Start van Toekomstlab #Beesel

Marion Koopmans
Toekomstlabs Noord Limburg
4 min readNov 1, 2017

Vanuit het regionale initiatief, om samen een nieuwe toekomst te ontwerpen voor sociale leefkwesties, gaat er een toekomstlab opgezet worden in de gemeente Beesel. In dit toekomstlab gaan we samen werken aan nieuwe inzichten, ideeën en werkende recepten om een zo sociaal en leefbaar mogelijke regio te zijn, waar gemeenschapszin en verbondenheid heerst. De gemeente Beesel heeft een duidelijke toekomstvisie; Blij in Beesel. Deze vsie geeft het (toekomst)beeld van de inwoners over Beesel. Het toekomstlab waarin we nieuwe teokomstscenario’s
gaan creeëren kan hier goed op aansluiten.

Blij in Beesel & Toekomstlab

17 oktober hadden we een afspraak op het gemeentehuis van Beesel met beleidsmedewerkers Marcel van den Broek en Sanne Verdonck. Eenmaal binnen in het gemeentehuis werden we warm welkom geheten door Sanne. Nadat we een geschikte plek hadden gevonden ging het gesprek al snel over Blij in Beesel. Niet zo gek want dit is de toekomstvisie die sinds maart 2017 door de gemeenteraad is omarmd.

#Blij in Beesel

Sanne vertelt ons enthousiast: ‘’Deze toekomstvisie hebben we samen met onze inwoners gemaakt. Hiervoor hebben we de inwoners gevraagd wat hen blij maakt in Beesel en wat er moet gebeuren dat ze ook in de toekomst blij blijven.‘’
Marcel: ‘’De gemeente Beesel wil het gewoon samen doen en gewoon anders. We proberen buiten de kaders te denken en te kijken waar de vraag precies ligt. Daarbij zijn we een relatief kleine gemeenschap waar korte lijntjes mogelijk zijn, dit maakt ons menselijk en hierdoor kunnen we flexibel zijn.’’

‘’Het toekomstlab en Design Thinking sluiten hierop uitstekend aan en zijn een aanvulling op de ontwikkelingen die al lopen. We zijn binnen de gemeente al aardig op weg als je kijkt naar de nieuwe rol als gemeente die we vanaf de decentralisatie gekregen hebben. Maar als gemeente willen we graag leren en streven naar verbetering, vooral als het gaat om gemeenschapsvorming en de toekomstdige rol van de gemeente in de gemeenschap, waarin wij als gemeente alleen nog maar fasciliteren en ondersteunen op de manier die nodig is. Dat kan dus per keer verschillen: van alleen zien wat er gebeurt en niks doen, tot meehelpen bij een initiatief of zelf de kar trekken.’’

De aanleiding en de sociale kwestie

De aanleiding van het regionale project is om de sociale integratie van nieuwkomers een steun in de rug te geven. Meer algemeen; het project is bedoeld om de gemeenschappen in Noord-Limburg te faciliteren om inclusief te zijn. In de gemeente Beesel zijn de laatste jaren behoorlijk wat nieuwkomers en statushouders gevestigd. De gemeente wil graag dat deze nieuwe inwoners goed integreren en doet er veel aan om dit proces te stimuleren en te versnellen. Dit toekomstlab zal uitwijzen waar de knelpunten in de gemeenschap liggen en waar we met z’n allen aan gaan werken om zo de integratie beter te laten verlopen, waardoor we inclusiever kunnen zijn.

Invulling Toekomstlab

Het toekomstlab dat opgericht gaat worden zal gaan bestaan uit verschillende mensen die te maken hebben met een sociale kwestie die er in de gemeente speelt. Denk hierbij aan inwoners van de gemeente, statushouders, professionals van maatschappelijke organisaties en/of onderwijs, iemand van de gemeente zelf, maar ook een ondernemer of vrijwilliger die betrokken is kan aansluiten.
Het is belangrijk dat deze lableden samen het belang voelen voor een gezamelijke kwestie. Deze labaanpak is een methode van het Design Thinking die ondersteuning biedt om te werken aan een oplossing voor deze sociale kwestie.

Wie doen er mee?

Nu is de vraag: Wie wil er meedoen om nieuwe toekomsten te maken? Wie wil iets betekenen voor de samenleving, wie wil concreet aanpakken en dingen doen voor een betere toekomst van Beesel?

De komende weken zal er antwoord worden gezocht op deze vragen en zal het labteam vorm gaan krijgen, om op 28 november te starten met de Kick-off. Voor de locatie gaat de gemeente op zoek naar een geschikte plek, waar we gezamelijk kunnen experimenteren met nieuwe toekomsten.

--

--