastenavondkamp

Oscar Kolenberg
Toekomstlabs Noord Limburg
6 min readDec 21, 2017

Een maand geleden was de Kick-Off van de werkgroepen met bewoners en professionals die de komende tijd samen gaan werken aan de voor hen belangrijkste kwesties in de wijk Vastenavondkamp in Blerick. Deze Kick-off was een groot succes omdat er veel bewoners en professionals waren die zich samen hard willen maken om de wijk weer fijn en leefbaar te maken. Een maand later kijken we welke ontwikkelingen er sinds die avond zoal hebben plaatsgevonden.

Buurt Bestuurt werkgroepen

Vanuit de methode ‘Buurt Bestuurt’ is de gemeente Venlo hard aan het werk om samen met de bewoners en de professionals van de wijk, de problemen die spelen in de wijk aan te pakken. Buurt Bestuurt is een stappenplan waarin een interne werkgroep en een externe werkgroep samen bepalen wat nodig is voor de belangrijkste problemen in de wijk. De interne werkgroep is gevormd en bestaat inmiddels uit de gemeente en de professionals in de wijk, zoals bewonersondersteuners en de wijkagent. De externe werkgroep, ook wel de stuurgroep genoemd, bestaat uit inwoners van de wijk die sinds oktober samenkomen, wekelijks in het buurtgebouw de Muspelheim. Deze komen maandelijks bij elkaar om af te stemmen over de acties in het stappenplan.

Daarnaast heeft de stuurgroep een zevental werkgroepen opgestart die werken aan een specifiek thema in de wijk. Dit zijn thema’s als verkeer, jeugd en openbare ruimte. De werkgroepen bestaan uit zowel bewoners als professionals (over het algemeen dezelfde professionals die vertegenwoordigd zijn in de interne groep) die samen gaan nadenken over wat de problemen rondom de thema’s zijn en gaan hier ook mee samen aan de slag. Door juist bewoners en professionals samen te laten gaan zijn de lijntjes kort en kan er hopelijk sneller in mogelijkheden gedacht worden. Sommige werkgroepen zijn helaas momenteel nog dun bezet, er zijn nog niet genoeg mensen die bij elkaar komen rondom een bepaald thema. De komende tijd zijn deze werkgroepen bezig met het vinden van enthousiaste mensen die graag willen aansluiten.

Stuurgroep ontwikkeling

Ondertussen is de stuurgroep nog in volle ontwikkeling. De stuurgroep bestaat uit bewoners van de verschillende buurtjes in de wijk die graag aanjagers en kartrekkers willen zijn van de werkgroepen en als externe werkrgroep in de buurt bestuurt stappenplan het aanspreekpunt zijn voor de gemeente. Ze komen nog steeds wekelijks bij elkaar, elke dinsdagavond van 19u tot 21.30u een vergadering. In de stuurgroep wordt er veel gesproken over wat er speelt in de wijk, waar ontwikkelingen plaatsvinden, wat er goed gaat in de communicatie met de gemeente, wat nog steeds niet goed gaat, etc. De stuurgroep is zichzelf daarnaast ook nog echt aan het vormen. Er is nog niet echt sprake van een organisatiestructuur (met een voorzitter, notulist, et cetera). Hier is de stuurgroep wel druk mee bezig. Ook zijn ze kritisch op hun samenstelling en willen ze graag een zo goed mogelijke afspiegeling zijn van de verschillende groepen bewoners in de wijk. Dit gaat nog niet altijd even makkelijk, maar zijn actief aan het netwerken en zoeken naar goeie contacten met alle bestaande bewonersnetwerken in de wijk.

Samenwerking leef- en systeemwereld

Ook heeft de stuurgroep contact met de burgemeester, de wethouder en de politie. Zij sluiten ongeveer een keer per maand aan bij de vergadering van de stuurgroep, om te overleggen en te praten over de ontwikkelingen. Deze sessies leiden vaak tot nieuwe inzichten bij zowel de gemeente, politie als de bewoners. Er was in het begin nog weinig sprake van vertrouwen naar elkaar, maar aan het einde van de vorige bijeenkomst was er wel consensus over dat de gemeente, politie en de bewoners elkaar nodig hebben en samen een mooie wijk kunnen opbouwen. De gemeente communiceert naar de mening van de stuurgroep al een stuk beter, en de bewoners verzetten uitstekend werk volgens de gemeente en de politie. Vertrouwen is hierin de basis. Dit vertrouwen is jarenlang geschaad aan alle kanten volgens de stuurgroep bewoners. Er is echter een positieve lijn te zien volgens hen.

