De tweede labsessie #Beesel

Marion Koopmans
Toekomstlabs Noord Limburg
4 min readJan 16, 2018

De tweede bijeenkomst van het Toekomstlab in Beesel, heeft inmiddels op de laatste donderdag van 2017 plaatsgevonden. Het Toekomstlab bestaat op dit moment uit; twee beleidsmedewerkers van de gemeente en wethouder Bram Jacobs. Vanuit Synthese sluit aan: een begeleider van de statushouders en een opbouwwerker, er zijn een aantal inwoners van Beesel en vrijwilligers van Synthese die meedoen, en ook twee statushouders. Het was een lastige klus om een goede datum te prikken met deze diverse groep aan bewoners, gemeente en professionals. Uiteindelijk is het toch gelukt, omdat er afmeldingen waren, was vanuit Synthese voor goede vervanging gezorgd! Tevens sloten er deze avond twee nieuwe lableden aan, twee betrokken inwoners van de gemeente die graag mee willen denken om nieuwe toekomsten te bedenken voor de integratie van de statushouders.

‘Wat is van waarde?’ — voeren van de dialoog

Na een korte inleiding en uitleg over de 1e labfase; ‘Wat is van waarde’’, zijn we aan de slag gegaan in twee groepjes. In deze twee groepjes zijn we met elkaar in gesprek gegaan over, wat er nu daadwerkelijk belangrijk is voor de integratie van statushouders? Wat moet er daadwerkelijk gebeuren, maar ook wat de kansen en risico's’ zijn.

Voeren van de dialoog

Tijdens het gesprek aan tafel ging het al snel over communicatie en informatie, cultuurverschillen en de taal, die voor vele problemen zorgt. Een mooi voorbeeld van een gesprek aan tafel: Een inwoner van de gemeente, waarbij onlangs een nieuw statushouders gezin in de straat is komen wonen, gaf aan dat er weinig communicatie is geweest over het nieuwe gezin.
Synthese begeleid de gezinnen als deze in de gemeente komen wonen en gaan samen met de nieuwe inwoners langs bij de aangrenzende- en tegenoverburen om kennis te maken. Vanuit bewoners is er behoefte aan meer informatie over het nieuwe gezin. De bewoners merken dat er nu snel negatieve verhalen over het gezin ontstaan. De gemeente is klein en er wordt veel onderling gepraat, de negatieve verhalen ontstaan vooral uit onwetendheid en de onbekendheid met andere culturen. De bewoner vertelde dat het nieuwe gezin ook was uitgenodigd voor de buurtbarbeque, maar ze zijn deze avond niet gekomen. Waarop een vrijwilliger reageerde; de nieuwe inwoners vinden het spannend om naar een activiteit te gaan. Ze hebben echt een duwtje in de rug nodig. Ze hebben geen idee wat een buurt barbecue voorstelt en vinden het hartstikke eng, ook is de taal nog een groot obstakel, wat maakt dat ze niet uit zichzelf durven te gaan. Tijdens dit gesprek is er al meer begrip ontstaan en ook vooral nieuwe ideeën, zoals een buurtbuddy of een straatbuddy, die ervoor zorgt dat iedereen mee kan doen in de buurt!

‘Wat is van belang’ — verkennen van ideeën

Na vele boeiende en wederzijdse begripvolle gesprekken gingen we over tot de actie. Wat is nu ECHT belangrijk? De Lableden hebben voor zichzelf opgeschreven op post-its wat voor hun het belangrijkste is, maar ook wat er moet gebeuren en wat de kansen en risico’s ervan zijn.
Door gebruik te maken van verschillende kleuren post-its hebben we de belangrijkste punten/perspectieven in kaart kunnen brengen van de gemeente, de inwoners, de statushouders en de professionals. Iedereen kwam aan de beurt om te vertellen wat ze hadden opgeschreven.

Belangrijk, wat moet er gebeuren, wat zijn kansen & risico's

Een aantal punten die naar voren zijn gekomen:

  • Probeer het verenigingsleven te betrekken bij de integratie van de statushouders. Het verenigingsleven speelt een grote rol in de gemeente Beesel.
  • Laat de statushouders persoonlijke verhalen vertellen om zo de nieuwkomers een gezicht te geven en de onwetendheid weg te nemen bij de inwoners van de gemeente.
  • Neem als gemeenschap of buurt initiatief voor nieuwe ideeën en acties, wacht niet altijd tot op de gemeente. En een advies van de gemeente: mocht je er niet uitkomen dan kun je altijd om hulp vragen!

Laten zien dat je het meent!

Tijdens dit rondje bedankte een statushouder de lableden en de gemeente nogmaals voor de kans dat hij in het Toekomstlab mee mag doen. Tijdens de eerste bijeenkomst vertelde de statushouder over een vervelende situatie met de gemeente en zijn uitkering. Door dit verhaal is vanuit de gemeente begrip ontstaan en meteen actie ondernomen, hierdoor is er nu beter maatwerk geleverd voor de statushouder. Uiteindelijk levert dit veel op voor de gemeente en voor de statushouders. Wat ook erg mooi is om te zien is dat er tijdens de bijeenkomsten al nieuwe initiatieven ontstonden. Het is erg mooi om te zien dat de wethouder de statushouders uitnodigt om te gaan koken voor een bijeenkomst!

De volgende bijeenkomst staat alweer gepland voor 22 januari. Dan kunnen we verder ingaan op de punten van deze vruchtbare bijeenkomst! Waarschijnlijk zullen we dan de overstap maken van 1e Fase: Wat is van waarde, naar de 2e Fase: Wat is er mogelijk?

Wij hebben er in ieder geval weer heel veel zin in!

De labfases

--

--