Reflectietool

Als Toekomstlab initiatief proberen wij steeds goed te kijken en te luisteren naar de wensen en behoeften van de stuurgroep. Van daaruit proberen we waar we denken dat het helpend kan zijn te ondersteunen met zogenaamde labtools, die visueel zijn en ervaringsgericht om soms wat te helpen in het denken en doen. Dit zijn methodieken die we halen uit o.a. Design Thinking. Eind november hebben wij bijvoorbeeld een deel van de bijeenkomst mogen wijden aan een reflectiesessie, waarin de leden van de stuurgroep zijn gaan kijken naar de groei die zij zelf als de groep de afgelopen tijd doorgemaakt hebben. Hierin gebruikte we een reflectietool. Wat wij voornamelijk zagen, is dat de stuurgroep constant vooruit blikt, verder en verder gaat, zonder terug te kijken naar wat er de afgelopen tijd allemaal ontstaan en neergezet is en te kijken of dit allemaal wel even goed gegaan is. Dit was een van de inzichten die de leden van de stuurgroep opdeden vanuit deze visuele reflectie op een flap aan de muur. De leden van de stuurgroep waren sowieso erg positief over het houden van een reflectiesessie en gaven aan dat ze hierdoor meer gestructureerd vooruit kunnen.

Uitkomsten van de reflectiesessie (labtool)

Partnerschapstool

Vanuit de reflectiesessie zijn er acties voortgekomen waarmee ze aan de slag gaan. Voorbeelden hier van zijn dat ze een communicatieplan willen, meer bekendheid willen genereren en de wijk op gewenst niveau krijgen. Naar aanleiding van de reflectiesessie zijn we bij de bijeenkomst erna een partnerschapskaart gaan invullen. Deze kaart is ontwikkeld door de HAN in de Werkplaats Sociaal Domein en biedt de mogelijkheid om in een dialoog met betrokkenen de randvoorwaarden voor samenwerking af te spreken. Het invullen van deze kaart met de stuurgroep was af en toe best lastig. Dit komt omdat je de kaart ‘verkeerd om’ invult. Je begint bij de vraag wanneer de groep een succes wordt (het resultaat), en eindigt bij de concrete acties die gedaan moeten worden. Daarnaast kun je de kaart voor elk subdoel van een samenwerkingsverband invullen, maar nu moest het breed en groot blijven, waardoor het ook een beetje vaag en abstract voelde voor de stuurgroep die vooral concreet en in het nu bezig willen zijn. Uiteindelijk is er samen een handzame partnerschapskaart gemaakt die voor nu wat structuur geeft in een visuele poster, mooi alles op 1 a4! Dit is natuurlijk niet af want er zal de hele tijd dingen gaan veranderen in de samenwerking en dus moet je zo’n partnerschapstool zien als een levend document: de inhoud kan gewijzigd, veranderd en bijgesteld worden.

Partnerschapskaart voor de Stuurgroep in de Vastenavondkamp

Ook hebben de leden van de stuurgroep na het invullen van de partnerschapskaart gesproken over taakverdeling in de groep. Zo is er een voorzitter benoemd, is besloten wie het beleidsplan gaat schrijven en wie bezig gaat met het opstellen van het communicatieplan. Dit zijn allemaal ontwikkelingen die belangrijk zijn voor het realiseren van een goede samenwerking. De komende tijd gaat de stuurgroep druk aan de slag met het vormgeven van zichzelf, het opbouwen van de werkgroepen en het ontwikkelen van de wijk.

Studentassistentie Toekomstlab

Wij, studenten van de HAN zullen hier, als onderdeel van het regionale Toekomstlab initiatief in Noord-Limburg, tot en met januari bij zijn om dit proces te volgen en waar er behoefte is te ondersteunen. We zullen in ieder geval nog begin januari een training geven over de labmethode. Dit is een wens van de stuurgroep met als doel om wat kennis en inzicht te geven over deze manier van werken aan problemen in een wijk, als mogelijk handvat. Wij vinden het super mooi om te zien wat voor ontwikkelingen er de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden in de wijk en zijn hartstikke gemotiveerd om tot eind januari ons steentje bij te kunnen dragen!

--

--